Κολχικίνη
Υγεία

Κολχικίνη - Κορωνοϊός: Το φάρμακο που θα δοκιμαστεί σε 300 ασθενείς στην Ελλάδα

Σε 300 ασθενείς με κορονοϊό στην Ελλάδα δοκιμάζεται ένα φτηνό φάρμακο με τη δραστική ουσία Κολχικίνη και οι επιστήμονες αναμένουν τα πρώτα αποτελέσματα σε περίπου έναν μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες επιστήμονες θα γνωρίζουν σε περίπου έναν μήνα εάν το φάρμακο με Κολχικίνη που χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα, μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και ενδεχομένως στους πνεύμονες, ασθενών που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό.

Το φάρμακο έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό στην Ελλάδα στο πλαίσιο μελέτης που θα συμπεριλάβει 300 ασθενείς, όπως δήλωσε ο καθηγητής καρδιολογία Σπύρος Δευτεραιός, ένας από τους επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, μιλώντας στο ΑΠΕ.

«Χορηγούμε το φάρμακο αυτό στην αρχική φάση της νόσου, σε ασθενείς που έχουν συμπτώματα κορονοιού, με το σκεπτικό ότι το φάρμακο θα συμβάλει ώστε να προληφθούν οι σοβαρές επιπλοκές. Δεν θα θεραπεύσει τον κορονοϊό αλλά θα δούμε αν θα βοηθήσει στον περιορισμό των επιπλοκών στην καρδιά και ίσως στους πνεύμονες», εξήγησε.

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από 70 επιστήμονες, καθηγητές, καρδιολόγους και πολλούς λοιμωξιολόγους.

Ο κ. Δευτεραιός δήλωσε ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει μετά την ομόφωνη απόφαση του ΕΟΔΥ για συγχορήγηση του φαρμάκου σε ασθενείς με κορονοϊό και εξηγεί πώς θα εξαχθούν τα συμπέρασμα:

«Κάποιοι από τους ασθενείς θα λαμβάνουν τις θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τον κορονοϊό και κάποιοι άλλοι εκτός από αυτές τις θεραπείες θα παίρνουν συμπληρωματικά και την Κολχικίνη. Θα συγκρίνουμε αυτούς τους δύο πληθυσμούς ασθενών και σε περίπου ένα μήνα υπολογίζουμε να έχουμε τα πρώτα στοιχεία, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποδείξουν ότι η φαρμακευτική ουσία αυτή είναι ωφέλιμη».

Εάν αποδειχθεί η θετική επίδραση του φαρμάκου με Κολχικίνη, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μάχη για να προλάβει τις επιπλοκές του κορονοϊού στην καρδιά. Το ίδιο φάρμακο, εξάλλου, έχει αποδεδειγμένα θετική επίδραση για την περικαρδιτιδα (φλεγμονή της καρδιάς) και το έμφραγμα, σύμφωνα με προηγούμενες ελληνικές και διεθνείς μελέτες.

«Η πιθανή αποτελεσματικότητα της Κολχικίνης, θα δώσει χρόνο στους υπόλοιπους ερευνητές να βρουν τον φάρμακο ή το εμβόλιο για τον κορονοϊό», δήλωσε ο κ. Δευτεραιός.

Η προσπάθεια των Ελλήνων επιστημών που συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο Γέιλ των ΗΠΑ και δύο ερευνητικά κέντρα σε Ιταλία και Ισπανία στηρίχθηκε σε μια απλή σκέψη που έχει να κάνει με τη δράση της Κολχικίνης που χρησιμοποιείται εδώ και 100 χρόνια.

«Το φάρμακο έχει αντιφλεγμονώδη δράση -αλλά όχι την ίδια με τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη- που δεν είναι απαγορευτική για χρήση του στον κορονοϊό. Εμείς έχοντας μελετήσει και παλιότερα τη ευεργετική δράση του φαρμάκου για την καρδιά και τους μηχανισμούς που δρα, καταθέσαμε αρχικά τον προβληματισμό μας στην ελληνική επιστημονική Κοινότητα και φτάσαμε σήμερα να χορηγείται σε ασθενείς με κορονοϊό και να μελετούμε τη δράση του αυτή», ανέφερε ο κ. Δευτεραίος.

Καταλήγοντας, ο ειδικός σημείωσε ότι όλα τα στοιχεία για τη μελέτη θα είναι αύριο διαθέσιμα στον Παγκόσμιο Ιατρικό Ιστότοπο ώστε οποιοσδήποτε σε διεθνές επίπεδο έχει να συμβάλει ή να διατυπώσει διαφορετικές γνώμες θα μπορεί να το κάνει.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ΚΑναδοί επιστήμονες ξεκινούν τη δική τους μεγάλη μελέτη με 6.000 ασθενείς για να δουν αν η Κολχικίνη , αυτό το πολύ παλιό φάρμακο εκλογής για τον Μεσογειακό Πυρετό και την ουρική αρθρίτιδα, μπορεί να βοηθήσει και τους ασθενείς με κορονοϊό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...