AstraZeneca ή αλλιώς «Vaxzevria». Πρόκειται για το ίδιο εμβόλιο, το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν το έχουν εγκρίνει. Το Ισραήλ δεν έχει καν ασχοληθεί με τον εν λόγω σκεύασμα. Ο Καναδάς το έχει αναστέλλει, ενώ και αρκετά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν) ανέστειλαν τον εμβολιασμό.
Μέχρι πριν από λίγους μόλις μήνες το εμβόλιο της AstraZeneca εθεωρείτο ως ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού προγράμματος εμβολιασμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέμενε, μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, 100 εκατ. δόσεις αυτού του σκευάσματος, τα χαρακτηριστικά του οποίου το καθιστούσαν ιδιαίτερα ελκυστικό σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ήταν φθηνότερο από τα υπόλοιπα. Οι συνθήκες αποθήκευσής του και, συνεπώς, μεταφοράς του σε απομακρυσμένες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές ήταν ευκολότερες από τα «ανταγωνιστικά» εμβόλια. Τέλος, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) το ενέκρινε για χρήση σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, εκφράζοντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του σε άτομα άνω των 55 ετών, λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων.
Ακόμα και το Ηνωμένο Βασίλειο, η χώρα που υποτίθεται ότι προηγείται στην κούρσα των εμβολισμών, ενώ στην πράξη εξαρτάται από τα εμβόλια που προσάγονται την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι ανακοίνωσε ότι είναι πολύ πιθανό να μη χορηγηθεί στους πιο νέους το σκεύασμα της AstraZeneca.
Ο συναγερμός που έχει σημάνει σε επιστημονικά κέντρα και νοσοκομεία στην ΕΕ σχετίζεται με την εμφάνιση πολύ σπάνιων περιστατικών θρομβοπενίας, χαμηλά δηλαδή επίπεδα αιμοπεταλίων (στοιχεία που το βοηθούν το αίμα να πήξει), σε συνδυασμό με περιπτώσεις θρόμβων που αναπτύσσονται σε αιμοφόρα αγγεία που απομακρύνουν αίμα από τον εγκέφαλο (θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST). Στις 27 Φεβρουαρίου η Δρ. Ζαμπίνε Άιχινγκερ, αιματολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βιέννης, αντιμετώπισε μια ασυνήθιστη ασθενή. Μια 49χρονη νοσοκόμα που είχε λάβει λίγες ημέρες πριν το εμβόλιο της AstraZeneca, υπέφερε από ναυτία και πόνους στην κοιλιά. Η ασθενής είχε χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ενώ οι εξετάσεις εντόπισαν θρόμβους σε φλέβες στην κοιλιακή χώρα και αργότερα σε αρτηρίες. Την επόμενη μέρα η ασθενής απεβίωσε. Ο συνδυασμός χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) και θρόμβων, έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην Δρα Άιχινγκερ και επικοινώνησε με συναδέλφους της στον Καναδά και τη Γερμανία, ζητώντας να μάθει από το Ινστιτούτο Paul Ehrlich, το οποίο επιβλέπει την ασφάλεια των εμβολίων στη Γερμανία, εάν είχαν εντοπίσει παρόμοια περιστατικά. Καθώς η απάντηση ήταν καταφατική, το Ινστιτούτο Paul Ehrlich ζήτησε από τις γερμανικές αρχές να αναστείλουν τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca μέχρι να γίνουν περισσότερες μελέτες.
Την Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη, αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως η εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αναφορικά με την πιθανή σύνδεση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων (θρομβοκυτταροπενία) και θρόμβων που ενδεχομένως να προκύπτει μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της αγγλο-σουηδικής AstraZeneca.
Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η αρμόδια επιτροπή δεν έχει καταλήξει ακόμα σε συμπεράσματα, παρά τη συνέντευξη του ανώτερου αξιωματούχου ότι υπάρχει σαφής σχέση.
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ΕΜΑ και «αναμένει την εκτίμηση του Οργανισμού» αργά, την ερχόμενη Τετάρτη.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ότι «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.
«Υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει ακόμη να καταλάβουμε πώς προκαλείται»
συμπλήρωσε ο Καβαλέρι, προσθέτοντας ότι ο σύνδεσμος αυτός του εμβολίου με τις θρομβώσεις, θα επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό τις επόμενες ώρες.
Παράλληλα, ο υπεύθυνος στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε στην ότι «οι νέες γυναίκες, οι οποίες εμφάνισαν, τις περισσότερες φορές, τις θρομβώσεις αυτές, δεν πλήττονται από τον κορονοϊό με πολύ σοβαρό τρόπο. 'Αρα στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να σξιολογήσουμε την σχέση κόστους-οφέλους».
«Οι οδηγίες που αφορούν το σκεύασμα αυτό πρόκειται σίγουρα να επικαιροποιηθούν, με αναφορά στο ότι οι παρενέργειες, συνδέονται με το εμβόλιο. Θα υπογραμμιστεί με ξεκάθαρο τρόπο», τόνισε, τέλος, ο Μάρκο Καβαλιέρι.
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Υγείας της Ιταλίας, Πιερπάολο Σιλέρι, μιλώντας στο Radio24, εκτίμησε πως ο ΕΜΑ μπορεί, για μεγαλύτερη προφύλαξη, να υποδείξει την αποφυγή χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε συγκεκριμένη κατηγορία.