Υγεία

Ελένη Πιτέλου για «Όμικρον»: Ανησυχία αν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά

Η Ελένη Πιτέλου μίλησε για την νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού και εξέφρασε τους φόβους της για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Για την πανδημία, αλλά και τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» η αντιπρόεδρος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δημόσιας Υγείας Ελένη Πιτέλου

Υπογράμμισε ότι «όλοι όσοι είμαστε στον χώρο, είχαμε τα ραντάρ μας σηκωμένα για κάτι τέτοιο» και εξέφρασε την ανησυχία της για την μετάλλαξη Δέλτα καθώς όπως είπε «δεν την έχουμε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά».

Όσο αφορά στην μετάλλαξη Όμικρον ανέφερε ότι «για τις επόμενες δύο εβδομάδες ό,τι και να πούμε είναι στην κρυστάλλινη σφαίρα» Πρόσθεσε  «Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι διασπείρεται γρήγορα και βλέπουμε κάποια χαρακτηριστικά που φέρει τα οποία μας προκαλούν πράγματι ανησυχία ως προς το αν τα εμβόλια μπορούν να τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Αν θα έπρεπε κάποιος να μαντέψει, εγώ θα έλεγα μάλλον ότι θα πρέπει να μας ανησυχεί ως προς την αποτελεσματικότητα των όπλων που έχουμε. Αυτό όμως που ακούμε από συναδέλφους στην Αφρική είναι ότι έχει μάλλον ήπια συμπτωματολογία, αλλά θα το δούμε πιο καθαρά σε 1-2 εβδομάδες. Είναι σαφώς δυνατό να έχεις ένα νέο εμβόλιο σε 3 μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορέσεις να εμβολιάσεις τότε. Για να μιλάμε για αποτελεσματικό εμβολιασμό με νέο εμβόλιο πάμε στους 6 μήνες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι ανάγκη να δούμε πώς θα εμβολιαστούν οι μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, όπου υπάρχουν μονοψήφια ποσοστά εμβολιασμένων, όπως στην Αφρική, επεσήμανε η κυρία Πιτέλου, καθώς εκεί παράγονται οι μεταλλάξεις, ενώ δημιουργούνται και ανθρωπιστικά ζητήματα, αφού οι υγειονομικοί εκεί είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 80%-90%.

«Είναι ένα χρόνιο θέμα το πώς μπορεί να είναι αυτόνομη μια περιοχή για παραγωγή φαρμάκων και εμβόλιων. Η άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ένα σημαντικό θέμα και ο μηχανισμός για να γίνει υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες, απλώς δεν έχει ενεργοποιηθεί. Σήμερα περιμένουμε όλες τις χώρες να ψηφίσουν στον ΠΟΥ για το αν θα χρειαστεί συνθήκη για την πανδημία. Η πρώτη και μόνη συνθήκη έγινε το 2003 και ήταν για το κάπνισμα. Περιμένουμε κάτι αντίστοιχο και για την συνθήκη των πανδημιών» τόνισε.

Δεν αρκεί ωστόσο η άρση στην πατέντα για να καλυφθούν χώρες όπως η Αφρική, σημείωσε, καθώς χρειάζεται μηχανισμός τεχνογνωσίας και υποδομές, οι οποίες θέλουν περίπου 1-2 χρόνια να γίνουν αλλά πρέπει να γίνει μια αρχή.

«Οι επιστήμονες στην Νότια Αφρική κινήθηκαν πολύ γρήγορα, έντιμα και φιλότιμα, με το να τους κλείσεις τα σύνορα και να τους αποκλείσεις εμπορικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα μπει κάποιος με την συγκεκριμένη παραλλαγή. Αυτό που πρέπει σίγουρα να κάνεις είναι να ελέγξεις αυτόν που μπαίνει στην χώρα με pcr test και αυτό είναι μια υποδομή που δεν χτίστηκε όσο μπορούσε» υπογράμμισε η κ. Πιτέλου και τόνισε πως σίγουρα αυτό το στέλεχος έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, από την στιγμή που υπάρχει στο «ραντάρ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...