Τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Πατρών θα μπορούν να διεξάγουν ελέγχους αντισωμάτων έναντι του SARS-Cov-2, αφού η επιστημονική υπεύθυνη είναι ανοσοβιολόγος, με 35χρονη εμπειρία στο αντικείμενο. Όμως, εκτός από τους ελέγχους αντισωμάτων, το εργαστήριο σχεδιάζει περαιτέρω έρευνες για τη νόσο COVID-19.
Όμως, εκτός από τους ελέγχους αντισωμάτων, οι επιστήμονες σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για τον νέο κορονοϊό,όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κορονοϊός: Στα ίχνη των μυστικών της νόσου
Μέχρι και τη Δευτέρα (06.04.2020) από το εργαστήριο μοριακής διάγνωσης λοιμογόνων παραγόντων του Πανεπιστημίου Πατρών είχαν πραγματοποιηθεί 993 διαγνωστικές εξετάσεις για την ανίχνευση του ιού SARS-Cov-2 σε δείγματα ασθενών με υποψία COVID-19.
Παράλληλα, τα μέλη του εργαστηρίου εργάζονται και για τη δημιουργία εναλλακτικών μοριακών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-2, για την περίπτωση που τα πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση αντιδραστήρια εξαντληθούν, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει.
Η διάγνωση του SARS-CoV-2 εκτελείται με μέθοδο RT-PCR σε πραγματικό χρόνο (Real-time PCR), χρησιμοποιώντας το VIASURE SARS-CoV-2 RT-PCR Kit που ανιχνεύει δύο γονίδια του ιού, για την ακριβή ανίχνευσή του.
Πιο αναλυτικά, η μέθοδος ανιχνεύει μια συντηρημένη περιοχή των ORF1ab και Ν γονιδίων για τον ιό SARS-CoV-2. Η μέθοδος έχει όριο ανίχνευσης 10 αντίγραφα RNA για τα γονίδια ORF1ab και Ν.
Η συγκεκριμένη μέθοδος και τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση (CE-IVD), σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες από WHO, CDC-US, Pasteur Institute-Paris, Charite-Berlin, CDC-China.