Ιστορία

Ελευσίνα: Ένα ταξίδι στην ιστορία της από την αρχαιότητα έως σήμερα

Η Ελευσίνα έχει αξιόλογα μνημεία και μεγάλη ιστορία. Από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα η θέση της ήταν ιδιαίτερης σημασίας. 

Κατά την αρχαιότητα η Ελευσίνα αποτελούσε μαζί με την Αθήνα, την Ολυμπία, τους Δελφούς και τη Δήλο τις 5 ιερές πόλεις της Αρχαίας Ελλάδος και σε αυτήν κατέληγε η Ιερά Οδός. Η Ελευσίνα αναδείχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021 το ενδιαφέρον μοιραία στρέφεται πάνω της.

Στην Ελευσίνα μετατοπίζεται και το ενδιαφέρον των ομιλητών που συμμετέχουν στην τρίτη διάλεξη του κύκλου ομιλιών «Η Τριλογία της Αθήνας», οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Μegaron Plus σε συνεργασία με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ.

Την Τρίτη 12 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, ο Πέτρος Θέμελης, τ. καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας, και ο Γαβριήλ Καμπάνης, τ. αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2021, θα παρουσιάσουν αντίστοιχα τις εισηγήσεις «Η δική μου Ελευσίνα» και «Η Ελευσίνα δεν είναι τόπος, είναι σώμα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ Τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ελευσίνας θα παρουσιάσουν θεατρικό δρώμενο που αφηγείται την ιστορία της Ελευσίνας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο βασισμένο σε μουσικές και τραγούδια για την πόλη, σε αποσπάσματα από τον ομηρικό ύμνο στη Δήμητρα αλλά και σε ποιήματα του Άγγελου Σικελιανού, ελευσίνιων ποιητών και συγγραφέων καθώς και άλλων λογοτεχνών. Η δράση οργανώθηκε από τη διευθύντρια του σχολείου Δώρα Παγούδη και υλοποιείται με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Θάλειας Καλλιαντά και Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και της καθηγήτριας μουσικής Δέσποινας Λάσκου.

Προπύλαια Ελευσίνας, προτομή του Αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου

«Με την παρουσίασή μου επιθυμώ να μετατοπίσω το ενδιαφέρον από ένα περιγραφικό-αρχαιολογικό- ιστορικό σε ένα βιωματικό αφήγημα πέρα από τα στερεότυπα, ένα αφήγημα σχετικό με υποθετική μύησή μου στα Ελευσίνια Μυστήρια» αναφέρει ο Πέτρος Θέμελης. «Το λαμπρό ιερό τέμενος της Ελευσίνας ακτινοβολούσε σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας ως κέντρο λατρείας της πανάρχαιας θεάς της γονιμότητας, της Δήμητρας, καθώς και της κόρης της, νύφης του Πλούτωνα, άρχοντα του Κάτω Κόσμου, ένα τέμενος με κυρίαρχο στοιχείο το πανάρχαιο Τελεστήριο. Ο όλβος, η ευτυχία δηλαδή του μύστη δεν πήγαζε μόνο από τη χαρά της αιώνιας ζωής που τον περίμενε μετά θάνατο, αλλά και από τη γνώση της αλήθειας για τη ζωή, τον εαυτό του και τις θεότητες, γνώση που αποκτούσε όσο ζούσε χάρη στη μύησή του».

Το παλιό ελαιουργείο της Ελευσίνας

Το παλιό ελαιουργείο της Ελευσίνας

Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 5:30 μ.μ.).

«Η Τριλογία της Αθήνας», Τρίτη 12 Μαρτίου στις 19:00 στο Μέγαρο με ελεύθερη είσοδο

Πέτρος Θέμελης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του πανεπιστημίου της γενέτειράς του. Έλαβε πτυχίο ιστορίας και αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδακτορικό δίπλωμα (1971) από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτο του Πανεπιστημίου του Mονάχου με θέμα «Πρώιμα ελληνικά ταφικά μνημεία.» Υπήρξε επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία του Nομού Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε ανασκαφές (Στρατώνι Χαλκιδικής, Πέλλα, Bεργίνα). Από το 1963 ως το 1980 υπηρέτησε ως επιμελητής και έφορος αρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής -Eύβοιας, Φωκίδος-Λοκρίδος και Aιτωλοακαρνανίας. Κατά την τριετία 1977-1980 ήταν διευθυντής του Aρχαιολογικού Mουσείου των Δελφών. Από το 1980 ως το 1984 διετέλεσε προϊστάμενος της Eφορείας Παλαιοναθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας. Από το 1984 ως το 2003 δίδαξε ως καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης, υπήρξε αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 1985 ως το 2003 διηύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας. Από το 1986 ως σήμερα διευθύνει το ανασκαφικό-αναστηλωτικό έργο στην αρχαία Μεσσήνη. Τιμήθηκε με δυο ευρωπαϊκά βραβεία (Europa Nostra) το 2006 στη Μαδρίτη και το 2011 στο Άμστερνταμ.

Δημοσιεύματα: Δέκα μονογραφίες, διακόσιες πενήντα επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικοί οδηγοί, εκθέσεις ανασκαφών, πρόλογοι εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, μεταφράσεις. Επιφυλλίδες του δημοσιεύονται τακτικά στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό τύπο. Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι επίτιμος δημότης Μεσσήνης, Ανδρούσας και Καλαμάτας, ισόβιος εταίρος της Εν Αθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μέλος της Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, του Γερμανικού και του Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, μέλος της Eπιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, πρόεδρος της Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών, αντιπρόεδρος του Iδρύματος Γ. Ψαροπούλου Nεότερης Kεραμικής.

Το 2005 τιμήθηκε με τον χρυσό Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του και το 2016, με τον ανώτερο χρυσό Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Το ίδιο έτος ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Γαβριήλ Καμπάνης
Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια, είτε ως αντιδήμαρχος είτε ως πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Ελευσίνας, υπεύθυνος του Πολιτισμού της πόλης.
Από το 2006 έως το 2017 ήταν υπεύθυνος του Φεστιβάλ Αισχύλεια.
Με πρωτοβουλία του η Ελευσίνα διεκδίκησε και κατέκτησε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.
Υπήρξε αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΕ Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, από το οποίο παραιτήθηκε.
Σήμερα δραστηριοποιείται με την ομάδα ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Ελευσίνας για να υλοποιηθεί το μεγάλο όραμα της πόλης που συντίθεται από τα τρία πρότζεκτ: Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Ενοποίηση Ιστορικών Τοπόσημων και Τριλογία.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (megaron.gr)

«H δική μου Ελευσίνα»
Πέτρος Θέμελης τ. καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας,
Αντιπρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

«Η Ελευσίνα δεν είναι τόπος, είναι σώμα»
Γαβριήλ Καμπάνης τ. αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2021

Τρίτη 12 Μαρτίου, 19:00 Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...