Διαδρομές 1821
Ιστορία

Διαδρομές 1821: 50 σημεία που ιχνηλατούν την Ελληνική Επανάσταση

Ψηφιακές διαδρομές από τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και τη Μάχη στο Δυρό έως την Πολιορκία της Μονεμβασιάς και τις εμφύλιες συγκρούσεις.

Πενήντα ολιγόλεπτα αφηγήματα για την Πελοπόννησο, εμπνευσμένα από την Ελληνική Επανάσταση, ιχνηλατούν την Ελληνική Επανάσταση του ’21.

Η δωρεάν νέα εφαρμογή «Διαδρομές 1821» για ντόπιους, επισκέπτες και φίλους της Ιστορίας αναδεικνύει τοπόσημα της Πελοποννήσου φορτισμένα από τον ιστορικό ρόλο της Επανάστασης και της δισεκατονταετηρίδας που εορτάζεται φέτος.

Εμπνεύστριες της ψηφιακής εφαρμογής δύο κυρίες με πολύχρονη πείρα στο χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου, η Χριστίνα Κατσιαδάκη και η Εφη Σκρομπόλα, που υλοποίησαν την πρωτότυπη ιδέα τους με την ευγενική και πολύτιμη προσφορά του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πενήντα σημεία

«Θέλαμε να τιμήσουμε την επέτειο των 200 χρόνων με κάποιο δημιουργικό τρόπο. Μας ενδιέφερε να προσεγγίσουμε κάποιες πτυχές όχι τόσο γνωστές.

Η Επανάσταση είναι μία περίοδος που όλοι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε από το σχολείο, αλλά δυστυχώς αρκετά επιφανειακά», εξηγεί στον «Ε.Τ.» η Χριστίνα Κατσιαδάκη και επισημαίνει ότι τα πενήντα σημεία που επέλεξαν να διηγηθούν αφορούν όχι μόνο τις μάχες, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις και κοινωνικές συνθήκες της εποχής.

«Τα ακουστικά κείμενα σε μορφή podcast γίνονται εργαλείο τόσο στα χέρια των επισκεπτών όσο και των εκπαιδευτικών στην προσπάθειά τους να κάνουν τη διδασκαλία ελκυστικότερη συνδέοντας τον τόπο με το αφήγημα».

«Ηχητικό Οδοιπορικό»

«Κλικάροντας» το link της εφαρμογής, η οποία είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες, ο επισκέπτης συναντάει ένα προσιτό και εύχρηστο υλικό, εύληπτο και κατανοητό.

Οταν ανοίγει κανείς την πρώτη σελίδα της εφαρμογής μπορεί να επιλέξει το «Ηχητικό Οδοιπορικό». Εκεί θα συναντήσετε τα θέματα ανά νομό διευκολύνοντας έτσι τον επισκέπτη να ενημερωθεί με βάση τα ενδιαφέροντά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

τεχνολογία geofencing

Η εφαρμογή -όπως περιγράφουν οι διοργανωτές- θα μείνει ενεργή και μετά τις επετειακές εκδηλώσεις των 200 χρόνων και μετά το τέλος του 2021.

Οπως σημειώνουν τις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμη και η αγγλική εκδοχή, καθώς επίσης θα προστεθούν και περισσότερα σημεία.

Στα επόμενα σχέδια, μας λέει η κ. Κατσιαδάκη, σημειώστε «την επιτόπου αφήγηση με τη χρήση της τεχνολογίας geofencing, την εφαρμογή δηλαδή να βρίσκει το χρήστη και να του προτείνει την ιστορία που ανταποκρίνεται στο σημείο όπου περιηγείται. Επίσης, πάντα στο πνεύμα του συνδυασμού της Ιστορίας με τα νέα τεχνολογικά μέσα, ετοιμάζουμε ένα έργο για την επόμενη μεγάλη επέτειο, που είναι πολύ πιο επώδυνη, τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Την έχουμε ονομάσει το “Πούλουδο της Σμύρνης” και με δυο λόγια είναι η ιστορία που θα έλεγε η Αννα Φρανκ αν ήταν Σμυρνιά και είχε instagram!».

Appstore https://apps.apple.com/app/id1558654792,

PlayStore https://play.google.com/store/apps/details…

Συνοδεύεται από ιστοσελίδα: www.diadromes1821.org

Podcast: https://www.buzzsprout.com/1736290

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ