Τούρκος διπλωμάτης: Γιατί είναι κομβικής σημασίας η συμφιλίωση Άγκυρας-Δαμασκού

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ βασίζεται στη Ρωσία για την επιβίωσή του, ενώ η Τουρκία διατηρεί ένα ιδιαίτερο είδος σχέσης με έντονες διαφορές και αμοιβαία οφέλη με τη Μόσχα

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/mesi-anatoli/7112086_tektonikes-allages-sti-syria-toyrkos-diplomatis-giati-einai-kombikis

--------

Οι περισσότεροι παράγοντες στη Συρία γνωρίζουν καλά την ανάγκη να τερματιστεί η κρίση και οι σχέσεις Τουρκίας-Συρίας προς ένα πιο θετικό σημείο θα είναι μια σημαντική πτυχή της προόδου, έγραψε ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στη Συρία Ömer Önhon στην αραβική εφημερίδα Asharq al-Awsat την Κυριακή.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ βασίζεται στη Ρωσία για την επιβίωσή του, ενώ η Τουρκία διατηρεί ένα ιδιαίτερο είδος σχέσης με έντονες διαφορές και αμοιβαία οφέλη με τη Μόσχα, είπε ο Önhon.

Παρά τις πολυάριθμες δυσκολίες, υπάρχει ακόμα μια βάση για μια πολιτική λύση στη Συρία, πιστεύει ο βετεράνος διπλωμάτης.

Το άρθρο αναφέρει μεταξύ άλλων:

Κατά την επιστροφή του από το Σότσι στις 6 Αυγούστου, Ερντογάν αποκάλυψε ότι συναντώνται οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας και της Συρίας.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσεότι η Τουρκία υποστηρίζει μια πολιτική συμφιλίωση μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος Άσαντ.

Το Σάββατο ο Ερντογάν έκανε μια ακόμη πρωτοποριακή δήλωση. Είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε προσέγγιση με το καθεστώς Άσαντ.

Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν επαίνεσε τη Ρωσία ως εταίρο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Σε κάθε βήμα που κάνουμε στη Συρία, οι δυνάμεις ασφαλείας, οι υπηρεσίες πληροφοριών και το υπουργείο Άμυνας είναι σε επαφή», είπε.

Σαφώς, ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσεται και αν θα υπάρξει αίσιο τέλος ή όχι, βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας.

Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι δύσκολος και μακρύς. Μια γρήγορη ματιά σε μερικά από τα κύρια προβλήματα:

Υπάρχουν πάρα πολλοί εξωτερικοί παράγοντες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, το Ιράν, το Ισραήλ και οι αραβικές χώρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν διαφορετικές ατζέντες, αντικρουόμενα συμφέροντα και προτεραιότητες.

Το Ιράν ιδιαίτερα είναι προβληματικό με τις φιλοδοξίες και τις ιδεολογικές/στρατηγικές του πολιτικές.

Υπάρχουν δεκάδες ένοπλες ομάδες, δεκάδες χιλιάδες πολιτοφυλακές και όπλα στη Συρία.

Υπάρχει to YPG (οι Κούρδοι) που ελέγχει περίπου το 35% του συριακού εδάφους που κατέχει τα περισσότερα από τα κοιτάσματα πετρελαίου και τη γεωργική γη της Συρίας.

Από την πλευρά του Άσαντ, ο φόβος ότι θα χάσει την απόλυτη εξουσία του είναι επιζήμιο.

Η κρίση στη Συρία είναι πολύ δαπανηρή από πολλές απόψεις. Διστάζω να τα πω όλα, αλλά η σαφής πλειοψηφία των παραγόντων γνωρίζει καλά την ανάγκη να τερματιστεί η κρίση. Μια θετική κίνηση στις σχέσεις Τουρκίας-Συρίας θα είναι μια σημαντική πτυχή αυτού.

---------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Τούρκος διπλωμάτης: Γιατί είναι κομβικής σημασίας η συμφιλίωση Άγκυρας-Δαμασκού

----------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#ΣΥΡΙΑ

#ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News