Η αντίστροφη μέτρηση για την επαναλειτουργία των σχολείων της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με το ειδικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα σχολεία, η επαναλειτουργία θα γίνει σε δυο φάσεις: Στις 11 Μαΐου ξεκινούν τα μαθήματα της Γ' Λυκείου, ενώ μια εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, η «σκυτάλη» περνά στους μαθητές της Α' και Β' Λυκείου και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.
Ερωτηθείς για τα μέτρα που λαμβάνονται για τα σχολεία, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, υποστήριξε ότι σε αυτή τη φάση «δεν υπάρχει κάποια τέτοια πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η θερμομέτρηση είναι ένα μη ασφαλές μέτρο, ιδιαίτερα για κάποιον ο οποίος δεν έχει συμπτώματα της νόσου, περίπου 10% όπως φαίνεται μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι σε μεγάλες μελέτες, περιμένουμε ακόμα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα.»
Πότε δεν πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο τα παιδιά
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επαναλειτουργία των σχολείων ενέχει ένα βαθμό ρίσκου για τη δημόσια Υγεία. Ο λοιμωξιολόγος – καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, πως το άνοιγμα των σχολείων γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για επιστροφή στην κανονικότητα, διαψεύδοντας ότι πίσω από την απόφαση «κρύβεται» η στρατηγική της ανοσίας της αγέλης.
Ο κ. Γώγος στη συνέχεια ερωτήθηκε αν είναι ασφαλές για όλα τα παιδιά και τις οικογένειές τους να επιστρέψουν στο σχολείο. «Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς. Κάθε υπεύθυνος, πατέρας και μητέρα, θα πρέπει να κρίνει κατά πόσο πρέπει να στείλει το παιδί του στο σχολείο, λαμβάνοντας υπ' όψιν αν υπάρχουν άνθρωποι που είναι σε ευπαθείς ομάδες, ακόμα και ανήλικοι, στο σπίτι» τόνισε και προσέθεσε:
«Εαν υπάρχει παππούς ή γιαγιά, ηλικίας άνω των 70, και ιδίως αν έχει υποκείμενο νόσημα τότε θα πρέπει να το αποφύγουν (σ.σ. το σχολείο). Εγώ θα προστάτευα αυτή την οικογένεια, κρατώντας τα παιδιά στο σπίτι και κάνοντας χρήση του επιτυχημένου προγράμματος της τηλεκπαίδευσης το οποίο συνεχίζεται.»