Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Κορoνοϊός: Η κυβέρνηση αποφάσισε επίταξη σε ιδιωτικές κλινικές

 Ανανέωση

Η επίταξη έγινε… πράξη, αφού στη Θεσσαλονίκη το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο, οι νοσηλευόμενοι αυξάνονται καθημερινά με δραματικούς ρυθμούς, όπως και οι διασωληνωμένοι. 

Το τελεσίγραφο που είχε δώσει το υπουργείο Υγείας στις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη είχε λήξει από χθες στις 21:00 το βράδυ. Και νωρίς το πρωί της Παρασκευής (20.11.2020) το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αυτό που (ουσιαστικά) περίμεναν όλοι: επίταξη.


Η επίταξη αναφορά σε δυο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη και το προσωπικό τους, που περνούν υπό την 4η ΥΠΕ! “Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ”, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Οι κλινικές που επιτάσσονται θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα (23.11.2020), όπως δήλωσε ο γγ του υπουργείου Υγείας στον ΣΚΑΙ, καθώς πρώτα πρέπει να γίνει τροποποίησή τους. 

 

Αρχικό κείμενο 

 

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις δυο εβδομάδες lockdown, μετά τα μέτρα να  δείχνουν πως δεν αποδίδουν το αναμενόμενο, παρά το γεγονός ότι έχει περάσει το διάστημα των 10-14 ημερών που απαιτείται.

Ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά δείχνει να δυσκολεύει όσο περνούν οι μέρες.

Χθες, ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε τους 500 και η κυβέρνηση αναζητά λύση ακόμη και με την επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στους γειτονικούς νομούς δεν λένε να υποχωρήσουν, τα νοσοκομεία ασφυκτιούν, οι ΜΕΘ δέχονται πίεση και μετά το lockdown, τα νέα μέτρα στα σύνορα που θα ισχύουν από τις έξι το πρωί της Παρασκευής ήταν μονόδρομος σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. 


 
Επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη  

 

Το τελεσίγραφο στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης να δώσουν άμεσα 200 κλίνες για κορονοϊό COVID-19 έληξε στις 9 το βράδυ της Πέμπτης 19 Νοεμβρίου. Με έγγραφο προς τις ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας ζήτησε άμεσα 200 κλίνες για περιστατικά COVID-19, αλλιώς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επίταξη. Η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών απάντησε ότι δεν μπορεί να τις διαθέσει. Για το ενδεχόμενο επίταξης ιδιωτικών κλινικών, εφόσον απαιτηθεί, είχε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη η κυβέρνηση τόσο διά τουπρωθυπουργού όσο και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα. 

https://www.youtube.com/watch?v=Wi27YzYV34w&t=1s

Αρνήθηκαν όλες οι κλινικές να παραχωρήσουν κλίνες για κορονοϊό  

 

«Από το υπουργείο μας είχαν ενημερώσει πριν από ένα μήνα ότι θα χρειαστούν επιπλέον κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη. Το προηγούμενο Σάββατο είχαμε σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες, αλλά αρνήθηκαν όλες οι κλινικές. Όλοι μου λένε ότι δεν μπορούν να μπερδέψουν τους ασθενείς με COVID-19 με αυτούς χωρίς COVID-19. Δεν έχουμε άλλωστε, την απαραίτητη εμπειρία για κάτι τέτοιο», ανέφερε μιλώντας στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός.  

 

Παράταση lockdown 

 

Την ίδια ώρα, για παράταση του lockdown έκανε λόγο και ο Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Δεν περιμένουμε δραματική μείωση, αλλά τη συγκεκριμένη ημερομηνία να δούμε κάμψη», εξήγησε αρχικά, μιλώντας για τις αποφάσεις σχετικά με την άρση του lockdown.

Παράλληλα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, διευκρίνισε ότι «βεβαίως θα πρέπει να δούμε εκείνη τη μέρα πόσα τεστ έχουν γίνει».

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ επανέλαβε ότι, «ο μόνος τρόπος για να το περιορίσουμε είναι μεγάλη μείωση της κινητικότητας και των επαφών».

Σχετικά με το rapid test που γίνεται στο σπίτι και στο οποίο έδωσε έγκριση ο Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ, εξήγησε ότι, για να φτάσει στη χώρα μας θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σημειώνοντας πως «στην Αμερική γίνεται με συνταγογράφηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά στα εμβόλια που έχουν ανακοινωθεί, τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, εξηγώντας ότι κανένα από τα δύο δεν εισάγει ιό αδρανοποιημένο, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα εμβόλια, υπογραμμίζοντας πως «οι παρενέργειες είναι πολύ ήπιες και παροδικές ενέργειες».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα δούμε άρση του lockdown στα τέλη Νοέμβρη, απάντησε πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση της κατάστασης». 

 

Ίσως παραταθεί το lockdown για 1-2 εβδομάδες  

 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown για μια με δύο εβδομάδες άφησε και ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι σε 10 μέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την άρση του. 

Αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για λήψη πρόσθετων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο των συνόρων για τις όμορες χώρες, επισήμανε ότι εκεί υπάρχει ευρεία κυκλοφορία του ιού και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε βραχύ διάστημα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να είναι μια τυχαία έξαρση. Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πιθανότητες τα μέτρα να αποδώσουν, που είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται, κι ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν και δεν θα χρειαστούν άλλα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Στο μέτωπο του εμβολίου επισήμανε ότι «φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες ως προς την αποτελεσματικότητα τους στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και κατά πόσο προστατεύει από τη μεταδοτικότητα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, δήλωσε ότι είναι πιθανόν μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια και στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι θα πάρει λίγο χρόνο να δημιουργηθούν αντισώματα στον οργανισμό. Για παράδειγμα, αν κάποιος εμβολιαστεί τον Ιανουάριο, αντισώματα θα έχει δημιουργήσει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενώ για ανοσία θα χρειαστεί ίσως όλος ο επόμενος χρόνος.

Ως προς τις παρενέργειες, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου της γρίπης, όπως πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, χαμηλό πυρετό για 1-2 μέρες.

https://www.youtube.com/watch?v=DVaGMiF2M0s&t=2s

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ