Υγεία

Ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες, υποστηρίζουν επιστήμονες

Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει και να διατηρήσει τη μεταδοτικότητα του ακόμα και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Έρευνα σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός, COVID-19, πρέπει να βρεθεί εκτεθειμένος σε θερμοκρασίες που να φτάνουν σχεδόν το σημείο βρασμού του νερού, δηλαδή τους 100 βαθμούς Κελσίου, ώστε να εξουδετερωθεί και να μην μπορεί να μην υπάρχει ιϊκό φορτίο, εξέδωσαν Γάλλοι ερευνητές.

Άλλες θεωρίες που υποστήριζαν πως ο θερμός καιρός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης του κορονοϊού, τίθονται πλέον υπό αμφισβήτηση μετά από την έκδοση της έρευνας των Γάλλων επιστημόνων, στο επιστημονικό περιοδικό bioRxiv.

Στην εν λόγω έρευνα, ο καθηγητής Ρεμί Σαρέλ και οι συνάδελφοί του από το Πανεπιστήμιο Αί-Μαρσέιγ, της νότιας Γαλλίας, περιγράφουν με λεπτομέρειες πως ο κορονοϊός μπορεί να θερμανθεί στους 60 βαθμούς Κελσίου για μία ολόκληρη ώρα και να μπορεί να διατηρήσει ακόμα ζωντανά στελέχη που να έχουν αναδημιουργηθεί αργότερα.

Ο κανόνας των 60 βαθμών Κελσίου για 60 λεπτά, έχει χρησιμοποιηθεί σε εργαστηριακά πειράματα σε θανατηφόρους ιούς, όπως ο Έμπολα, σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post.

Ωστόσο, όταν ο ιός βρέθηκε εκτεθειμένος σε θερμοκρασία 92 βαθμών Κελσίου για μόνο 15 λεπτά, κατέστη απολύτως αδρανής. Αν και η θερμοκρασία των 60 βαθμών μπορεί να προκαλέσει αδράνεια σε ένα δείγμα με χαμηλό ιϊκό φορτίο, το τεστ των 92 βαθμών Κελσίου αποδείχθηκε περισσότερο αποτελεσματικό.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως υπάρχει αυξημένη ζήτηση για να πραγματοποιηθούν πειράματα στο νέο στέλεχος του κορονοϊού και επειδή κάποια τεστ γίνονται σε εργαστήρια όπου τα μέτρα προστασίας δεν είναι τα απολύτως ενδεδειγμένα, τα δείγματα του COVID-19 πρέπει να καταστρέφονται.

«Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην έρευνα, πρέπει να βοηθούν στο να διαλέγουμε το καλύτερο πρωτόκολλο για την αδρανοποίηση, ώστε να αποκλείσουμε την έκθεση του προσωπικού των εργαστηρίων, που έχουν άμεση ή έμμεση επαφή με τον Sars-CoV-2 για διαγνωστικούς σκοπούς» εξηγούν οι ερευνητές.
Προειδοποιήσεις επιστημόνων προς τις ΗΠΑ
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών εξέδωσαν αναφορά προς τον Λευκό Οίκο, όπου οι ειδικοί εξηγούσαν πως ο καλοκαιρινός καιρός και οι αυξημένες θερμοκρασίες θα έχουν μικρή επίπτωση στην εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ – τη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα και τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19.

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως ο SARS-Cov-2 ίσως μεταδίδεται λιγότερο αποτελεσματικά σε περιβάλλοντα με μεγαλύτερες θερμοκρασίες και υγρασία» διατυπωνόταν στην αναφορά.
«Ωστόσο, λαμβάνονας υπόψη την έλλειψη της ανοσίας του πληθυσμού παγκοσμίως, αυτή η μείωση στη μεταδοτικότητα ίσως δεν θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση εξάπλωσης του ιού» συμπλήρωνε η αναφορά.

Οι ερευνητές επίσης υπογράμμισαν πως αυτές οι «εποχικές ενδείξεις» δεν εντοπίζονται σε άλλες, παρόμοιες αναπνευστικές νόσους, όπως ο SARS και ο MERS (Middle East respiratory syndrome).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ