Οι σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις εμφανίζονται συχνότερα τους θερμούς μήνες και βασανίζουν τόσο τους ενήλικες όσο και τα μικρά παιδιά, ακόμα και τα βρέφη. Το μικρόβιο ακούει στο όνομα “χρυσίζων σταφυλόκοκκος” και φωλιάζει στα ρουθούνια της μύτης.
Κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών και σε συνδυασμό με κάποιους άλλους παράγοντες, όπως τα τσιμπήματα κουνουπιών και εντόμων, η έντονη εφίδρωση και ο συνωστισμός του κόσμου, μπορούν να το ενεργοποιήσουν και να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις.
Το συγκεκριμένο μικρόβιο είναι μεταδιδόμενο. Μια μολυσμένη από αυτό επιφάνεια ή αντικείμενο, καθώς επίσης και η επαφή με μολυσμένα άτομα ή φορείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μετάδοσή του.
Θεραπεύεται;
Ανάλογα με την έκταση και την σοβαρότητα της λοίμωξης η θεραπεία του σταφυλόκοκκου περιλαμβάνει χρήση τοπικών ή συστηματικών αντιβιοτικών, ενώ απαραίτητο κρίνεται το αντιβιόγραμμα, αφού μεγάλο ποσοστό στελεχών (περίπου 40%) από νοσοκομειακές αλλά και από εξωνοσοκομειακές λοιμώξεις είναι ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά.
Σε ασθενείς με συχνές λοιμώξεις, είναι πολύ σημαντικό να προσδιορισθεί αν υπάρχει αποικισμός της ρινικής κοιλότητας και στην συνέχεια, αν αυτό ισχύει, να αντιμετωπισθεί.
Χαρακτηριστικά των δερματικών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο είναι: Τα σπυράκια με πύον που μπορεί να αναπτυχθούν σε ένα θύλακα τρίχας ή σε κάποιον σμηγματορροϊκό αδένα του δέρματος. Εμφανίζονται πιο συχνά κάτω από τα χέρια ή γύρω από τη βουβωνική χώρα ή στους γλουτούς.
Το μολυσματικό κηρίο, μια πολύ μεταδοτική και, συχνά, επώδυνη λοίμωξη του δέρματος που εκδηλώνεται συνήθως με μεγάλες φουσκάλες που μπορεί να στάζουν υγρό και να δημιουργήσουν ένα σκούρο επικάλυμμα.
Η κυτταρίτιδα. Πρόκειται για λοίμωξη του στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος η οποία προκαλεί ερυθρότητα και πρήξιμο στην επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζεται πιο συχνά στις κνήμες και τα πόδια.
Σύνδρομο τοξικού σοκ που εκδηλώνεται ξαφνικά και γρήγορα με ναυτία και εμετό, υψηλό πυρετό, διάρροια, μυΪκό πόνο, κοιλιακό άλγος, εξανθήματα στις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών.
Φροντίδα και προστασία για καλύτερη υγεία:
1. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η σωστή καθαριότητα και ενυδάτωση των άνω άκρων των παιδιών.
2. Χρήση ειδικών αντικουνουπικών προϊόντων για την αποτροπή τσιμπημάτων κουνουπιών και άλλων εντόμων.
3. Αποφυγή στενών επαφών με άλλα παιδιά που έχουν εμφανείς ανοιχτές πληγές.
4. Χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής.
5. Τακτικό μπάνιο καθώς και αλλαγή ρούχων.
6. Εφαρμογή αποστειρωμένου τραυμαπλάστ σε κάθε πληγή του δέρματος.