Υγεία

Moderna: Εμβόλιο mRNA δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα κατά του HIV

Πειραματικό εμβόλιο mRNA που ανέπτυξε η Moderna έδωσε ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές σε πειραματόζωα, ανακοίνωσε ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή του Άντονι Φάουτσι.

Ερευνητές της εταιρείας και του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων (NIAID) αναφέρουν στο Nature Medicine ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και προκαλεί την επιθυμητή ανοσιακή απόκριση σε επίπεδο τόσο αντισωμάτων όσο και λεμφοκυττάρων.

Η χορήγηση πολλαπλών δόσεων του εμβολίου σε μακάκους μείωσε κατά 79% τον κίνδυνο λοίμωξης από υβρίδιο του HIV με τον SIV, τον ιό ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως σημείωσε ο Φάουτσι, «παρά τις σχεδόν τέσσερις δεκαετίες προσπαθειών από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα, ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που θα προλαμβάνει τον HIV παραμένει ακόμη άπιαστος στόχος. To νέο πειραματικό εμβόλιο mRNA συνδυάζει αρκετά χαρακτηριστικά που μπορεί να ξεπεράσουν τις αδυναμίες των άλλων πειραματικών εμβολίων κατά του HIV και έτσι αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη προσέγγιση».

Το νέο εμβόλιο κατά του ιού HIV δουλεύει όπως τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19. Αντί όμως να μεταφέρει οδηγίες για την σύνθεση της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού, μεταφέρει κωδικοποιημένες οδηγίες για τη δημιουργία δύο βασικών πρωτεϊνών (Env και Gag) του HIV.

Μετά τον εμβολιασμό, τα μυικά κύτταρα συναρμολογούν αυτές τις δύο πρωτεΐνες μέσα στο σώμα του ζώου και με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούν την ανοσιακή απόκριση κατά του ιού χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης ή νόσησης, αφού στο σώμα δεν εισάγεται ο πλήρης γενετικός κώδικας του HIV.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους μακάκους το εμβόλιο έγινε καλά ανεκτό και προκάλεσε μόνο ήπιες και προσωρινές παρενέργειες, όπως η απώλεια όρεξης, ενώ έως την 58η εβδομάδα όλα τα πειραματόζωα εμφάνισαν ανιχνεύσιμα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, καθώς επίσης ισχυρή ενεργοποίηση των Τ-λεμφοκυττάρων.

Μετά την έκθεση των ζώων στον ιό SHIV ύστερα από την 60ή εβδομάδα, δύο από τους επτά εμβολιασμένους μακάκους δεν μολύνθηκαν καθόλου, ενώ οι υπόλοιποι μολύνθηκαν με καθυστέρηση (κατά μέσο όρο μετά από οκτώ εβδομάδες) σε σχέση με την ομάδα ελέγχου των ανεμβολίαστων μαϊμούδων (που μολύνθηκαν μετά από τρεις εβδομάδες).

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να αρχίσουν τη δοκιμή φάσης 1 του εμβολίου σε υγιείς ενήλικες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ