Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι για να δοκιμάσετε αν έχετε μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, τον κορωνοϊό που προκαλεί νόσο COVID-19.
Το πρώτο είναι ένα πολύ ευαίσθητο τεστ που ψάχνει για το RNA του ιού χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται RT-PCR. Αυτό μπορεί να ανιχνεύσει ακόμα και έναν μόνο ιό στο επίχρισμα που λαμβάνεται από το στόμα ή τη μύτη. Το RT-PCR είναι πολύ ειδικό και ευαίσθητο αλλά μόλις αναρρώσετε από τον ιό, το τεστ δεν μπορεί να σας πει αν είχατε μολυνθεί. Οι δοκιμές RT-PCR χρειάζονται εργαστήριο, οπότε χρειάζεται χρόνος που μπορεί να είναι ακόμα και λίγες ημέρες. Υπάρχουν όμως και ταχέως φορητά μηχανήματα RT-PCR, που είναι η αιχμή της διαγνωστικής τεχνολογίας, για τα οποία χρειάζονται περίπου δύο ώρες να βγουν τα αποτελέσματα.
Ένας δεύτερος τύπος τεστ μετράει αν υπάρχουν αντισώματα για τον ιό στον ορό του αίματος. Υπάρχουν πολλά συστατικά του ιού για τα οποία το σώμα μας δημιουργεί διαφορετικά αντισώματα. Ένα αντίσωμα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο και σκοτώνει τον ιό ή σταματά τη μόλυνση, ενώ άλλα μπορεί να είναι λιγότερο χρήσιμα, να συνδέονται με κοινά μέρη του ιού αλλά δεν βοηθούν την άμυνά μας.
Για να παραχθεί ένα αντίσωμα έναντι μιας λοίμωξης συνήθως χρειάζονται μερικές εβδομάδες και διαρκεί πολύ περισσότερο στην κυκλοφορία του αίματος από ό, τι ο ίδιος ο ιός, παρέχοντας μια ιστορική εικόνα των μολύνσεων του παρελθόντος. Οι πρώτες μελέτες δείχνουν ότι το ίδιο ισχύει και για τον κορωνοϊό SARS-COV-2. Αυτός ο τύπος δοκιμών είναι ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται για να ελέγξει εάν τα εμβόλια δουλεύουν, ή αν οι άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει μια λοίμωξη.
Ωστόσο, οι τρέχουσες δοκιμές αντισωμάτων για τον νέο κορωνοϊό δεν έχουν ακόμα πλήρως δοκιμαστεί για να υπάρχει βεβαιότητα για την αξιοπιστία τους. Ενώ η έννοια του τεστ αντισωμάτων είναι καλά εδραιωμένη, υπάρχουν προκλήσεις στην κατασκευή και τη χρήση τους. Σε αντίθεση με το τεστ RT-PCR, η μέτρηση των αντισωμάτων απαιτεί χρόνο για να βελτιωθεί και χρειάζεται να παραχθούν ιικά συστατικά τα οποία στη συνέχεια πρέπει να εκκαθαριστούν και να τυποποιηθούν. Απαιτούνται πολύ προσεκτικά συλλεγέντα δείγματα ασθενών.
Οι ταχείες δοκιμές οι οποίες λειτουργούν όπως τα τεστ εγκυμοσύνης (αλλά ανιχνεύουν αντισώματα αντί για τις ορμόνες εγκυμοσύνης) είναι ταχύτερα και ενδεχομένως φθηνότερα αλλά έχουν λιγότερη ακρίβεια από τις εργαστηριακές μεθόδους. Αντί δοκιμαστικού σωλήνα, αυτές οι δοκιμές χρησιμοποιούν ειδικά τροποποιημένο χαρτί. Τα γρήγορα τεστ είναι εύκολα στην παραγωγή και στη χρήση αλλά πρέπει να σχεδιάζονται προσεκτικά, γι 'αυτό και δεν έχουν εγκριθεί για χρήση επισήμως.