Η Τουρκία σε ρόλο "βοσκού που της τρώει ο λύκος τα πρόβατα" & τα φανταστικά κοιτάσματα σπανίων γαιών

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαβάζουμε περί τρομερών ανακαλύψεων και επιτευγμάτων της Τουρκίας σε σχεδόν καθημερινή βάση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια του Ερντογάν να χρυσώσει το χάπι της φτώχειας που πλήττει τους Τούρκους, με τις εκλογές να απέχουν λίγους μόνο μήνες.....

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/pagkosmiopoiisi/7105762_i-toyrkia-se-rolo-boskoy-poy-tis-troei-o-lykos-ta-probata-se-shesi

-------------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Υποτιθέμενα τεράστια κοιτάσματα σπανίων γαιών

0:47 - Παραμελημένη

1:20 - Η κυριαρχία της Κίνας

1:51 - Η Τουρκία χρειάζεται οικονομική άνοδο

2:40 - Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

3:33 - Αποφώνηση

"Οι αμφιβολίες αυξάνονται για την τεράστια ανακάλυψη σπάνιων γαιών από την Τουρκία", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η Τουρκία ανακοίνωσε το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα στον κόσμο κρίσιμων μετάλλων που απαιτούνται για την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ανεμογεννητριών. Είναι όμως ο βαθμός αρκετά καλός και μπορεί η Άγκυρα να τερματίσει την κυριαρχία της Κίνας;

Καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα ,η σχεδόν πλήρης εξάρτηση της ηπείρου από την Κίνα για σπάνιες γαίες για την τροφοδοσία της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια ,μπορεί να έχει λυθεί από την Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος στοιχείων σπάνιων γαιών που όταν υποστούν επεξεργασία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών.

Μετά από γεωτρήσεις για περισσότερο από μια δεκαετία, Τούρκοι γεωλόγοι υπολόγισαν ότι μια περιοχή κοντά στη βορειοδυτική πόλη Εσκισεχίρ έχει περίπου 694 εκατομμύρια τόνους μετάλλων σπάνιων γαιών, δεύτερη μετά από τα 800 εκατομμύρια τόνους της Κίνας.

Οι σπάνιες γαίες δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο σπάνιες, αλλά συνδέονται με άλλα μέταλλα, επομένως η διύλισή τους είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Τα ορυκτά συχνά καταλήγουν σε μαγνήτες που έχουν χρήσεις στην εμπορική και στρατιωτική τεχνολογία.

Η Τουρκία παραμένει παραμελημένη

Ενώ η Τουρκία πιστεύει ότι το νέο της κοίτασμα είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου για 1.000 χρόνια, η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον βαθμό ή την ποιότητα των μεταλλικών στοιχείων έχει κάνει πολλούς αναλυτές να ξύνουν το κεφάλι τους.

«Εάν διεκδικούν ένα τόσο μεγάλο κοίτασμα, θα έκαναν πολλές γεωτρήσεις και θα ήξεραν ποιος ήταν ο βαθμός», είπε στη DW ο Κρίστοφερ Έκλεστοουν, επικεφαλής εξόρυξης στο βρετανικό ερευνητικό οίκο Hallgarten & Company.

Λοιπόν πού είναι η λεπτομέρεια;

Ο David Merriman, διευθυντής ερευνών Rare Earths στην παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Wood Mackensie, δήλωσε στη DW ότι το τουρκικό κοίτασμα πιθανότατα περιέχει τα στοιχεία σπάνιων γαιών λανθάνιο και ορό που «αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν σημαντική υπερπροσφορά» και όχι τον «σπανιότερο τύπο ζήτησης για χρήση σε μαγνήτες απόδοσης."

Η Βρετανίδα γεωλόγος Kathryn Goodenough είπε πρόσφατα στο περιοδικό Wired ότι το κοίτασμα της Τουρκίας είναι πιθανό να μεταφραστεί σε περίπου 14 εκατομμύρια τόνους οξειδίων σπάνιων γαιών, λιγότερο από το ένα τρίτο των εκτιμώμενων πόρων της Κίνας.

Η κυριαρχία της Κίνας θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ΕΕ και των ΗΠΑ

Η Κίνα προμηθεύει επί του παρόντος περίπου τα τέσσερα πέμπτα του υλικού σπάνιων γαιών στον κόσμο και είναι υπεύθυνη για περίπου το 98% των εισαγωγών μαγνητών σπάνιων γαιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περίπου 16.000 τόνους ετησίως.

Οι μεγαλύτεροι φορείς εκμετάλλευσης στην αλυσίδα εφοδιασμού της Κίνας είναι κρατικοί ή/και επιδοτούμενοι σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που διατηρεί το κόστος των μαγνητών ασιατικής κατασκευής περίπου κατά το ένα τρίτο χαμηλότερο από τα ευρωπαϊκά τους ισοδύναμα.

Το μονοπώλιο της Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχίες στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον ότι οι σπάνιες γαίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός από το Πεκίνο σε εμπορικές και γεωπολιτικές διαμάχες.

Το 2010, η Κίνα απαγόρευσε την εξαγωγή των μετάλλων στην Ιαπωνία

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί να μειώσει την «αδικαιολόγητη εξάρτησή της» από τις κινεζικές σπάνιες γαίες, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι χρησιμοποιεί «εξαναγκασμό για να πιέσει ορισμένες χώρες των οποίων τη συμπεριφορά αποδοκίμασαν».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα:

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/pagkosmiopoiisi/7105762_i-toyrkia-se-rolo-boskoy-poy-tis-troei-o-lykos-ta-probata-se-shesi

-----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#Τουρκία

#ΣπάνιεςΓαίες

#ΦυσικόΑέριο

--------------

-Videos animations, maps, used:

1) Gemporia - https://www.youtube.com/watch?v=q4ud5r7-v-Y

==========

For copyright matters please contact us at: [email protected]

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News