Η Ρωσία αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κράτος σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η ιστορία της είναι όσο μεγάλη είναι και η έκτασή της. Κατά την διάρκεια αυτής οι Ρώσοι έχουν συμμετάσχει σε κάποιους από τους σημαντικότερους πολέμους ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας, όπως τον Α' και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πάμε να δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά, ποιες ήταν οι 10 σημαντικότερες μάχες και πόλεμοι στην ιστορία της Ρωσίας, της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Πάμε να δούμε συρράξεις και πολέμους που είχαν ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί το ρωσικό κράτος όπως το ξέρουμε σήμερα.
Η Μάχη του Aslanduz (1812)
Ξεκινάμε την λίστα με την μάχη του Aslanduz, η οποία έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1812 μεταξύ της Ρωσίας και της Περσίας (δηλαδή το σημερινό Ιράν). Οι δύο πλευρές μονομαχούσαν σε πολέμους από τα μέσα του 17ου αιώνα, ωστόσο η τελευταία σημαντική σύγκρουση έλαβε χώρα στα μέσα του 19ου αιώνα. Κύρια αιτία των συγκρούσεων ήταν τα αντικρουόμενα συμφέροντα στην περιοχή του Καυκάσου.
Η μάχη του Aslanduz ήταν μία αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν τα ρωσικά στρατεύματα υπό την ηγεσία του Ρώσου διοικητή Πιοτρ Κοτλγιαρέφσκι. Ο ίδιος κατά την διάρκεια της νύχτας οδήγησε 2.300 Ρώσους στρατιώτες σε μία αποστολή ενέδρας. Τα θύματά τους ήταν 30 χιλιάδες Πέρσες, οι οποίοι και ξεκληρίστηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά.
Η εντυπωσιακή νίκη χάρισε στον Κοτλγιαρέφσκι τρομερή φήμη, ενώ ανάγκασε τους Πέρσες να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης. Έκτοτε οι Πέρσες δεν κατάφεραν να ανακτήσουν ποτέ την επιρροή τους στον Καύκασο.
Πολιορκία του Ισμαηλίου (1789)
Στην συνέχεια θα μιλήσουμε για την πολιορκία του Ισμαηλίου, μία επιχείρηση που έλαβε χώρα στις 22 Δεκεμβρίου του έτους 1789. Εχθρός της Ρωσίας σε αυτήν την συγκεκριμένη μάχη ήταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι Οθωμανοί ήταν μουσουλμάνοι όπως και οι Πέρσες και συμμετείχαν σε πολλαπλούς πολέμους με τους χριστιανούς Ρώσους.
Το Ισμαήλιο ήταν μία μεγάλη οθωμανική πόλη κατά μήκος του ποταμού Δούναβη. Σήμερα βρίσκεται στην επικράτεια της Ουκρανίας. Στις 22 Δεκεμβρίου του 1789 και όσο η πόλη ήταν οχυρωμένη και προστατεύονταν από 40 χιλιάδες οθωμανικά στρατεύματα οι Ρώσοι ξεκίνησαν να την πολιορκούν από στεριά και θάλασσα.
Τελικά η πολιορκία ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία για τους Ρώσους, πετυχαίνοντας μία τρομερή νίκη κατά των Οθωμανών.
Μάχη του Κλούσινο (1610)
Η Ρωσία ήταν σχεδόν πάντοτε πιο προηγμένη τεχνολογικά τόσο συγκριτικά με την Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και με την Περσία. Ωστόσο ο ρωσικός στρατός βρίσκονταν σε παρόμοια επίπεδο με άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως την Πολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία και την Σουηδική Αυτοκρατορία.
Στις 4 Ιουλίου του 1610 η Ρωσία συνειδητοποίησε για τα καλά την ισχύ του πολωνικού στρατού. Λιγότεροι από 7.000 Πολωνοί ιππείς κατάφεραν να συντρίψουν 35 χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες και μισθοφόρους στην μάχη του Κλούσινο. Το αποτέλεσμα της μάχης επέτρεψε σε Πολωνούς και Λιθουανούς να εισέλθουν στην Μόσχα, την οποία και έλεγχαν για περίοδο δύο ετών.
Η Μάχη της Μόσχας (1612)
Συγκεκριμένα, Πολωνοί και Λιθουανοί κατέλαβαν την ρωσική πρωτεύουσα από το έτος 1610 μέχρι και το έτος 1612. Την εν λόγω χρονιά οι Ρώσοι οργάνωσαν εθελοντικές στρατιώτες και με θάρρος και αποφασιστικότητα κατάφεραν να πάρουν πίσω την πρωτεύουσά τους από τον εχθρό.
Κατά τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου του 1612 Ρώσοι εθελοντές έδωσαν σκληρές μάχες με τα πολωνικά στρατεύματα σε κάθε άκρη της Μόσχας, αναγκάζοντας τον εχθρό να βρει καταφύγιο σε ένα οχυρό που βρίσκεται στο σημερινό Κρεμλίνο. Εκεί τους περικύκλωσαν και τους ανάγκασαν να παραδοθούν. Η μάχη σήμανε και την ανεπίσημη λήξη του Πολωνικο-Μοσχοβίτικου Πολέμου.
Η Μάχη της Πολτάβας (1709)
Στην συνέχεια θα αναφερθούμε στην μάχη της Πολτάβας, η οποία διεξήχθη το 1709. Το αποτέλεσμα της μάχης ήταν να επικρατήσει ο ρωσικός στρατός έναντι της Σουηδίας στην περιοχή της Βαλτικής. Ας εξηγήσουμε όμως τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά. Μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Πολωνίας, η Σουηδία ξεκίνησε να απειλεί την Ρωσία στην περιοχή της Βαλτικής.
Μία σειρά από συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών οδήγησαν στην ιστορική μάχη της Πολτάβας, η οποία έλαβε χώρα το 1709 και κατά την οποία η Στοκχόλμη είδε τα στρατεύματά της να συντρίβονται. 40 χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες υπό την ηγεσία του Πέτρου του Α' της Ρωσίας ισοπέδωσαν τους 16 χιλιάδες Σουηδούς, οι οποίοι στόχευαν να κατακτήσουν την Μόσχα.
Με την μάχη της Πολτάβας η Ρωσία νίκησε τον 20ετή Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο, έναν πόλεμο στον οποίον συμμετείχαν πολλές δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου.
Μάχες για το Albazin (17ος αιώνας)
Το Albazin ήταν ένα φρούριο κατά μήκος του ποταμού Αμούρ, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα. Το οχυρό κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα κατά τις προσπάθειες των Ρώσων να αποικήσουν την περιοχή.
Κατά την διάρκεια του εν λόγω αιώνα, κινεζικές στρατιώτες επανειλημμένα επιτίθονταν το οχυρό δημιουργώντας προβλήματα για την Ρωσία. Μετά την ταπεινωτική ήττα των Κινέζων, η δυναστεία Qing αναγκάστηκε να υπογράψει μία συνθήκη, η οποία μεταξύ άλλων μεταβίβαζε τον έλεγχο μίας μεγάλης περιοχής της Άπω Ανατολής στην Ρωσία. Έτσι η Μόσχα εδραίωσε την παρουσία της στο Albazin και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ασίας.
Η Κατάληψη της Χίβα (1873)
Το Χανάτο της Χίβας ήταν ένα κέντρο δουλεμπορίου, στο οποίο πουλιόντουσαν πολλοί Ρώσοι Ορθόδοξοι αιχμάλωτοι. Το έτος 1873 η Ρωσία αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το γεγονός αυτό, προβάλλοντάς το ως αφορμή για μία επιχείρηση πολιορκίας του χανάτου. Εάν η πολιορκία ολοκληρώνονταν με επιτυχία η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει την παρουσία της στην Κεντρική Ασία.
Ο ρωσικός αυτοκρατορικός στρατός χρειάστηκε περίπου 2 μήνες για να καταλάβει πλήρως το Χανάτο, ωστόσο τελικά το Χανάτο της Χίβας επιβίωσε επειδή έγινε προτεκτοράτο της Βρετανίας. Όπως και να έχει όμως, οι ρωσικές επιτυχίες στην περιοχή την τότε περίοδο καθόρισαν τα σύνορα της Κεντρικής Ασίας, τα οποία δεν έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό μέχρι και σήμερα.
Η Μάχη της Τσουσίμα (1905)
Το 1905 έλαβε χώρα η μάχη της Τσουσίμα μεταξύ της Ρωσίας και της Ιαπωνίας στις θάλασσες της Ανατολικής Ασίας. Ο ρωσικός αυτοκρατορικός στόλος, παρά το γεγονός πως ήταν τεράστιος, καταστράφηκε από το ιαπωνικό αυτοκρατορικό πολεμικό ναυτικό.
Η Μόσχα έχασε το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της επειδή οι Ιάπωνες είχαν περισσότερα και καλύτερα εξοπλισμένα πλοία. Το αποτέλεσμα της ναυμαχίας ήταν ουσιαστικά η λήξη του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου και η αύξηση της επιρροής της Ιαπωνίας.
Η Μάχη του Μποροντίνο (1812)
Η μάχη του Μποροντίνο έλαβε χώρα το έτος 1812 και ήταν η μόνη σημαντική μάχη που δόθηκε μεταξύ της Γαλλίας του Ναπολέοντα και της Ρωσίας επί ρωσικού εδάφους. Όπως μπορεί ήδη να γνωρίζετε οι Ρώσοι έχασαν και ως αποτέλεσμα η Μόσχα κατακτήθηκε από τον στρατό των Γάλλων. Ωστόσο επρόκειτο για μία πύρρεια νίκη, μιας και οι Ρώσοι είχαν προλάβει να κάψουν την πρωτεύουσα, όπως επίσης να προκαλέσουν σοβαρές απώλειες στο στράτευμα του Γάλλου αυτοκράτορα και στρατηγού.
Στην μάχη του Μποροντίνο έχασαν τις ζωές τους και πάρα πολλοί Ρώσοι, συγκεκριμένα περισσότεροι από 40 χιλιάδες στρατιώτες. Ο Ναπολέων έχασε σχεδόν 30 χιλιάδες άντρες του, γεγονός που αν μην τι άλλο υποδεικνύει την μεγάλη ισχύ της Ρωσίας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Η Μάχη του Στάλινγκραντ
Για το τέλος κρατήσαμε την μάχη του Στάλινγκραντ, μία από τις σημαντικότερες ολόκληρου του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Διεξήχθη μεταξύ Ιουλίου 1942 και Φεβρουαρίου 1943 μεταξύ των δυνάμεων του άξονα υπό την ηγεσία της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Στόχος των Γερμανών ήταν η κατάληψη της πόλης του Στάλινγκραντ, η οποία βρίσκονταν στην νότια Ρωσία.
Οι μάχες έξω και μέσα στην πόλη ήταν πραγματικά τρομαχτικές. Η βαναυσότητα ήταν απίστευτη και ως αποτέλεσμα των σφοδρών συγκρούσεων η μάχη του Στάλινγκραντ αποτέλεσε με διαφορά την φονικότερη μάχη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και οι Σοβιετικοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Γερμανούς, υπέστησαν σχεδόν 1.000.000 έμψυχες απώλειες. Πάρα αυτά, η έκβαση της μάχης θεωρείται κρίσιμη για την ήττα της Ναζιστικής Γερμανίας το 1945.