Καραντίνα
Υγεία

Κορονοϊός: Ποιος ο κίνδυνος να επανέλθει η καραντίνα - Τι ισχύει για τα μαζικά τεστ

Εάν ξεπεράσει το «1» ο δείκτης μεταδοτικότητας (R0) -ο «οδηγός» των επιστημόνων για τις εισηγήσεις «άνοιξε-κλείσε» της κοινωνίας, σε σχέση με το 0,6 που είναι σήμερα- θα σημάνει και πάλι συναγερμός.

Η ελληνική επιστημονική κοινότητα, που έχει επιφορτιστεί με την προστασία της δημόσιας Υγείας από τον νέο κορονοϊό, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ακραία αύξηση των κρουσμάτων. Βέβαια, όλα μένουν να φανούν στην πράξη, αρχής γενομένης από αύριο, όταν και θα ξεκινήσει το «ξεκλείδωμα» των περιορισμών, γράφει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής 

της Μαρίας - Νίκης Γεωργαντά

«Το πιο πιθανό είναι να έχουμε μια ήπια μετάδοση», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του, καθώς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγούν ότι πλέον η χώρα περνά σε μια άλλη λογική, καθώς δεν γίνεται να μείνει σε καθεστώς «lockdown» για πολύ καιρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Το πλέον ασφαλές είναι να μείνουμε κλεισμένοι. Αλλά δεν γίνεται. Είναι άλλα τα δεδομένα της κοινωνίας, αλλάζουμε κατεύθυνση. Κερδίσαμε χρόνο στην πρώτη φάση, τα πήγαμε καλά. Η λύση είναι να ανοίξουμε και εκτιμώντας τα δεδομένα της πορείας της επιδημίας θα λαμβάνουμε και στοχευμένα μέτρα, μικρής διάρκειας», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Χατζηχριστοδούλου, προσθέτοντας ότι είναι μεν όλα ανοιχτά, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να παρατηρηθούν τοπικές εξάρσεις, στις οποίες θα γίνεται στοχευμένη παρέμβαση με λήψη μέτρων.

Ο γνωστός πλέον σε όλους δείκτης «R0» είναι αυτός που καθοδηγεί τους επιστήμονες. Ετσι, σύμφωνα με τους καθηγητές-μέλη της επιτροπής, η αποτύπωση των διάφορων σεναρίων γίνεται με βάση αυτόν τον δείκτη, χωρίς να είναι εύκολο να πουν σε ποιον ακριβώς αριθμό κρουσμάτων πανελλαδικά ξεκινά η ανησυχία. «Εχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε το R. Εάν δεν δούμε τέτοια σταδιακή άνοδο του R (σ.σ.: όπως στη Γερμανία που ήρε μέτρα και αυξάνεται ο δείκτης μετάδοσης τις τελευταίες ημέρες), φυσικά και τα πρώτα μέτρα που θα επανέλθουν θα είναι τα μέτρα που αφορούν στις μαζικές συγκεντρώσεις ή το λιανεμπόριο. Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο αυτήν τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε το R0 θα μας καθοδηγήσει. Οπως, επίσης, και τα στοιχεία των τοπικών επιδημιών, τα οποία ήταν πάρα πολύ σημαντικά σε αυτήν τη φάση», εξήγησε επακριβώς ο κ. Τσιόδρας κατά την τελευταία απογευματινή του ενημέρωση και πρόσθεσε: «Η απόκριση στην επιδημία δεν είναι συνολική, είναι σε πολλές διαστάσεις της τοπική. Αρα, μια τοπική διασπορά άνω του αναμενομένου σε μια περιοχή της πατρίδας μας θα οδηγήσει πιθανώς σε ένα lockdown σε αυτήν την περιοχή και μόνο».

Ζώνες πιο ελεύθερες

Ο γνωστός καθηγητής Λοιμωξιολογίας εκτίμησε, δε, ότι θα υπάρχουν ζώνες οι οποίες θα είναι πιο ελεύθερες από τη νόσο και ζώνες στις οποίες θα χρειαστεί να υπάρξει μια επαγρύπνηση, μια περαιτέρω παρέμβαση.

Ολόκληρο σχέδιο απαιτείται για το πώς θα κινούνται στη χώρα μας επισκέπτες από άλλες χώρες, που είναι υπό συζήτηση από τις αρμόδιες επιτροπές και το υπουργείο Τουρισμού, σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου. Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερο χειρισμό τόσο για να μην καταρρεύσει ο τουρισμός όσο και να μην κινδυνεύσει η υγεία τόσο των Ελλήνων όσο και των επισκεπτών.

Πώς θα γίνεται το μαζικό testing

Ο μαζικότερος έλεγχος για κορονοϊό θα βοηθήσει πιθανότατα και στο θέμα του τουρισμού και του ελέγχου της μετάδοσης σε έντονα τουριστικές περιοχές. Το μαζικό testing έχει ήδη ξεκινήσει, κατά τον κ. Τσιόδρα, καθώς ελέγχονται περισσότεροι άνθρωποι, ιδιαίτερα σε κλειστού τύπου δομές, όπως είναι τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και οι οίκοι ευγηρίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιείται «μπαράζ» δειγματοληπτικών ελέγχων σε τέτοιου τύπου δομές. Πιο συγκεκριμένα, 1.280 δείγματα ελέγχθηκαν σε 14 δομές, μεταξύ των οποίων το Γηροκομείο Αθηνών, το Κέντρο Βρεφών Μητέρα, η Δομή Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων Χρηστών, το Αναρρωτήριο Πεντέλης, το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας, τα Παραρτήματα ΑμεΑ Δυτικής και Ανατολικής Αθήνας κ.λπ.

«Το κράτος έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πιο πολλούς ελέγχους», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Βάσει του σχεδίου σταδιακής αποκλιμάκωσης «Γέφυρα Ασφαλείας» της κυβέρνησης, θα πραγματοποιούνται έως και 5.500 τεστ την ημέρα τον μήνα Μάιο.

Για τον εργαστηριακό έλεγχο ασυμπτωματικών ασθενών με τον νέο ιό, οι οποίοι είναι σημαντικό να καταγραφούν καθώς θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της επιδημίας και συνεπώς καλύτερη διαχείριση, προτεραιότητα δίνεται σε προσωπικό και φιλοξενουμένους κλειστών δομών, σε άτομα που πρόκειται να εισαχθούν για νοσηλεία ή χορήγηση χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας, ακτινοθεραπείας, σε κλινικές/τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως παραδείγματος χάριν ογκολογικές κλινικές, αιματολογικές κλινικές, τμήματα μεταμόσχευσης. Επίσης, έλεγχος θα γίνεται στις εγκύους που εισάγονται για τοκετό και σε φιλοξενουμένους σε δομές με υψηλή επίπτωση λοίμωξης ή διαπιστωμένες ροές κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ