Υγεία

Ισραηλινή εταιρεία δημιουργεί μάσκες που σκοτώνουν βακτήρια

Η ισραηλινή εταιρεία νανο-τεχνολογίας NanoSono έχει εφεύρει μια μοναδική σκόνη αντιβακτηριδιακών μετάλλων, μεταξύ των οποίων ο χρυσός και ο ψευδάργυρος, που σκοτώνει τα βακτήρια που έρχεται σε επαφή. Η σκόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υφάσματα σε αεροπλάνα και νοσοκομεία, καθώς και σε μάσκες, μεταξύ άλλων εφαρμογών.

Ορισμένα μέταλλα είναι γνωστά για τις αντισηπτικές τους ιδιότητες, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ronen Sarusi τη Δευτέρα, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί σε σκόνη με νανο-δομή που εξαλείφει τα βακτήρια. Τα μέταλλα στεγάζονται σε μικροσκοπικές κατασκευές που ονομάζονται κουκίδες, το καθένα αποτελείται από κέλυφος και πυρήνα από διαφορετικά μεταλλικά μέρη. Ο Sarusi πρόσθεσε πως "επιπλέον, οι κουκκίδες είναι τοποθετημένες κατά μήκος της επιφάνειας μάσκας που καλύπτεται με βαφή που παράγεται από την NanoSono για να διασφαλιστεί ότι κάθε βακτήριο που προσγειώνεται πάνω της πεθαίνει."

Τα βακτήρια πεθαίνουν, εξήγησε, καθώς η υγρασία που χρειάζεται χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενός χώρου πλούσιου σε ελεύθερες ρίζες. Σε φωτογραφίες που λαμβάνονται με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο μπορεί κανείς να δει τα βακτήρια να φουσκώνουν και μετά να εκρήγνυνται.
Με έδρα το Yokne’am,η NanoSono παράγει πατενταρισμένες σκόνες που μπορούν στη συνέχεια να αναμιχθούν σε μπογιά για να επικαλύψουν τοίχους και αεροπλάνα με ουσίες που σκοτώνουν τα βακτήρια. Μπορεί επίσης να συμπιεστεί σε υφάσματα για να παράγει μάσκες και νοσοκομειακές ρόμπες που θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.
«Τι καλό κάνει το να αποστειρώσετε το αεροπλάνο μόλις αναχωρήσουν οι προηγούμενοι επιβάτες;» αναρωτήθηκε ο Sarusi. «Τη στιγμή που οι νέοι επιβάτες φτάνουν στο αεροπλάνο φέρνουν μαζί τους τα μικρόβιά τους».
Επειδή η λύση βασίζεται στις ιδιότητες ενός υπάρχοντος υλικού στο ύφασμα του καθίσματος ή στην επικάλυψη του επιπέδου, το επίπεδο θα συνεχίσει να είναι περιοχή χωρίς μικρόβια για όσο διάστημα τα υλικά βρίσκονται σε αυτό. «Τώρα δοκιμάζουμε να δούμε αν η λύση μας μπορεί επίσης να σκοτώσει τον κορονοϊό», είπε, «ελπίζουμε να γνωρίζουμε σίγουρα σε λίγες εβδομάδες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ