κορονοϊός
Υγεία

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού: Έρευνα που δημιουργεί ελπίδες

Για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση σήμερα, για την πορεία της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα.

«Χτες είχαμε κάποιες περαιτέρω ανακοινώσεις για μεταλλάξεις του κορονοϊού, δηλαδή αλλαγές που μπορεί να καθορίζουν τη συμπεριφορά του. Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο. Δεν ξέρουμε πώς θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές», δήλωσε αρχικά ο λοιμωξιολόγος.

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε σε μια έρευνα από τις ΗΠΑ.

«Αναφορά από τις ΗΠΑ, έδειξε μεγάλη απώλεια υλικού σε σημαντική περιοχή του γονιδιώματος (σ.σ. του ιού). Μια τέτοια μετάλλαξη, θα μπορούσε να εξασθενίσει τον ιό και -παρά το γεγονός ότι θα διευκόλυνε τη μετάδοση από ανθρώπους που νοσούν λιγότερο σοβαρά- αυτοί δεν θα νοσούσαν τόσο σοβαρά», εξήγησε.

«Η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ διότι, παρότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν σε εξασθένιση και τελικά εξαφάνιση του SARS το 2003. Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη για να δούμε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να κάποιος», επισήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε δεύτερη μελέτη. «Όπως μελετούμε τον ιό της γρίπης, μελετούμε και τον νέο κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του», σημείωσε.

Αναφερθείς στη δεύτερη μελέτη, εξήγησε ότι έγινε ανάλυση σε πάνω από 7.500 άτομα και ανιχνεύθηκαν περίπου 200 μεταλλάξεις.

«Το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών του ιού, βρέθηκε στις χώρες που κυκλοφορούσε περισσότερο ο ιός. Αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα πρώτα στάδια της επιδημίας και απουσία των “ασθενών μηδέν”. Η επιδημία ξεκινά από πολλαπλά σημεία εισόδου, πολλούς ασθενείς “μηδέν”», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ