Όπως αναφέρει το protothema.gr, Η κινηματογραφίστρια Neasa Ni Chianáin πριν λίγα χρόνια δέχτηκε την πιο παράξενη πρόταση της ζωής της. Ήταν μετά την προβολή ενός ντοκιμαντέρ της, που την προσέγγισε ένας άνθρωπος από το κοινό και της είπε: «Θέλω να προσλάβω εσένα και το συνεργείο σου για να γυρίσετε ένα ντοκιμαντέρ στη Μέση Ανατολή. Ζητώ διακριτικότητα και να γνωρίζετε ότι αυτό μπορεί να εξελιχθεί στη σπουδαιότερη ευκαιρία που σας έχει δοθεί. Προς το παρόν δεν μπορώ να αποκαλύψω τίποτε περισσότερο εκτός από το να εγγυηθώ απόλυτα για την ασφάλειά σας».
Αν και η πρόταση έμοιαζε από παράτολμη έως επικίνδυνη, η Ιρλανδή σκηνοθέτης αποφάσισε να ακολουθήσει το ένστικτό της που της έλεγε ότι θα ζούσε μία υπέροχη περιπέτεια και ακολούθησε.
Λίγο καιρό αργότερα θα βρισκόταν σε μία μυστική τοποθεσία στην Ιορδανία μαζί με μία ομάδα εξερευνητών για να ακούσει το εξής απροσδόκητο: «Θα ερευνήσουμε αν εδώ βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και θέλουμε να καταγράψεις κάθε μας κίνηση». Το ντοκιμαντέρ με τις ανασκαφές και όσα έζησε η αποστολή προβλήθηκε φέτος στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος του είναι «Το σύμπλεγμα του Αλεξάνδρου» και είναι μία παράξενη ιστορία ίντριγκας, πολιτικής και χρήματος, καθώς μια διεθνής ομάδα εξερευνητών, που έχουν όλοι ψευδώνυμα για να προστατεύσουν την ταυτότητά τους, συναντιέται για να λύσει το μυστήριο του χαμένου τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Πρωταγωνιστής είναι ένας Αλγερινός πρώην στρατιωτικός ο Baghdad Djilali Daifallah, με ψευδώνυμο «Ο Εφευρέτης», ο οποίος ασχολείται ερασιτεχνικά με την αρχαιολογία και το κυνήγι θησαυρών. Αυτός ο άντρας ισχυρίζεται ότι πριν χρόνια βρήκε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ιορδανία και ότι είναι γεμάτος με χρυσάφι και πολύτιμα αντικείμενα. Ο κυνηγός θησαυρών είπε ότι κατάφερε να μπει στον τάφο, ο οποίος έχει τρία επίπεδα και είναι ένα σπήλαιο με πολλούς και παγιδευμένους διαδρόμους, που οδηγούν σε δωμάτια γεμάτα χρυσό και ότι μέσα είδε τις σαρκοφάγους του Αλεξάνδρου και του Πτολεμαίου.
Ο Daifallah εκμυστηρεύτηκε την ανακάλυψη σε έναν επιχειρηματία με πολλές διασυνδέσεις, ο οποίος είναι και εκείνος που κινητοποίησε μία μεγάλη ομάδα και προσέγγισε και το κινηματογραφικό συνεργείο για να γυριστεί το φιλμ.
Τι τον ώθησε να πιστέψει τον Daifallah; Από τη μία οι φωτογραφίες που του έδειξε με τους θησαυρούς τους οποίους ανακάλυψε με χρυσά αγάλματα και πλάκες με ελληνικές επιγραφές. Από την άλλη το πάθος του κυνηγού θησαυρών έδειχνε να προέρχεται από κάτι μεγάλο.
Οι δύο άντρες επιστράτευσαν ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, διπλωμάτες και διεθνείς επιχειρηματίες και όλοι μαζί βρέθηκαν στην Ιορδανία ξεκινώντας τις ανασκαφές. Ο Daifallah ισχυρίστηκε ότι ήρθε σε επικοινωνία και με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.
Μερικές από τις φωτογραφίες που παρουσίασε:
Τι ανακάλυψαν
Στην πάροδο των τελευταίων ετών η ομάδα έκανε δύο φορές προσπάθεια να εντοπίσει το σύμπλεγμα. Και τις δύο, η κάμερα που μπήκε μέσα στο έδαφος «είδε» μόνο πέτρωμα.
Παρά την ενθουσιώδη αρχή, η αποστολή ήταν υπέρ του δέοντος δαπανηρή και έπρεπε να σταματήσουν. Ο Daifallah επέμενε ότι έπρεπε να συνεχίσουν ισχυριζόμενος ότι υπάρχει ένα πάρα πολύ μικρό άνοιγμα εισόδου για να μπεις στον τάφο και ήθελε επιμονή για να το βρουν, ωστόσο η ομάδα ένιωθε πλέον ότι είχε απέναντί της έναν απατεώνα.
Ο επενδυτής που πίστεψε τον Daifallah αλλά και η σκηνοθέτης και ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη για την προβολή και συνομίλησαν με το κοινό, το οποίο είχε πολλές ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα τι ήταν τελικά οι φωτογραφίες που παρουσίασε ο Αλγερινός και προβλήθηκαν και στην ταινία. «Προφανώς και ήταν κατασκευασμένες. Αυτό που μας παρέσυρε ήταν οι επιγραφές με τα ελληνικά, τα οποία μάλιστα τα δείξαμε σε ειδικούς στην Ελλάδα για να μας τα αποκρυπτογραφήσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν» δήλωσε ο επενδυτής.
Το κοινό ρώτησε τη σκηνοθέτη τι πιστεύει η ίδια για την αποστολή. «Στην ομάδα μου διχαστήκαμε. Κάποιοι νομίζουν ότι χάσαμε τη σχισμή της εισόδου στον τάφο για πολύ λίγο. Οι άλλοι λένε ότι απλώς ο Αλγερινός είναι απατεώνας. Εγώ νομίζω ότι ο ίδιος πιστεύει στα αλήθεια την ιστορία του» καταλήγει η Neasa Ni Chianáin.
Και μπορεί η αποστολή να έληξε άδοξα, έμεινε όμως ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ στο οποίο ξεχωρίζουν οι άνθρωποι που βίωσαν αυτή την περιπέτεια με ρίσκο και χωρίς φόβο, χαρακτηριστικό που θυμίζει άλλωστε πολύ τον Μεγάλο Αλέξανδρο.