Οι επιστήμονες έμαθαν πώς έμοιαζε ο Αιγύπτιος φαραώ Ραμσής Β' σε ηλικία 45 ετών. Χρησιμοποίησαν τεχνικές αναδόμησης προσώπου χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο μοντέλο του κρανίου. Το πρόσωπο του Ραμσή Β' - που σύμφωνα με τη Βίβλο καταδίωξε τον Μωυσή και τους Ισραηλίτες - ανακατασκευάστηκε από τα μουμιοποιημένα λείψανά του.
Και παρόλο που ο φαραώ πέθανε σε ηλικία 90 ετών, το πρόσωπό του «αναζωογονήθηκε» κατά αρκετές δεκαετίες για να τον δείξει στην ακμή της ζωής του, περίπου στα 45 του χρόνια, γράφει η Live Science. «Πραγματοποιήσαμε μια τρισδιάστατη διαδικασία παλινδρόμησης της ηλικίας για να αφαιρέσουμε μερικά από τα σημάδια της γήρανσης για να τον αντιπροσωπεύσουμε στο απόγειο της δύναμής του», είπε η Caroline Wilkinson, διευθύντρια του Face Lab στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, το οποίο ανακατασκεύασε το πρόσωπο του Φαραώ.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πορτρέτο του Φαραώ Ραμσή Β' που περιγράφεται ως "όμορφο" από τον Sahar Saleem, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου και συντονιστή του έργου. «Ο Ραμσής Β' ήταν ένας μεγάλος πολεμιστής που κυβέρνησε την Αίγυπτο για 66 χρόνια», είπε ο Σαλίμ, ο οποίος τόνισε ότι η ανακάλυψη θυμίζει στον κόσμο τον ρόλο του στην ιστορία. Η μούμια του Ραμσή Β' βρίσκεται τώρα στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού στο Κάιρο. Ανακαλύφθηκε το 1881 κοντά στο Λούξορ στη νότια Αίγυπτο και κάποια στιγμή λύθηκαν οι επίδεσμοι που το περιέβαλλαν για να δουν και να αναλύσουν τα μουμιοποιημένα λείψανα.
Για την αναδόμηση του προσώπου, ο Saleem έφτιαξε ένα τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο του κεφαλιού και του κρανίου του φαραώ χρησιμοποιώντας αξονική σάρωση και τρισδιάστατη απεικόνιση και στη συνέχεια το πρόσωπο ανακατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας λογισμικό που χρησιμοποιείται σε ποινικές έρευνες. Οι τόνοι του δέρματος, το χρώμα των ματιών και των μαλλιών προστέθηκαν στην εικόνα που προέκυψε, με βάση αυτό που ο Saleem βρήκε ότι ήταν συγκεκριμένο για τους Αιγύπτιους εκείνη την εποχή. Το επόμενο βήμα ήταν ένα λογισμικό παλινδρόμησης ηλικίας για να αποκτήσετε μια εικόνα «νεότερη» κατά δεκαετίες.
Το όνομα του φαραώ που λέγεται ότι καταδίωξε τον Μωυσή και τους Ισραηλίτες στην ιστορία της Εξόδου δεν αναφέρεται στη Βίβλο, αλλά ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η περιγραφή του μοιάζει περισσότερο με τον Ραμσή Β', ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο τον 13ο αιώνα π.Χ. Παρεμπιπτόντως, ο Ραμσής Β' - που ονομάζεται επίσης Ραμσής ο Μέγας - έχει αναφερθεί συχνά στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο. Ωστόσο, υπάρχουν ιστορικοί που λένε ότι δεν έχουν βρεθεί αρχαιολογικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι Ισραηλίτες ήταν σκλάβοι στην Αίγυπτο ή ότι ο Φαραώ ήταν υπεύθυνος για την Έξοδο.