Τροπολογία με την οποία εξαιρούνται τα εμβόλια από την φαρμακευτική δαπάνη, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Η στόχευση είναι προφανής, σύμφωνα με πηγές του υπ. Υγείας : Να είναι τα εμβόλια πιο φθηνά και πιο πολλά. Με άλλα λόγια, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, στόχος του υπ. Υγείας είναι η πέσει η τιμή των εμβολίων και να αυξηθεί η δυνατότητα διάθεσής τους.
Στο άρθρο 10 προβλέπει συγκεκριμένα ότι:
«Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η εξαίρεση των εμβολίων από την εφαρμογή του μέτρου του clawback για λόγους πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι η δαπάνη των εμβολίων από 1/9/2020 δεν συνυπολογίζεται στη μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη. Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας, καθορίζονται το ύψος της δαπάνης των εμβολίων, η διαδικασία, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλη τεχνική λεπτομέρεια για την εξαίρεση της εν λόγω δαπάνης από τη φαρμακευτική δαπάνη των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».
Επίσης, με το νομοσχέδιο, παρατείνεται έως και 31.12.2020, η ισχύς διατάξεων που τέθηκαν σε εφαρμογή με Π.Ν.Π., κατά το χρονικό διάστημα από 25.2.2020 έως και 1.5.2020 και έχουν κυρωθεί με νόμο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, που έχουν ανακύψει στο υπουργείο Υγείας και στους εποπτευόμενους φορείς του, εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19. Όπως προβλέπεται με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας - Ίδρυση και καταστατικό του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (Ο.ΔΙ.Π.Υ. Α.Ε.) και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας», παρατείνονται:
Όλες οι ενεργές συμβάσεις επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού και νοσηλευτικού επικουρικού προσωπικού, τεχνολόγων ιατρικών εργαστηρίων και τραυματιοφορέων των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
η δυνατότητα να συνάπτει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) συμβάσεις κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, για την απευθείας ανάθεση σε τρίτους ιδιωτικούς φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (διαγνωστικά εργαστήρια).
η δυνατότητα του Ε.Ο.Δ.Υ. να συνάπτει, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων εθνικών διατάξεων περί προσλήψεων και δημοσίων συμβάσεων, συμβάσεις:
α) πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τη στελέχωση κινητών μονάδων για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού ύποπτων κρουσμάτων κορονοϊού COVID-19,
β) μίσθωσης οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων και προμήθειας καυσίμων για τη χρήση των οχημάτων,
γ) προμήθειας ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης συμβάντων,
δ) παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης σε νεοπροσλαμβανόμενους επαγγελματίες υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, Ε. Κ.Α. Β. και Κ.ΟΜ.Υ. Ειδικού Σκοπού,
ε) ενίσχυσης του τηλεφωνικού κέντρου του Ε.Ο.Δ.Υ. σε εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό,
στ) αγοράς θήκης (KIT) λήψης δειγμάτων κ.λπ.
η δυνατότητα αποστολής φαρμάκων από τα φαρμακεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ασφαλισμένους, αυθημερόν, μέσω πιστοποιημένης εταιρείας ταχυμεταφοράς.
Προβλέπεται επίσης, μεταξύ άλλων η δυνατότητα χρήσης ή επίταξης ιδιωτικών επιβατικών σκαφών, διάθεσης πλωτών σκαφών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την κάλυψη των αναγκών διακομιδής ή μεταφοράς ασθενών δια θαλάσσης, που πάσχουν από κορωνοϊό COVID-19.
η δυνατότητα να διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση ασθενών νοσούντων από κορονοϊό COVID-19 από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α), - η δυνατότητα που παρέχεται στο Ε.ΚΕ.Α. να προσλαμβάνει επικουρικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και λοιπό βοηθητικό προσωπικό.
Επίσης, η τροπολογία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις παρακάτω ρυθμίσεις:
Άυλη συνταγογράφηση
Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις υποχρεώσεις των θεράποντων ιατρών κατά την άυλη συνταγογράφηση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μεταξύ άλλων, ότι για την επανάληψη της συνταγογράφησης σε ασθενείς με χρόνια πάθηση και σταθερή φαρμακευτική αγωγή, η φυσική παρουσία του ασθενούς στον ιατρό (ιατρική επίσκεψη), επαφίεται στην κρίση του ιατρού.
εσιών υγείας μη μόνιμων κατοίκων Ελλάδας
Καθιερώνεται η καταβολή ελάχιστης αποζημίωσης ύψους είκοσι (20) ευρώ με δυνατότητα αναπροσαρμογής της για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε υπηκόους κρατών μελών Ε.Ε./ΕΟΧ/ Ελβετίας και υπηκόων τρίτων χωρών, μη μονίμων κατοίκων Eλλάδας, από τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.
Αδειοδότηση φαρμακείου
Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αδειοδότηση φαρμακείου. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων παρέχεται το δικαίωμα υποβολής, από κάθε ενδιαφερόμενο, εντός του καθορισμένου χρόνου, συνολικά σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας το ανώτερο τεσσάρων αιτήσεων για χορήγηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου.
Δεν συνυπολογίζεται από 1.9.2020 στο μηνιαίο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης, η δαπάνη των εμβολίων, το ύψος της οποίας καθορίζεται εφεξής με ΚΥΑ.
Νέα προϊόντα καπνού
Μεταξύ άλλων επιτρέπεται, η ένδειξη τεκμηριωμένων επιστημονικά ισχυρισμών, σύμφωνα με τους οποίους, η χρήση νέων προϊόντων καπνού, νικοτινούχων και μη ηλεκτρονικών τσιγάρων και λοιπών νικοτινούχων προϊόντων, εμφανίζει σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για την υγεία ή μείωση στις εκπομπές τοξικών ουσιών ή μειωμένη τοξικότητα σε σχέση με το συμβατικό τσιγάρο. Συνιστάται στο υπουργείο Υγείας επταμελής Επιτροπή Αξιολόγησης του βαθμού βλαπτικότητας των νέων προϊόντων καπνού. Απαιτείται η καταβολή παραβόλου ύψους 10.000 ευρώ, για την υποβολή αίτησης με την οποία ζητείται η έγκριση της παραπάνω ένδειξης.