Δεν φταίει το γινάτι του Ερντογάν! Ριζωμένη στην Τουρκία η τροχιά σύγκρουσης με Ελλάδα-Κύπρο

Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η συγκρουσιακή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μαζί τους δεν είναι κάτι προσωποπαγές ή παροδικό, αλλά θα έχει διάρκεια και συνέχεια, με ή χωρίς τον Ερντογάν στην εξουσία της Τουρκίας

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7106201_den-ftaiei-ginati-toy-erntogan-rizomeni-stin-toyrkia-i

----------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Τουρκική Νέα Παγκόσμια Τάξη

1:05 - Πού βρίσκεται η Τουρκία;

2:11 - Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

2:58 - Αποφώνηση

"Πώς η Τουρκία Αγκαλιάζει τη Νέα Παγκόσμια Τάξη", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ονομαστικά μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν βλέπει πλέον τον εαυτό της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και σχηματίζει νέες συμμαχίες.

Το 1964, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ismet Inönü ήλπιζε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επενέβαιναν στη σύγκρουση μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο. Εάν δεν το έκανε, προειδοποίησε ότι η δυτική συμμαχία θα διαλυόταν και ένας νέος κόσμος θα δημιουργηθεί υπό νέες συνθήκες.

Η Τουρκία θα έβρισκε επίσης τη θέση της σε αυτόν τον κόσμο.

Αν και αυτό ήταν σχεδόν εξήντα χρόνια πριν, κάτι παρόμοιο συμβαίνει στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ονομαστικά μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία δεν βλέπει πλέον τον εαυτό της υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών και σχηματίζει νέες συμμαχίες.

Πριν από την επίσκεψή του στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα και οι «συμπαθείς» τους θα κινηθούν μαζί προς μια «πολυπολική, δίκαιη και δημοκρατική παγκόσμια τάξη».

Σε μια ομιλία του Ιουλίου για το Ίδρυμα Ditchley, ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ παρατήρησε ότι η Δύση είχε φτάσει σε ένα νέο σημείο καμπής.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη γεωπολιτική αλλαγή αυτού του αιώνα θα έρθει από την Κίνα και όχι από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Μπλερ, είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που η Ανατολή μπορεί να είναι επί ίσοις όροις με τη Δύση σε αντίθεση με το 1945 ή το 1980 (κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης), όταν η δυτική δημοκρατία ήταν ουσιαστικά ανερχόμενη.

Ο Μπλερ πιστεύει ότι φτάνουμε στο τέλος της δυτικής πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας και ότι ο κόσμος θα είναι τουλάχιστον διπολικός και πιθανώς πολυπολικός.

Πού βρίσκει λοιπόν αυτό στην Τουρκία;

Κατά τη διάρκεια της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία ήταν σταθερό μέλος του ΝΑΤΟ,με την εξωτερική πολιτική της να συμβαδίζει με τον δυτικό προσανατολισμό.

Αλλά όπως σημείωσε ο Τούρκος φιλόσοφος «Γενειοφόρος» Τζελάλ: «Η Τουρκία είναι ένα πλοίο που κατευθύνεται προς την Ανατολή. Οι επιβαίνοντες πιστεύουν ότι κατευθύνονται προς τη Δύση. Στην πραγματικότητα, απλώς τρέχουν προς τα δυτικά με ένα πλοίο που πλέει προς τα ανατολικά».

Η επίσημη κεμαλική ιδεολογία της Τουρκίας επικρίθηκε, για παράδειγμα, από τον σκληροπυρηνικό ισλαμιστή Νετζμετίν Ερμπακάν, του οποίου το Κόμμα Refah («Πρόνοια») απαγορεύτηκε το 1998.

Στη δεκαετία του 1970, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν επίσης επικεφαλής του κλάδου νεολαίας της Κωνσταντινούπολης, το προηγούμενο Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας του Ερμπακάν.

Μαθαίνοντας από τα λάθη του μέντορά του, το 2001 ο Ερντογάν ίδρυσε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το οποίο ανήλθε στην εξουσία τον επόμενο χρόνο ως μεταρρυθμιστικό κόμμα. Ωστόσο, παρά τη διεθνή αναγνώριση, σταδιακά έγινε φανερό ότι ο Ερντογάν και το AKP είχαν άλλη ατζέντα.

Όπως συμπέρανε ο Βρετανός βουλευτής Andrew Duff, πρώην υποστηρικτής, το AKP είχε απλώς αντικαταστήσει τον κεμαλισμό με τον ισλαμισμό.

Αυτή η κοσμοθεωρία έχει διαμορφώσει τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Το 2001, ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο μελλοντικός κύριος σύμβουλος, υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός του Ερντογάν, υποστήριξε με το «Στρατηγικό Βάθος», ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας πρέπει να οικοδομηθεί στη δέσμευση με χώρες με τις οποίες μοιράζεται κοινό παρελθόν και γεωγραφία.

Όπως εξήγησε ο Νταβούτογλου σε μια ομιλία του στο Σαράγεβο το 2009, «Όπως τον 16ο αιώνα, όταν τα Οθωμανικά Βαλκάνια "ανέβαιναν", θα κάνουμε ξανά τα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή, μαζί με την Τουρκία, το κέντρο της παγκόσμιας πολιτικής. το μέλλον."

Δεν υπήρχαν όρια στις φιλοδοξίες του. Όπως εξήγησε σε ένα συνέδριο του AKP στο Ικόνιο τρία χρόνια αργότερα,

«Στην πορεία του ιερού μας έθνους, το Κόμμα ΑΚΡ σηματοδοτεί τη γέννηση μιας παγκόσμιας δύναμης και την αποστολή για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα:

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7106201_den-ftaiei-ginati-toy-erntogan-rizomeni-stin-toyrkia-i

-----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#Τουρκία

#Ισλάμ

#Ελλάδα

==========

For copyright matters please contact us at: [email protected]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News