Υγεία

Χάρβαρντ: ''Καραντίνα μέχρι το 2022''

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει ριζικά τις ζωές μας, με τις επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής να είναι τεράστιοι.

Οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες στην εύρεση φαρμάκων και κυρίως εμβολίου, κάτι που σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν προβλέπεται για τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες το (εφιαλτικό) σενάριο να εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ως το 2022. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
Δηλαδή με λίγα λόγια εγκλεισμός για δύο ακόμα χρόνια!

Συγκεκριμένα, τονίζουν πως ο ιός μπορεί να βρεθεί εκ νέου σε έξαρση ειδικά μέσα στους επόμενους χειμώνες και έτσι μόλις αρθούν τα μέτρα να επανεμφανιστεί και να κατακλυσθούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Για να αποφευχθεί λοιπόν μια μεγάλη πίεση του συστήματος υγείας πιθανό είναι να χρειαστεί η επιβολή ξανά περιοριστικών μέτρων έως το 2022. Γι’ αυτό, θεωρούν σημαντικό να επεκταθεί η δυνατότητα των νοσοκομείων σε κλίνες ΜΕΘ για κάθε μελλοντικό ενδεχόμενο.

Η ύπαρξη φαρμάκων στο μέλλον θα διευκολύνει την απόκτηση συλλογικής ανοσίας από τον πληθυσμό, ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να μένουν σε διαρκή εγρήγορση καθώς θεωρούν πως κορονοϊός θα αποκτήσει εποχικότητα ανάλογη της γρίπης, άρα τα συστήματα υγείας να επιβαρύνονται επιπρόσθετα. 

Χ.Γώγος: «Ο κορονοϊός μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022» 

Ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης, έκανε λόγο για τη δυσκολία να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός χωρίς εμβόλιο κάνοντας την πρόβλεψη ότι ο ιός θα παραμείνει τουλάχιστον για το 2022 και ίσως και μετά.


«Θα εξαρτηθεί από την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει. Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022» είπε ο κ. Γώγος, ο οποίος είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

«Πιθανόν να είναι ο κορωνοϊός ως μια δεύτερη μικρότερης έκτασης επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νού μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

«Έχουμε ένα κενό μέχρι να έρθει το εμβόλιο. Θέλουμε να βγούμε να λειτουργήσουμε στην κοινωνία αλλά να μην μπούμε στο ίδιο λούκι». 

Στόχος μας, όπως εξήγησε, είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο επιπολασμός του ιού διευκρινίζοντας ότι συλλογική ανοσία με τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι δύσκολο να έχουμε.

«Από αυτά που σκεφτόμαστε και υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να είναι πάνω από 5% η συλλογική ανοσία» πρόσθεσε συμπληρώνοντας ότι «αυτο που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία».

Όσον αφορά, τέλος, τα μέτρα εκτίμησε ότι «από τα πρώτα θα είναι η άρση περιορισμών των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας» και θα ακολουθήσουν «τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως» είπε ακόμα ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολόγίας.

Μιλώντας, τέλος, για το καλοκαίρι είπε ότι θα πρέπει «να φροντίσουμε να έχουμε τις αποστάσεις. Θα είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει» ενώ για τις μάσκες απάντησε ότι «θα χρειαστεί να φοράμε όταν έχουμε στενές επαφές όχι στην παραλία αλλά θα το ξαναδούμε και ως επιτροπή του υπ. Υγείας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ