Ελληνικά F-16 και Αμερικανικά F-18 σε κοινές ασκήσεις

Η τρίτη συνάντηση των συνομιλιών για τα F-16 μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Αυγούστου.

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7109254_ellinika-f-16-kai-amerikanika-f-18-se-koines-askiseis-eno-i

----------

F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και F-18 του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, συνεργάστηκαν για την διεξαγωγή Εκπαίδευσης Ανόμοιων Αεροπορικών μέσων Μάχης (DACT) στο Ιόνιο Πέλαγος. Το DACT δίνει τη δυνατότητα στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, να εκπαιδεύονται σε σενάρια πραγματικής ζωής που ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα, τις συνεργασίες και τις κοινές ικανότητες.

Με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-18 τα οποία απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο του αμερικανικού ναυτικού «Harry S. Truman», που έπλεε στο Ιόνιο πέλαγος, στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, πραγματοποίησαν πτήση δύο μαχητικά F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Οι κοινές εκπαιδεύσεις αυτού του τύπου, πραγματοποιούνται με κάθε ευκαιρία και αυτή την περίοδο το «Harry S. Truman» βρέθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδεία μιας ομάδας που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πλοία του ιταλικού και του γαλλικού ναυτικού.

Από το ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι η συνεκπαίδευση με τα F-18 του αμερικανικού ναυτικού, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Αντίθετα στην Άγκυρα πιστεύουν ότι, η Τουρκική αντιπροσωπεία που πρόκειται να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα θα αποσπάσει, τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Να αναφέρουμε ότι η τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απαιτεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποδείξει ότι η πώληση των F-16 Vipers στην Τουρκία, είναι απολύτως απαραίτητη για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και να παρέχει μια «λεπτομερή περιγραφή» των μέτρων που θα εξετάσει, να διασφαλιστεί ότι αυτά τα μαχητικά-βομβαρδιστικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για να «υπονομεύσουν την κυριαρχία ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ» (με λίγα λόγια, της Ελλάδας).

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Kalın υπογράμμισε τη σημασία των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σχέση αυτή μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω εάν αρθούν οι περιορισμοί στην οικονομική και αμυντική βιομηχανική συνεργασία. Εξέφρασε την ικανοποίηση της Άγκυρας για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, στο αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 νέα πολεμικά αεροσκάφη F-16 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τους υπάρχοντες στόλους της, ζητώντας ανάλογη προσέγγιση και από το Κογκρέσο.

Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιτρέψουν στην Τουρκία να αγοράσει αυτά τα νέα F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF), πιθανότατα θα καταλήξει να διαθέτει έναν πιο τεχνολογικά προηγμένο στόλο μαχητικών μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News