Κοινωνία

Μείωση του ρυθμού της σεισμικής δραστηριότητας - Ανησυχία για τον τουρισμό της Σαντορίνης (βίντεο)

Η σεισμική δραστηριότητα μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης συνεχίστηκε και σήμερα, Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου, όμως φαίνεται πως παρουσιάζει κάποια μείωση.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με την ημερήσια έκθεση του ΕΚΠΑ για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Επίσης, την Παρασκευή, παρόλο που οι σεισμοί δεν σταμάτησαν, το μέγεθός τους σπάνια ξεπερνούσε τα 4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου, χθες, 6 Φεβρουαρίου, σημειώθηκαν πάνω από 90 σεισμοί στην περιοχή, με τους 18 από αυτούς να είναι άνω των 4 Ρίχτερ και τους 5 άνω των 4,5 Ρίχτερ.

Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται ότι έχουν σημειωθεί πάνω από 8.900 δονήσεις άνω του 1 Ρίχτερ από τις 26 Ιανουαρίου ως και τις 4 Φεβρουαρίου.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσίασε μείωση χθες.

Η έκθεση του ΕΚΠΑ για τους σεισμούς στις Κυκλάδες (7/2)


«Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών.

Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6,900 με μεγέθη Μ³1.0.

Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.

Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα.

Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 6η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 90 σεισμοί, εκ των οποίων 18 με μεγέθη M≥4.0 και 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός της ημέρας είχε μέγεθος 4.7, με τους περισσότερους σεισμούς να σημειώνονται νοτιοδυτικά της Ανύδρου, και ελάχιστους βορειοανατολικά.

Τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι, αν και συνεχίζει να εμφανίζεται μεγάλο πλήθος σεισμών με μέγεθος Μ³4.0, ο ρυθμός σεισμικότητας παρουσιάζει μια σχετική μείωση ως προς τους σεισμούς που εντοπίζονται τόσο με συμβατικές μεθόδους όσο και με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης.

Σαντορίνη: Προβληματισμός για τον τουρισμό εξαιτίας των σεισμών -Άρχισαν οι ακυρώσεις στα ταξίδια


Παράλληλα, οι πρώτες επιπτώσεις στον τουρισμό της Σαντορίνης εξαιτίας των σεισμών άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σύμφωνα με ταξιδιωτικά πρακτορεία από τη Θεσσαλονίκη που κλείνουν ταξίδια για το νησί, έχουν γίνει ήδη οι πρώτες ακυρώσεις, οι οποίες αφορούν ωστόσο αυτή την περίοδο και όχι την καλοκαιρινή.

Επίσης, το κρουαζιερόπλοιο «Viking Star» ακύρωσε τη στάση του στο νησί στις 10 Φεβρουαρίου και, αντί της Σαντορίνης, θα πάει στα Χανιά. Το ίδιο κρουαζιερόπλοιο έχει και δεύτερη στάση στις 15 του μηνός στο νησί, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα κάνει τότε στάση, ή θα την ακυρώσει επίσης.

Για τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 10 κρουαζιέρες, ωστόσο ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρχουν ακυρώσεις, κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο.

«Υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων για το επόμενο διάστημα, ως τον Απρίλιο κατά βάση. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι βλέπουμε παύση σε νέες κρατήσεις» είπε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, μέλος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Βορείου Ελλάδος, στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορούν το έτος 2023, τα τουριστικά έσοδα της χώρας ανήλθαν στα 20,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 820 εκατομμύρια να έρχονται από τη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στη Σαντορίνη δραστηριοποιούνται 1.216 επιχειρήσεις με καταλύματα και 712 επιχειρήσεις εστίασης.

Συνολάκης: Την επόμενη εβδομάδα θα εγκατασταθεί παλιρροιογράφος στην Σαντορίνη


Παλιρροιογράφο θα εγκαταστήσει την επόμενη εβδομάδα στη Σαντορίνη ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, όπως δήλωσε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί.

Ο κ. Συνολάκης, που μετέβη στη Σαντορίνη, περιέγραψε τους λόγους που είναι αναγκαίοι οι παλιρροιογράφοι, τονίζοντας ότι συμβάλλουν στη «στοχευμένη προειδοποίηση» αλλά και στην ασφάλεια όλων. Όπως είπε, θα τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρχει παλιρροιογράφος εδώ και 20-30 χρόνια. «Είμαστε στη Σαντορίνη. Είναι δυνατόν, να μην έχει έναν παλιρροιογράφο. Είναι κάτι που χρειαζόταν. Προσπαθεί να ετοιμαστεί ένας τώρα και θα έρθω την άλλη εβδομάδα να τον εγκαταστήσω», σημείωσε.

«Αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να το έχουμε κοιτάξει. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών νησιών. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι παλιρροιογράφοι. Αυτό λοιπόν δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Μας χρειάζονται παλιρροιογράφοι ακριβώς για να μετράμε και να ξέρουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι, ακόμα και πάρα πολύ μικρό, θα έχουμε πολύ πιο στοχευμένη προειδοποίηση. Έτσι όπως είμαστε αν γίνει κάτι θα πρέπει αναπόφευκτα να εκκενώσουμε όλο το Αιγαίο. Αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Πνίγηκε στο αίμα η ουκρανική επίθεση! Οι Ρώσοι ήξεραν και τους περίμεναν με στόχο την εξόντωση Τριών Ταξιαρχιών του Κιέβου (Βίντεο)

Διακόσιοι νεκροί ο πρώτος απολογισμός για τους Ουκρανούς στρατιώτες- Η Μόσχα έριξε αμέσως πάνω τους έμπειρες μονάδες...