Συνεντεύξεις
Ενημερώθηκε στις:

Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας Χρ. Δήμας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: Η ελληνική πλατφόρμα anti-drone έτοιμη να περάσει τις τελικές δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες

Συνέντευξη στον Ευάγγελο Δ. Κόκκινο

 

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο Πενταπόσταγμα, ο κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για Έρευνα/Καινοτομία/Τεχνολογία, αναφέρθηκε στην πρώτη ελληνικής σχεδίασης πλατφόρμα anti-drone τονίζοντας πως παράγεται από Έλληνες επιστήμονες, και προορίζεται να δώσει λύσεις στο αυξανόμενο πρόβλημα της απειλής από Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.

Όπως είπε, το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στη φάση της τελειοποίησης του anti-drone συστήματος, με την ερευνητική ομάδα να είναι έτοιμη να περάσει και στο στάδιο των τελικών δοκιμών του σε πραγματικές συνθήκες.

«Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας σε θεσμικό αλλά και στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο» είπε, προσθέτοντας πως «η εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της είναι βέβαιο πως θα συμβάλλουν όχι μόνο στην ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα αποδώσουν ταυτόχρονα σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος που έχει θέσει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να συνδεθούν ακόμα πιο αποτελεσματικά η εγχώρια παραγόμενη έρευνα, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα με την Πολιτική Προστασία και την Εθνική 'Άμυνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δήμας αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό αυτόνομο σύστημα «Thorax», αλλά και σε άλλα σημαντικά ερευνητικά προγράμματα που αγγίζουν πολλές διαφορετικές πτυχές σε ζητήματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας από τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.

«Στο Elevate Greece, ένας από τους τομείς δραστηριότητας των νεοφυών επιχειρήσεων είναι αυτός της ασφάλειας. Ήδη συμμετέχει σημαντικός αριθμός εταιρειών που ασχολούνται στις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, τα drone και είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως κάποιες εξ αυτών θα συμμετέχουν σε διεθνή έκθεση το Φθινόπωρο που θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ.

Τέλος, για την υπόθεση του «Turkaegean», ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας ξεκαθάρισε πως «η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος σαφώς και δεν καταπατά καμία Εθνική κυριαρχία». 

«Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχαν καμία δικαιοδοσία ούτε να το εγκρίνουν ούτε να το κόψουν. Όμως, επειδή το ζήτημα μας ενοχλεί, θα κάνουμε νομικά αυτά που πρέπει για να ακυρώσουμε αυτή την κατοχύρωση και ευελπιστούμε πως θα το πετύχουμε», κατέληξε.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 

- Κ. Υφυπουργέ, πρόσφατα ανακοινώσατε την πρώτη ελληνικής σχεδίασης πλατφόρμα anti-drone, την οποία αναπτύσσει η ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ). Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που παρέχει αυτό το σύστημα;

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση, που παράγεται από Έλληνες επιστήμονες, και προορίζεται να δώσει λύσεις στο αυξανόμενο πρόβλημα της απειλής από Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Το πρόγραμμα βασίζεται σε τελευταίας τεχνολογίας συστήματα και συνδυάζεται με την έρευνα σε διάφορες τεχνολογίες και λειτουργίες ανίχνευσης και εξουδετέρωσης.

Οι επιστήμονες του ΕΚΕΤΑ βασίστηκαν σε μεθοδολογίες βαθιάς μάθησης (Deep learning) και ενσωμάτωσαν αισθητήρες διαφόρων τύπων για να υλοποιήσουν την πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα ελληνικής σχεδίασης για ανίχνευση, ταυτοποίηση, εντοπισμό και εξουδετέρωση μη εξουσιοδοτημένων και εν δυνάμει εχθρικών, μη επανδρωμένων ιπτάμενων μέσων.

Το σύστημα συμμετείχε στον διαγωνισμό δεδομένων (data challenge) στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου πάνω στα Στρατιωτικά Συστήματα Επικοινωνιών και Πληροφοριών. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από το ΝΑΤΟ και διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο του 2021 και το σύστημα του ΕΚΕΤΑ απέσπασε την 1η θέση.

- Έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την επιχειρησιακή δοκιμή της πλατφόρμας anti-drone; Καθώς στο Αιγαίο παρατηρούνται όλο και περισσότερες παραβιάσεις από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, υπάρχει περίπτωση να το δούμε σε δράση εκεί;

Σήμερα το ΕΚΕΤΑ βρίσκεται στη φάση της τελειοποίησης του anti-drone συστήματος ως προς τους διαφορετικούς αισθητήρες που αξιοποιούνται (ραντάρ, θερμικές κάμερες και οπτικές κάμερες, μικρόφωνα, ανιχνευτές ραδιοκυμάτων) και τους αλγορίθμους που έχουν αναπτυχθεί, με την ερευνητική ομάδα να είναι έτοιμη να περάσει και στο στάδιο των τελικών δοκιμών του σε πραγματικές συνθήκες. Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε συζητήσεις με ιδιωτικές εταιρίες για ενδεχόμενη εμπορική του αξιοποίηση.

 

- Γίνονται γενικά ενέργειες για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα; Τι δραστηριότητες θα δούμε σε αυτόν τον τομέα;

Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας σε θεσμικό αλλά και στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και ο στόχος μας είναι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία να είναι εξωστρεφής, σύγχρονη, βιώσιμη και ανταγωνιστική και να συμμετέχει επίσης σε διεθνή έργα. Η εξυγίανση της αμυντικής βιομηχανίας και η ενίσχυση της είναι βέβαιο πως θα συμβάλλουν όχι μόνο στην ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα αποδώσουν ταυτόχρονα σημαντικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

 

- Όπως είχατε αναφέρει, στόχος σας είναι η διασύνδεση της έρευνας, της καινοτομίας με την Πολιτική Προστασία και την Εθνική 'Αμυνα. Ποιες άλλες ενέργειες γίνονται για την επίτευξη αυτού του στόχου;

Είναι πράγματι γεγονός, πως παρατηρούμε σήμερα την ολοένα και μεγαλύτερη επίδραση των νέων τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και των αλγορίθμων στον πυλώνα της ασφάλειας. Η Ελλάδα με το επιστημονικό και ερευνητικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο συγκεκριμένο πεδίο. Ο στόχος που έχουμε θέσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι να συνδέσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά την εγχώρια παραγόμενη έρευνα, την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα με την Πολιτική Προστασία και την Εθνική 'Άμυνα.

Πρόσφατα εντάξαμε προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης, το επιχειρησιακό αυτόνομο σύστημα «Thorax». Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο σύστημα, που με την χρήση μεγάλων δεδομένων (Big data), εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και διαφόρων τύπων αλγορίθμων (deep machine learning κ.ά.) θα αποτελέσει ένα κεντρικό, υβριδικό μέσο που να μπορεί να φιλτράρει την τεράστια πληθώρα πληροφοριών που καθημερινά εντοπίζεται ποικιλοτρόπως, να απομονώνεται η απειλή και να αυτοματοποιείται η αντιμετώπισή της.

Οι σύγχρονες μορφές απειλών (ηλεκτρονικός πόλεμος, κυβερνοπόλεμος, διασπορά ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών ή «ειδήσεων» κ.α) απαιτούν την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα συνδυάζει τη δυνατότητα να συνεργαστούν πολιτικές και στρατιωτικές δομές όχι μόνο στο επίπεδο επιχειρήσεων, αλλά και σε εκείνο της λήψης αποφάσεων. Για τη συλλογή των πληροφοριών θα χρησιμοποιούνται κάθε είδους αισθητήρες, όπως ραντάρ, μετεωρολογικοί σταθμοί και λοιπές πηγές λήψης εξωτερικών δεδομένων, αλλά και εφαρμογές ΑΙ στον κυβερνοχώρο.

Τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας όπως ο Δημόκριτος, το ΕΚΕΤΑ, το ΙΤΕΑ, το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΕΛΚΕΘΕ και το Αθηνά έχουν πολύ σημαντικά ερευνητικά προγράμματα που αγγίζουν πολλές διαφορετικές πτυχές σε ζητήματα ασφάλειας και πολιτικής προστασίας. Για την επίτευξη της έρευνας και της καινοτομίας έχουμε ξεκινήσει επιμέρους διμερείς επαφές με τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να κατανοήσουν εκατέρωθεν τις υπηρεσιακές ανάγκες και τις επιστημονικές δυνατότητες που απαιτούνται ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνέργειες. Επιτρέψτε μου να σημειώσω πως πρόσφατα ο Δημόκριτος επιλέχθηκε να είναι μεταξύ των δέκα ευρωπαϊκών θερμοκοιτίδων του ΝΑΤΟ όπου θα επιχειρηθεί η διασύνδεση μεταξύ των βιομηχανιών, των νεοφυών επιχειρήσεων και του ακαδημαϊκού κόσμου, καθώς η Ευρωατλαντική Συμμαχία αναζητά νέες τεχνολογίες σε ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και όχι μόνο.

Στο Elevate Greece, ένας από τους τομείς δραστηριότητας των νεοφυών επιχειρήσεων είναι αυτός της ασφάλειας. Ήδη συμμετέχει σημαντικός αριθμός εταιρειών που ασχολούνται στις νέες τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη, τα drone και είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές. Μάλιστα κάποιες εξ αυτών θα συμμετέχουν σε διεθνή έκθεση το Φθινόπωρο που θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ. Για να σας δώσω και ένα άλλο καλό παράδειγμα, η startup PROBOTEK πρωταγωνιστεί σε επιχειρηματική σύμπραξη με την Huawei και την Nova – WIND και πρόσφατα παρουσίασαν ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα πυρανίχνευσης.

Η συνέργεια αυτή αξιοποίησε την τεχνολογία 5G, την τεχνητή νοημοσύνη, αλγορίθμους και υπερσύγχρονα drone με στόχο να συστρατευτούν στην μάχη της Πολιτείας κατά της κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αναγνώρισης ακραίων συμβάντων, όπως είναι οι πυρκαγιές, που με τη χρήση αισθητήρων και drone αναμένεται να συμβάλλει στην άμεση επέμβαση και αντιμετώπιση φαινομένων με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προεκτάσεις.

- Όσον αφορά την υπόθεση του "Turkaegean", μιλώντας ο κ. Γεωργιάδης στη Βουλή, ανέφερε πως το 2018 και επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μια τουρκική εταιρεία κατοχύρωσε στον ευρωπαϊκό οργανισμό πνευματικών δικαιωμάτων τον όρο "Aegean" μέχρι το 2028. Πώς γνωστοποιήθηκε τώρα η εν λόγω πληροφορία και τι προηγούμενο δημιουργεί; Είναι το ίδιο η κατοχύρωση του όρου από μια ιδιωτική εταιρεία για εμπόριο με την κατοχύρωση του γεωγραφικού όρου από το τουρκικό κράτος όπως στην περίπτωση του "Turkaegean";

Αρχικά να τονίσω πως η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος σαφώς και δεν καταπατά καμία Εθνική κυριαρχία. Οι Τούρκοι έκαναν αίτηση απευθείας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, όπου εκεί μία εξεταστής που προέρχεται από βόρεια χώρα, είδε το θέμα καθαρά γραφειοκρατικά. Διαπίστωσε δηλαδή ότι κανένας άλλος δεν είχε κατοχυρώσει αυτό το σήμα και το έδωσε στον πρώτο αιτούντα. Με την ίδια διαδικασία καθημερινά κατοχυρώνονται αυτομάτως χιλιάδες εμπορικά σήματα. Δεν υπήρξε καμία έγκριση από ανώτερο πολιτικό επίπεδο, ούτε από την Κομισιόν, ούτε από την ΕΕ.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχαν καμία δικαιοδοσία ούτε να το εγκρίνουν ούτε να το κόψουν. Όμως, επειδή το ζήτημα μας ενοχλεί, θα κάνουμε νομικά αυτά που πρέπει για να ακυρώσουμε αυτή την κατοχύρωση και ευελπιστούμε πως θα το πετύχουμε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF