Όπως φαίνεται ο νέος ιός μπορεί να παραμείνει και μετά την ίαση, επισήμανε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. «Παρόλ'αυτά πλέον δίνεται σαν οδηγία από τους διεθνείς οργανισμούς να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο μετά από 7 μέρες, τηρώντας κάποιες οδηγίες υγιεινής»
Την ίδια στιγμή εξήγησε ότι «οι ακριβείς εκτιμήσεις για τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα. Σήμερα έχουμε και διαγνώσεις μέσω τεστ για ανθρώπους με ήπια συμπτώματα και δεν μπορούμε να έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις διασποράς».
Ως χώρα «είμαστε στο καλό σενάριο. Το κακό σενάριο τύπου Ιταλίας δεν ακολουθείται», επισήμανε μεταξύ άλλων.
Αναφορικά με τη χλωροκίνη τόνισε:
«Το φάρμακο με βάση τη χλωροκίνη δίνεται με αυστηρά κριτήρια και παρακολούθηση. Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος διεξαγωγής του εργαστηριακού ελέγχου, που πλέον γίνεται παντού με αυστηρά κριτήρια».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την εγκυμοσύνη και τον νέο ιό τόνισε ότι:
«Για τις εγκύους συστήνεται ειδική παρακολούθηση και φάρμακα μόνο αν υπάρξουν επιπλοκές. Βασικό είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται, με βάση τα περιστατικά που γνωρίζουμε, δεν πεθαίνουν».
Αναφορικά με την καρδιοτοξικότητα τόνισε:
«Δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο ο ιός είναι καρδιοτοξικός. Θα δώσουμε κάποιο φάρμακο που δοκιμάζεται και αλλού και ελπίζουμε να αποτρέψει επιπλοκές».
Υπενθυμίζεται ότι σε συνολικά 1061 ανέρχεται ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς το τελευταίο 24ωρο ακόμη 95 άτομα επιβεβαιώθηκαν ως νοσούντες από τον θανατηφόρο ιό.
Ειδκότερα 61 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – οι περισσότεροι άνδρες με ιατρικό ιστορικό, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 32, συνολικά.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ιταλίας ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε "είναι σίγουρο ότι όταν αψηφήσουμε τον εχθρό αυτός θα μπει στο σπίτι μας" σημειώνοντας ακολούθως: " δεν νομίζω ότι η Ιταλία αψήφησε, αλλά όταν δεν σε αγγίζει κάτι... Είδα αναφορές από περιοχές στις ΗΠΑ όπου δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι ο ιός μπορεί να προσβάλει τον καθένα μας και εμείς να τον μεταδώσουμε μετά σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν για λίγο ηρεμήσεις και χαλαρώσεις θα σου ξαναεπιτεθεί με μανία. Αυτό συμβαίνει νομίζω στην Ιταλία και αυτό είδαμε στην Ιταλία, από περιοχές όπου υπήρχε πολύ υψηλή μετάδοση επεκτάθηκε προς τις νότιες περιοχές. Και φυσικά οποιαδήποτε χαλάρωση στα μέτρα θα οδηγήσει και πάλι σε επανάκαμψη του κύματος. Γι αυτό τα μέτρα όπου τηρούνται και κρατιούνται, κρατιούνται για πάρα πολύ καιρό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, να μην αμελούμε τα μέτρα γιατί ο ιός θα μας εκδικηθεί" υπογράμμισε ο καθηγητής.