Όσα ομολογούν ασθενείς που έχουν επιζήσει από καρκίνο του μαστού που κανείς δεν τολμά να πει, όπως αναφέρει το Wikihealth.
1. Ο καθένας ξαφνικά γίνεται «ειδικός» στον καρκίνο
Όταν οι γύρω σας ακούσουν ότι πάσχετε από καρκίνο, θέλοντας να βοηθήσουν, θα βρουν σίγουρα κάτι να πουν. Η Mary S. από την Καλιφόρνια αναφέρει ότι οι γύρω της είχαν ξαφνικά για όλα άποψη, για τις θεραπευτικές αγωγές που θα έπρεπε να κάνει και για αυτές που θα έπρεπε να αποφύγει. Μάλιστα, όπως σημειώνει, ήταν δύσκολο για αυτή να κρατήσει την ψυχραιμία της όταν άκουγε τους γύρω της να της λένε ότι θα μπορούσε να θεραπευτεί πίνοντας ελαιόλαδο. Η ίδια τους απαντούσε ότι έχει γιατρό και τους ευχαριστούσε διακριτικά.
2. Οι άνθρωποι προσπαθούν να «εξηγήσουν» από πού προήλθε ο καρκίνος
«Δυστυχώς δεν ήταν απλό το να προσπαθήσω να καταλάβω γιατί διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού. Ούτε ήταν εύκολο να απαντήσω στα γιατί των γύρω μου. Αυτές οι ερωτήσεις είναι πολύ οδυνηρές για κάποιον που είναι ασθενής» εξηγεί η Jill H., από την Καλιφόρνια. Όπως είπε, πολλοί της έλεγαν ότι ο καρκίνος της προήρθε από τα χάμπουργκερ που έτρωγε και από τα πλαστικά δοχεία στα οποία τοποθετούσε το φαγητό της. «Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πραγματικά από πού προέρχεται ο καρκίνος και αυτό είναι το τρομακτικό. Το να κατηγορείς, όμως, τον ασθενή για την ασθένειά του είναι πολύ σκληρό» τόνισε.
3. Η πρόγνωσή σας είναι το πρώτο πράγμα που θέλουν να μάθουν οι γύρω σας
«Συχνά το πρώτο ερώτημα που θα ακούσει κάποιος είναι αν ο καρκίνος του είναι καλοήθης ή κακοήθης» αναφέρει η Jill, αναγνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη ερώτηση είναι καλοπροαίρετη, διότι θέλουν να ξέρουν πόσο άσχημη είναι η κατάσταση. «Αλλά, στην δική μου περίπτωση που ήταν κακοήθης, μου ήταν πολύ δύσκολο να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Για να μην σχολιάσω το πόσο άβολο ήταν και για τους δυο όταν απαντούσα», σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να μην κάνετε αυτή την ερώτηση εκτός και αν ο ίδιος ο ασθενής επιλέξει να αναφερθεί σε αυτό.
4. Τα μόνα στατιστικά στοιχεία που έχουν σημασία είναι τα δικά σας
Όταν η Kelly F. από το Fort Collins του Κολοράντο διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν μια έρευνα στο διαδίκτυο για να μάθει τα πάντα γύρω από την κατάστασή της. Στην αρχή ήταν ενθουσιασμένη με όσα βρήκε, καθώς οι διαδικτυακές πηγές τόνιζαν ότι ο καρκίνος του μαστού είχε υψηλά ποσοστά επιβίωσης και πολλές χειρουργικές επιλογές. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησε ότι ο καρκίνος δεν ακολουθεί κανένα πρόγραμμα, καθώς τα στατιστικά στοιχεία που βρήκε έλεγαν ότι υπάρχει μόνο 3-5% πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος λοίμωξη μετά την χειρουργική επέμβαση, αλλά η ίδια, όχι μόνο εμφάνισε, αλλά κατέληξε να κάνει και δεύτερη επέμβαση, ύστερα από την οποία μολύνθηκε ξανά! «Από τότε δε εμπιστεύτηκα ποτέ ξανά τις στατιστικές, διότι ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός», υπογράμμισε.
5. Δεν είναι απαραίτητα «τρομερή» η χημειοθεραπεία
«Είχα ακούσει τόσα πολλά άσχημα πράγματα για τη χημειοθεραπεία, που εξεπλάγην όταν τελικά την βίωσα», λέει η Rose J., από τη Minneapolis της Minnesota. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χημειοθεραπείας στις μέρες μας με νέες ελπιδοφόρες θεραπείες, που όλες έχουν διαφορετικές παρενέργειες, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου. Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Rose ήταν η κόπωση και, δεδομένου ότι έχασε τα μαλλιά της, υπογράμμισε ότι η κατάθλιψη που βίωσε από αυτή την παρενέργεια ήταν το χειρότερο πράγμα που έζησε, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη παρενέργεια.
6. Δεν μπορείς να θηλάσεις κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας
Η Elizabeth L. από την Washington ήταν έγκυος οκτώ μηνών όταν έμαθε ότι είχε καρκίνο του μαστού. «Νόμιζα ότι ο πόνος στην άκρη του στήθους μου και η διαρροή υγρού ήταν απλά γιατί ήμουν έγκυος, για αυτό δεν ανησυχούσα. Όταν διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού, έχασα τον κόσμο μου. Ήμουν τρομοκρατημένη, τόσο για το μωρό μου, όσο και για τον εαυτό μου» ανέφερε. Ευτυχώς η κόρη της γεννήθηκε χωρίς επιπλοκές και η Elizabeth μπόρεσε να ξεκινήσει χημειοθεραπεία αμέσως. Όπως εξηγεί, δεν ήταν καθόλου εύκολη απόφαση, διότι εάν ξεκινούσε χημειοθεραπεία δεν θα μπορούσε να θηλάσει, αν όμως δεν ξεκινούσε, η κατάστασή της θα επιδεινωνόταν. Αποφάσισε λοιπόν να αρχίσει χημειοθεραπεία, όπως της συνέστησαν οι γιατροί και, παρά το γεγονός ότι δεν μπορούσε να θηλάσει, θεώρησε σημαντικότερο να νικήσει τον καρκίνο για να συνεχίσει να ζει μαζί με την κόρη της.
7. Η απώλεια του στήθους μπορεί να είναι ψυχικά οδυνηρή
Όταν ο καρκίνος του στήθους της Rose επανεμφανίστηκε για δεύτερη φορά, οι γιατροί τής είπαν πως πρέπει να κάνει αμέσως διπλή μαστεκτομή. Το είδε με λογική και ήθελε να απαλλαγεί από την πηγή του καρκίνου. Ωστόσο, μετά την μαστεκτομή και τη θεραπεία ένιωθε μεγάλη θλίψη. Όπως η ίδια ανέφερε, η αρχική της απόφαση ήταν σπασμωδική και εξεπλάγην για το πόσο θλιμμένη ένιωθε μετά την μαστεκτομή. Μάλιστα, τόνισε ότι ένιωθε πολύ μειονεκτικά μπροστά στις άλλες γυναίκες.
8. Θα δεθείτε με ομοιοπαθείς γυναίκες
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες (μετά τον καρκίνο του δέρματος), οπότε είναι λογικό να γνωρίσετε και άλλες γυναίκες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με εσάς. «Ωστόσο, μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης, ίσως να μην συνειδητοποιούσατε πόσες πολλές γυναίκες βίωσαν ή βιώνουν καρκίνο του μαστού, που μάλιστα μπορεί να τις γνωρίζατε ήδη, με τις οποίες θα έρθετε πιο κοντά, γιατί θα μπορείτε να συζητήσετε άνετα τα βιώματα και τις ανησυχίες σας», σημείωσε η Darlene M., από την Valencia της Καλιφόρνια.
9. Βλέπετε τον καρκίνο παντού
Η διάγνωση του καρκίνου θα σας κάνει να αντιληφθείτε το πόσο συνηθισμένη και διαδεδομένη είναι η νόσος και μπορεί αυτό να σας κουράσει, ανέφερε η Nicholle, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια έχασε και τους δύο της γονείς και αρκετούς φίλους από αυτή τη νόσο.
10. Υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες για τις οποίες κανείς δεν μιλάει
Ένα από τα πράγματα που οι άνθρωποι συχνά αποφεύγουν να συζητήσουν είναι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες των διαφόρων θεραπειών του καρκίνου. Είναι λογικό οι γιατροί και οι φίλοι σας να εστιάζουν μόνο στη θεραπεία σας, αλλά τελικά εσείς θα έρθετε αντιμέτωποι και με τον τρόπο που οι θεραπείες θα επηρεάσουν και άλλες πτυχές της υγείας σας. Όπως εξήγησε η Nicholle C., από το Έντμοντον του Καναδά, πρόσφατα διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού πρώιμου σταδίου. Η χειρουργική επέμβαση δεν την τρόμαζε τόσο πολύ, όσο η ακτινοθεραπεία που έπρεπε να κάνει μετά, λόγω της πιθανής βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει σε άλλα όργανα του σώματος, όπως η καρδία και οι πνεύμονες, τα οποία μπορούν να παρουσιάσουν βλάβη 15-20 χρόνια αργότερα.
11. Θα βαρεθείτε να μιλάτε για τον καρκίνο
Η Mary είχε κουραστεί να μιλάει για τον καρκίνο, αλλά οι γύρω της εστίαζαν συνεχώς στην ασθένειά της. Όπως υπογράμμισε η ίδια, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορείτε – και μερικές φορές είναι απαραίτητο – να πείτε στους συγγενείς και τους φίλους σας ότι δεν θέλετε να μιλάτε για αυτό ή να τους απαντάτε γενικά και να αλλάζετε θέμα.
12. Υπάρχουν μερικά απροσδόκητα προνόμια
«Η μεγαλύτερη έκπληξη μου ήταν ότι δεν χρειάστηκε να ξαναφορέσω ποτέ σουτιέν» λέει η Mary, η οποία χάρη στα εμφυτεύματα είχε πλέον αποκτήσει το στήθος που πάντα ονειρευόταν.
13. Ο καρκίνος μπορεί να είναι ένα δώρο
Η Rose θεωρεί δώρο το να διαγνωστεί δυο φορές με καρκίνο, τονίζοντας ότι αυτό της έμαθε να κοιτάζει τα σημαντικά πράγματα της ζωής και να μην θεωρεί τίποτα δεδομένο.