Ελληνική Γλώσσα

Αυτή είναι η μεγαλύτερη λέξη της ελληνικής γλώσσας - Εχει 172 γράμματα και είναι ... συνταγή

Όταν κάποιος ακούει για την πιο μεγάλη λέξη, σε οποιαδήποτε γλώσσα, στο μυαλό έρχονται περίεργα επίθετα ή αρχαία ονόματα ξεχασμένων πριγκίπων. Ποτέ όμως μια συνταγή! Ωστόσο, όπως συχνά συμβαίνει, η ελληνική γλώσσα μας εκπλήσσει ξανά

H μεγαλύτερη λέξη στην ελληνική γλώσσα και ίσως και στον κόσμο ανήκει σε κείμενο του Αριστοφάνη. Η λέξη, αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές και αποτελεί πραγματικό γλωσσοδέτη τόσο στο νόημα όσο και στην προφορά.

Η λέξη η οποία βρίσκεται στις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη (στίχοι 1169- 1175), θα δυσκολέψει ακόμη και τους πιο ενθουσιώδεις με τα αρχαία ελληνικά και είναι η ακόλουθη:

«λοπαδο­τεμαχο­σελαχο­γαλεο­κρανιο­λειψανο­δριμ­υπο­τριμματο­σιλφιο­καραβο­μελιτο­κατακεχυ­μενο­κιχλ­επι­κοσσυφο­φαττο­περιστερ­αλεκτρυον­οπτο­κεφαλλιο­κιγκλο­πελειο­λαγῳο­σιραιο­βαφη­τραγανο­πτερύγων».

Μέσα σε 172 γράμματα, ο Αριστοφάνης εκμεταλλευόμενος την ευχέρεια της ελληνικής γλώσσας να σχηματίζει πολυσύλλαβες λέξεις, περιγράφει μια ολόκληρη φανταστική συνταγή μαγειρικής, η οποία περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα τροφών.

Εμφανίζεται στην κωμωδία του «Εκκλησιάζουσες», η οποία παρουσιάστηκε το 392 π.Χ. Το έργο αφηγείται μια μυστική επανάσταση των γυναικών της Αθήνας, που καταφέρνουν να εισβάλουν στη Βουλή και να ανατρέψουν την ανδροκρατούμενη δημοκρατία. Οι νέοι νόμοι που επιβάλλουν προκαλούν ανατροπές, ειδικά στο ερωτικό πεδίο, καθώς κάθε άντρας έπρεπε πρώτα να ικανοποιήσει τρεις «άσχημες» γυναίκες πριν είναι ελεύθερος να ενωθεί με μια όμορφη.

Η ιστορία κλείνει με ένα συμπόσιο, όπου άνδρες, γυναίκες, όμορφοι και άσχημοι ενώνονται για να απολαύσουν ένα περίτεχνο πιάτο με την παραπάνω λέξη-συνταγή.

Η λέξη περιγράφει μια φανταστική συνταγή γεμάτη με διάφορα υλικά, που αντικατοπτρίζουν την ποικιλομορφία του συμποσίου.

Αναλύοντάς την:

  1. λεπαδο-: πιάτο
  2. τέμαχο-: κομμάτι ψαριού
  3. σελαχο-: ιχθύς της κατηγορίας batoidea (ίσως σαλάχι)
  4. γαλέο-: καρχαρίας
  5. κρανιολειψανο-: κεφάλι και οστά (πιθανόν καβούρια)
  6. δριμυποτρίμμα-: καρυκεύματα με έντονη γεύση
  7. σίλφιο-: εξαφανισμένο φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες
  8. τυρομελιτο-: μείγμα τυριού και μελιού
  9. κιχλε-: μικρά πουλιά (όπως τσίχλες)
  10. περιστερα-, αλεκτρυόνα, λαγώο: περιστέρια, κόκορας, κουνέλι
  11. βαφή τραγανόπτερυγων: τραγανές φτερούγες κοτόπουλου με σιρόπι ροδιού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ