Συνέντευξη στον Μάνο Χατζηγιάννη
"Στον πόλεμο αυτό έχουμε δύο φυσικά συγκρουόμενες προπαγάνδες, την ουκρανική που επιθυμεί να διατηρήσει ψηλά το ηθικό του ουκρανικού λαού και την ρωσική που προσπαθεί να καλύψει την επιθετικότητα και την βία", αναφέρει μεταξύ άλλων στην αποκλειστική του συνέντευξη στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο "οφείλουμε να είμαστε ανυποχώρητοι ακόμα και αν η ρωσική ηγεσία κρίνει πως αξίζει μέσα στην απόγνωση της ήττας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μορφής κλιμάκωση".
Εκτιμάει πως οι προσπάθειες της Τουρκίας για τον ρόλο του διαμεσολαβητή έχουν πέσει στο κενό και τονίζει: "Μπορεί λεκτικά ίσως να έχει σταματήσει η άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, όμως πλέον θεωρείται αφερέγγυος εταίρος και σύμμαχος. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που η οποιαδήποτε ενίσχυση των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα της πραγματοποιείται αποκλειστικά δια μέσου της Αλεξανδρούπολης και η ενίσχυση των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Μεσόγειο γίνεται με ορμητήριο την Σούδα"
Ζητάει χωρίς περιστροφές να αποστείλουμε και πρόσθετο υλικό ανατολικού τύπου που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, και θεωρεί πως "οφείλουμε να αποσύρουμε όλα τα ρωσικής και ανατολικής σχεδίασης οπλικά συστήματα, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για το σύγχρονο πεδίο μάχης".
Τέλος υποστηρίζει πως "σε αυτή την νέα πρόκληση η ΕΕ έκανε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης και στον αμυντικό τομέα".
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
-Κύριε Κυμπουρόπουλε, πρώτο θύμα σε έναν πόλεμο είναι πάντα η ενημέρωση,. Από την πρώτη στιγμή του πολέμου στην Ουκρανία βομβαρδιζόμαστε με ειδήσεις, οι οποίες κατόπιν αμφισβητούνται ή διαψεύδονται και τα μηνύματα από τα διεθνή ΜΜΕ είναι διφορούμενα. Θα μάθουμε ποτέ τι έχει γίνει πραγματικά;
Έχει μεγάλη βασιμότητα η ερώτηση σας. Σε όλους τους πολέμους της σύγχρονης ιδίως εποχής η αλήθεια είναι το πρώτο θύμα. Αυτός όμως ο πόλεμος έχει μία μεγάλη διαφορά, γίνεται στην εποχή των smartphones. Κάθε άτομο που βρίσκεται στην περιοχή των επιχειρήσεων μπορεί να καταγράψει σε πραγματικό χρόνο τα γεγονότα όπως αυτά συμβαίνουν. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που η ρωσική προπαγάνδα δεν μπορεί να στεριώσει και το ψέμα αποκαλύπτεται γρήγορα, που οι διαψεύσεις ή οι ανακοινώσεις των ρωσικών αρχών καταρρέουν αμέσως.
Στον πόλεμο αυτό έχουμε δύο φυσικά συγκρουόμενες προπαγάνδες, την ουκρανική που επιθυμεί να διατηρήσει ψηλά το ηθικό του ουκρανικού λαού και την ρωσική που προσπαθεί να καλύψει την επιθετικότητα και την βία. Άρα για να απαντήσω με μία πρόταση στην ερώτηση σας. Διφορούμενα μηνύματα υπάρχουν αλλά η αλήθεια αποκαλύπτεται σχεδόν αυθημερόν και δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε τους μελλοντικούς ερευνητές να μας αποκαλύψουν τα πραγματικά γεγονότα του μετώπου και των εγκλημάτων στις κατεχόμενες περιοχές από τους Ρώσους.
Σχετικά με τα ενεργειακά δηλώνει κάθετος "πως δεν πρέπει προς χάρη της οποιασδήποτε ενεργειακής εξάρτησης ή εκτίναξης του κόστους της ενέργειας να υποκύψουμε στον ρωσικό εκβιασμό".
Εξηγεί αναφορικά με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές πως: "Κάποιοι κάνουν το λάθος λόγω του μεγέθους της Ρωσίας να ξεχνούν πως η οικονομία της έχει το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας. Οι ενεργειακοί πόροι της (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) δεν υπάρχουν οι υποδομές (αγωγοί, τερματικοί σταθμοί) για να διοχετευτούν άμεσα σε άλλες εναλλακτικές αγορές , όπως η κινεζική".
-Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης με δεδομένη και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες;
Κλιμάκωση σε επίπεδο επέκτασης του συμβατικού πολέμου δεν υπάρχει. Η Ρωσία και οι Ένοπλες Δυνάμεις αποδείχθηκε πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε μεγάλης έκτασης στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αλλά ακόμα και αν η ρωσική ηγεσία κρίνει πως αξίζει μέσα στην απόγνωση της ήττας να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μορφής κλιμάκωση, θα σας είμαι ειλικρινής, οφείλουμε να είμαστε ανυποχώρητοι.
Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τον εκφοβισμό της Ρωσίας και να αφήσουμε ένα λαό που μάχεται για την ελευθερία του μόνο του και αβοήθητο. Αντιθέτως οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε με ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια αλλά και με κάθε είδους εξοπλισμό την Ουκρανία. Ο αγώνας τους είναι αγώνας που μας αφορά όλους.
-Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας σε όλη αυτήν την κατάσταση; Από την Συνθήκη Μοντρέ και το καθεστώς των Στενών μέχρι τις πληροφορίες περί νέας παρτίδας Bayraktar στους Ουκρανούς, αλλά και την συνάντηση της Κωνσταντινούπολης είναι παντού πρωταγωνίστρια.... Την ίδια στιγμή που προβάλλεται ως ειρηνοποιός βομβαρδίζει τους Κούρδους ξανά και βέβαια απειλεί την χώρας μας.
Η Τουρκία ορθά διαπιστώνετε πως καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα στην σύρραξη αυτή. Όμως όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό, καθώς η διφορούμενη αυτή τουρκική πολιτική και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα έχει προκαλέσει το κοινό αίσθημα στους κύκλους εξουσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και του Αμερικανικού Κογκρέσου.
Μπορεί λεκτικά ίσως να έχει σταματήσει η άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, όμως πλέον θεωρείται αφερέγγυος εταίρος και σύμμαχος. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που η οποιαδήποτε ενίσχυση των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Νοτιοανατολική Πτέρυγα της πραγματοποιείται αποκλειστικά δια μέσου της Αλεξανδρούπολης και η ενίσχυση των δυνάμεων της Συμμαχίας στην Μεσόγειο γίνεται με ορμητήριο την Σούδα.
-Πώς σχολιάζετε την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την αποστολή οπλισμού την Ουκρανία; Κρίνοντας και από τις δημοσκοπήσεις η ελληνική κοινωνία αντιδράει, επιθυμώντας να στείλουμε μονάχα ανθρωπιστική βοήθεια.
Ορθότατα η χώρα μας απέστειλε και ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Είναι το ελάχιστο χρέος μας προς ένα λαό που μάχεται για την ελευθερία του, είναι το ελάχιστο που οφείλαμε να κάνουμε ακολουθώντας το παράδειγμα όλων των εταίρων και συμμάχων μας. Έστειλε αμυντικό υλικό η Πορτογαλία, που είναι στην άλλη άκρη της Ευρώπης και οι Βαλτικές Χώρες που είναι στρατιωτικά αδύναμες, έστειλαν χώρες με παράδοση ουδετερότητας όπως η Σουηδία και η Φινλανδία και εμείς ειλικρινά προβληματιζόμαστε για την ορθότητα της απόφασης μας αυτής;
Αν θέλετε την γνώμη μου οφείλουμε να αποστείλουμε και πρόσθετο υλικό ανατολικού τύπου που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, εφόσον αυτό είναι όχι απολύτως απαραίτητο ή οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώσουν την δυνατότητα αντικατάστασης τους, όπως έχει δηλώσει την βούληση του το Αμερικάνικο Κογκρέσο. Ούτως η άλλως οφείλουμε στον γενικό εξοπλιστικό σχεδιασμό μας ως χώρα οφείλουμε να αποσύρουμε όλα τα ρωσικής και ανατολικής σχεδίασης οπλικά συστήματα, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για το σύγχρονο πεδίο μάχης.
-Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση και την γραμμή για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο πώς πιστεύετε πρέπει να κινηθεί η χώρα μας;
Η χώρα μας οφείλει να ακολουθήσει την γενικότερη ευρωπαϊκή στρατηγική απεξάρτησης από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους (κοινή προμήθεια ενεργειακών πόρων από όλη την Ένωση) αλλά και σε εθνικό επίπεδο να συνεχίσουμε την στρατηγική της παράτασης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων, την εντείνουμε τις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας, τις επενδύσεις στο LNG και φυσικά να εντείνουμε τις προσπάθειες μας για τον εντοπισμό και την οικονομική αξιολόγηση πιθανών κοιτασμάτων στην επικράτεια μας.
Πέρα όμως όλων αυτών είμαι κάθετος πως δεν πρέπει προς χάρη της οποιασδήποτε ενεργειακής εξάρτησης ή εκτίναξης του κόστους της ενέργειας να υποκύψουμε στον ρωσικό εκβιασμό και να εγκαταλείψουμε τις αρχές και τις αξίες μας ανεχόμενοι την ρωσική επιθετικότητα.
-Πόσο σοβαρά αντίποινα αποτελούν οι δυτικές κυρώσεις για την ρωσική οικονομία ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως είχαν οκτώ χρόνια, από την εποχή της Κριμαίας, για να δημιουργήσουν εναλλακτικούς μηχανισμούς και πως την ίδια στιγμή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα συνεχίσουν να ρέουν ελεύθερα στον υπόλοιπο κόσμο και τα χρήματα θα συνεχίσουν να εισρέουν στα ρωσικά ταμεία;
Η ρωσική οικονομία κάθε μέρα πλήττεται όλο και περισσότερο, οι Ρώσοι ολιγάρχες ( κλεπτοκράτες για εμένα) διαπιστώσουν καθημερινά την απομόνωση τους. Κάποιοι κάνουν το λάθος λόγω του μεγέθους της Ρωσίας να ξεχνούν πως η οικονομία της έχει το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας. Οι οποιεσδήποτε προετοιμασίες της ρωσικής ηγεσίας για το ενδεχόμενο των κυρώσεων θα αποδειχθούν ανεπαρκής.
Οι ενεργειακοί πόροι της (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) δεν υπάρχουν οι υποδομές ( αγωγοί, τερματικοί σταθμοί) για να διοχετευτούν άμεσα σε άλλες εναλλακτικές αγορές , όπως η κινεζική. Δύο επιλογές υπάρχουν για την Ρωσία, επιστροφή στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και άρση των κυρώσεων ή εμμονή στην επιθετικότητα που θα οδηγήσει σε σταδιακή αλλά δραματική κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας και του παραγωγικού ιστού της.
-Τέλος, πιστεύετε πως η ΕΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων; Εν μέσω πολέμου είχαμε και το πρώτο βήμα για τον λεγόμενο Ευρωστρατό. Μπαίνουμε σε εποχές με πολεμικό κλίμα;
Η ΕΕ αντέδρασε πρωτόγνωρα γρήγορα και συντονισμένα και σε αυτός βοήθησε και η ενιαία στάση χωρών μελών από την ανατολική Ευρώπη με προεξάρχουσα την Πολωνία. Έτσι σε αυτή την νέα πρόκληση η ΕΕ έκανε ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης και στον αμυντικό τομέα. Το momentum είναι το κατάλληλο, η πολιτική βούληση υπάρχει και σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων αλλά και σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου.
Στόχος μας δεν είναι ούτε να αντικαταστήσουμε NATO, ούτε να καταργήσουμε τους εθνικούς Στρατούς αλλά να δημιουργήσουμε αρχικά κοινές ευρωπαϊκές αμυντικές δομές υποστηρικτικές των Νατοϊκών και εθνικών. Στόχος είναι να ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία της ΕΕ και να αναπτύξουμε νέες τεχνολογίες. Αν όλα αυτά τα κάνουμε με το βλέμμα στραμμένο προς την Ρωσία, η απάντηση είναι σαφώς ναι, αν το κάνουμε με επιθετική η πολεμική διάθεση η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.
Το αν η ειρήνη θα επανέλθει στον κόσμο θα το αποφασίσει η Ρωσία σταματώντας να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Το βέβαιο είναι πως εμείς θα παραμείνουμε αταλάντευτοι ανεξαρτήτως κόστους στην θέση μας, την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία των κρατών.