Νεφερτίτη
Ιστορία

Νεφερτίτη-Η πιο διάσημη μούμια: Πολύ κοντά στην ανακάλυψη της βρίσκονται οι αρχαιολόγοι


Η ανακάλυψη κρυμμένων ιερογλυφικών στον τάφο του Τουταγχαμών οδηγεί τους Αιγυπτιολόγους να πιστεύουν ότι η διάσημη μούμια βασίλισσα Νεφερτίτη μπορεί να βρίσκεται σε ένα δωμάτιο δίπλα στο τάφο του Τουταγχαμών.

Η παλαιότερη θεωρία, σύμφωνα με την οποία βρισκόταν εκεί η μούμια της Νεφερτίτης, γίνεται όλο και πιο αξιόπιστη μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις. Ο Νίκολας Ριβς, Αιγυπτιολόγος και πρώην επιμελητής στο Τμήμα Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων στο Βρετανικό Μουσείο, λέει ότι ενώ η θεωρία παραμένει αναπόδεικτη, έχει γίνει ξανά δημοφιλής υπό το φως αυτών των νέων ενδείξεων.

Ο Ριβς συνειδητοποίησε ότι οι εικόνες του Φαραώ Ακενατόν που έθαψε τον Τουταγχαμών ήταν ζωγραφισμένες πάνω από αυτές του Τουταγχαμών που έθαβε τη Νεφερτίτη. Η Νεφερτίτη, διάσημη για τη θρυλική ομορφιά της, ήταν βασίλισσα της Αιγύπτου και σύζυγος του Φαραώ Ακενατόν.

Οι Αιγυπτιολόγοι πιστεύουν ότι η Νεφερτίτη κυβέρνησε μόνη της για κάποιο διάστημα και ότι ήταν η προκάτοχος του Τουταγχαμών.  « Μπορώ τώρα να πω ότι κάτω από τις εικόνες του Ακενατόν βρίσκονται αυτές του ίδιου του Τουταγχαμών, αποδεικνύοντας ότι η αρχική σκηνή δείχνει τον Τουταγχαμών να θάβει τον προκάτοχό του, τη Νεφερτίτη.

Μια τέτοια διακόσμηση δεν θα έπρεπε να υπήρχε στον τάφο του Τουταγχαμών», λέει ο Ριβς, σύμφωνα με τον The Guardian , υποδηλώνοντας ότι η εικόνα αποδεικνύει ότι η Νεφερτίτη θα μπορούσε επίσης να ταφεί σε αυτό το δωμάτιο.

Μια πιο προσεκτική εξέταση των εικόνων του Ακενατόν δείχνει ξεκάθαρα την ύπαρξη ενός άλλου παλαιότερου ονόματος - αυτού του Τουταγχαμών. Στην αρχική εκδοχή, η σκηνή έδειχνε τον Τουταγχαμών να εκτελεί την τελετή της κηδείας για τον αρχικό ιδιοκτήτη του τάφου, τον άμεσο προκάτοχό του, τη Νεφερτίτη», λέει ο Ριβς. «Αυτό το συμπέρασμα έχει απόλυτη επιβεβαίωση στα χαρακτηριστικά του προσώπου – η σαρκώδης μύτη και το προεξέχον πηγούνι του ατόμου που λέγεται Ακενατόν δείχνουν τα τυπικά χαρακτηριστικά που υιοθετήθηκαν στις επίσημες απεικονίσεις του Τουταγχαμών στις αρχές της βασιλείας του.

Το πρόσωπο της μούμιας δείχνει τα αδιαμφισβήτητα χαρακτηριστικά της Νεφερτίτης. Μπορεί να φανεί ότι η σκηνή αρχικά ζωγραφίστηκε για να αναπαριστά τη στιγμή που ο Τουταγχαμών ιερούργησε στην κηδεία του προκατόχου του», πρόσθεσε. Ανακαλύφθηκε ακριβώς πριν από 100 χρόνια από τον Χάουαρντ Κάρτερ. Ο τάφος του Τουταγχαμών ήταν γεμάτος καρέκλες και άρματα, μεταξύ άλλων θησαυρών που θα χρειαζόταν ο φαραώ στη μετά θάνατον ζωή, σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία.

Ο Ριβς υποστηρίζει ότι ο απροσδόκητος θάνατος του φαραώ το 1324 π.Χ. σε ηλικία 19 ετών, μετά από μόλις 9 χρόνια στον θρόνο, σήμαινε ότι έπρεπε να ταφεί γρήγορα. Ο Reeves λέει ότι τα νέα στοιχεία υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο τάφος του Τουταγχαμών είναι απλώς ένα εξωτερικό τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου τάφου " που προετοιμάστηκε και εξακολουθεί να καταλαμβάνεται από τη Νεφερτίτη", του οποίου η σειρά ταφικών θαλάμων είναι ακόμα κρυμμένη.

Το 2015, ο Reeves υποστήριξε ότι οι εικόνες υψηλής ανάλυσης του τάφου του Τουταγχαμών υποδηλώνουν ότι υπήρχε ακόμα ανεξερεύνητο χρώμα, αν και άλλοι ειδικοί θεώρησαν ότι οι εικόνες ήταν αδιευκρίνιστες. «Πάντα μας κέντριζε το ενδιαφέρον ο τάφος του Τουταγχαμών λόγω του παράξενου σχήματός του. Είναι πολύ μικρό, δεν είναι το είδος του τάφου που ανήκει σε έναν βασιλιά», λέει.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ