Ιστορία

Γέφυρα του Πηνειού: Η ιστορία της - Κτίστηκε τον 15ο αιώνα και καταστράφηκε στον Β' ΠΠ

Η γέφυρα του Πηνειού στη Λάρισα, σε επιχρωματισμένη καρτ ποστάλ του Στεφ. Στουρνάρα (Βόλος), No 114, επανέκδοση του επιστολικού δελταρίου No.8 του ιδίου φωτογράφου-εκδότη.

Χρονολογία: 1905~1907.

Σύμφωνα με το onlarissa.gr, για το ιστορικό υπόβαθρο της συγκεκριμένης γέφυρας, μπορούμε να αναφέρουμε συνοπτικά ότι:

Για την κατασκευή της υπήρχε η άποψη ότι ήταν έργο των ύστερων βυζαντινών χρόνων. Σήμερα όμως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι την είχε ανεγείρει ο Χασάν μπέης, εγγονός του κατακτητή της Θεσσαλίας [1423] Τουρχάν μπέη. Επομένως πρέπει να χρονολογηθεί σαν κτίσμα του τέλους του 15ου αιώνα. Θεωρείται ότι ήταν η πρώτη γνωστή πέτρινη αμαξιτή γέφυρα του θεσσαλικού χώρου. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες και στατικά στερεότερες της χώρας. Είχε μήκος 120 μέτρα και πλάτος 4,5 μέτρα, το οποίο μόλις επέτρεπε με κάποια δυσκολία τη διασταύρωση δύο αμαξών. Ήταν εννεάτοξη, χωρίς πεζοδρόμια και στα πλάγια υπήρχαν σε χαμηλό ύψος βαριά λίθινα στηθαία, κατασκευασμένα από μεγάλες πλάκες, τοποθετημένες κάθετα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την απελευθέρωση της Λάρισας το 1881, καταγράφεται η πρώτη επέμβαση στη γέφυρα και αφορούσε την ενίσχυση των αρμών μεταξύ των στηθαίων. Για λειτουργικούς λόγους, το 1886, η γέφυρα διαπλατύνθηκε και διορθώθηκε ως προς την καμπυλότητα και τα στηθαία, που αντικαταστάθηκαν με μεταλλικά κιγκλιδώματα σε σχήμα Χ.

Σε αυτή τη μορφή έμεινε η γέφυρα μέχρι το 1907 περίπου, όταν τα σιδερένια στηθαία αντικαταστάθηκαν με μεταλλικά κάθετα κιγκλιδώματα σε πυκνή διάταξη, τα οποία και διατηρήθηκαν μέχρι την καταστροφή της το 1941 με την υποχώρηση των Νεοζηλανδών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...