Η εμβληματική Ελληνίδα ερμηνεύτρια, Νάνα Μούσχουρη, που έχει πουλήσει πάνω από 350 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, αποχωρίζεται σήμερα εκατοντάδες προσωπικά της αντικείμενα για καλό σκοπό.
«Τα λάτρεψα τόσο πολύ όπως και το κοινό νομίζω», δηλώνει στην «Paris Match» η καταξιωμένη Ελληνίδα ερμηνεύτρια - Τα χρήματα θα δοθούν στο «Ίδρυμα για τα Νοσοκομεία»
Σε δημοπρασία στο Παρίσι θα τεθούν συνολικά 400 αντικείμενά της, όπως τα χαρακτηριστικά της γυαλιά, διάφορα σακάκια αλλά και καφτάνια με τα οποία εμφανιζόταν στην σκηνή, για να μαγέψει με την υπέροχη φωνή της το κοινό.
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τη δημοπρασία θα ενισχύσουν οικονομικά το «Ίδρυμα για τα Νοσοκομεία» (Fondation des Hôpitaux), τα εγκαίνια του οποίου έκανε η «Πρώτη Κυρία» της Γαλλίας. Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν, έσπευσε να ευχαριστήσει την Ελληνίδα καταξιωμένη τραγουδίστρια για την πρωτοβουλία της.
Σε δηλώσεις της στο γαλλικό περιοδικό «Paris Match», η Νάνα Μούσχουρη μίλησε για την απόφασή της να βγάλει στο σφυρί τα προσωπικά της αντικείμενα. «Θεέ μου, νομίζω ότι θα τρελαθώ», λέει χαρακτηριστικά. «Δεν ήταν εύκολο να ξεχωρίσω αυτά που θα αποχωριστώ! Όλα τα είχα αποθηκεύσει σε ένα διαμέρισμα στην Boulogne-Billancourt», λέει στη συνέντευξή της.
Στην αρχή, άρχισε να σκέφτεται: «Θα πουλήσω αυτό ή δεν θα πουλήσω εκείνο. Αλλά στο τέλος τα έδωσα όλα, μέχρι και τα ρούχα της σκηνής που φορούσα την τελευταία φορά που τραγούδησα. Με αυτόν τον τρόπο, θα είχα την ευκαιρία να παραγγείλω ένα καινούργιο φόρεμα όταν θα εμφανιζόμουν ξανά...». H ίδια δεν διστάζει να παραδεχθεί ότι αισθάνεται πολλές φορές νοσταλγία για το παρελθόν.
Γυαλιά, παπούτσια, καπέλα, παλτά...
Η διεθνώς καταξιωμένη ερμηνεύτρια θα αποχωριστεί, μεταξύ άλλων, το ανοιχτό γκρι φόρεμα, κεντημένο με πέρλες, που φορούσε την ημέρα που πέρασε το κατώφλι του Μπάκιγχαμ για να γνωρίσει την εκλιπούσα βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ.
Θα αποχωριστεί ακόμη το πολύχρωμο φόρεμα από σιφόν που είχε επιλέξει για να ερμηνεύσει το «Try to remember» ως ντουέτο με τον Αφροαμερικανό τραγουδιστή Χάρι Μπελαφόντε στη σκηνή του «Carpentier».
Όπως και το μακρύ φλοράλ πόντσο, για μια συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής του Λονδίνου «Royal Albert Hall», το κόκκινο κιμονό, όλο παγιέτες για μια παράσταση που είχε δώσει στη Σουηδία, όπως κι ένα υπέροχο μεταξωτό φόρεμα, με μοτίβα της δεκαετίας του '60, περπατώντας στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.
«Τόσα υλικά, τόσα υφάσματα, τόσα χρώματα και φυσικά τόσες αναμνήσεις... είναι αρκετά για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον!», σχολιάζει χαρακτηριστικά το γαλλικό περιοδικό «Paris Match.»
Στην γκαλερί «Sabine Baysli», σχεδόν 400 από τα προσωπικά της αντικείμενα κυρίως ρούχα αναμένονται να δημοπρατηθούν.
Παρά το γεγονός ότι έχει πουλήσει 350 εκατομμύρια άλμπουμ, έχει κερδίσει 300 χρυσούς δίσκους και έχει τραγουδήσει 2.000 τραγούδια σε όχι λιγότερες από 22 γλώσσες, η απλότητα και η ταπεινότητά της ξεχωρίζει... Αυτό είναι αναμφίβολα ένα από τα μυστικά της μακροζωίας της, επισημαίνει το περιοδικό «Paris Match».
«Σήμερα, συναντώ πολλούς νέους ανθρώπους που με γνωρίζουν και με αγαπούν, επειδή άκουσαν το «L'Enfant au tambour» με τους γονείς και τους παππούδες τους», λέει στο περιοδικό με τον ενθουσιασμό ενός νεαρού κοριτσιού.
Aπό το Βερολίνο μέχρι το Τόκιο, το κοινό σε όλο τον κόσμο παραμένει πιστό στη Νάνα Μούσχουρη.
Μάλιστα, παρά το πολυάσχολο πρόγραμμά της, έχει υποσχεθεί σε μια φίλη της ότι θα παραστεί σε μια δεξίωση της UNESCO. Έτσι, για να μην καθυστερήσει τη συνέντευξη με το γαλλικό περιοδικό, απάντησε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου καλώντας τον να καθίσει στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου της.
«Και καθώς διασχίζουμε το Παρίσι, την ακούμε να ξεδιπλώνει το νήμα της ζωής της», αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα.
Η εµβληµατική Ελληνίδα ερµηνεύτρια µε τη διεθνή καριέρα, έχει τιµηθεί πολλάκις για τη συνεισφορά της στον ελληνικό και τον παγκόσµιο πολιτισµό, ενώ το γαλλικό κράτος της είχε απονείµει την τιµητική διάκριση «Ταξιάρχης του Εθνικού Τάγµατος της Λεγεώνας της Τιµής» το 2019.
Στην ερώτηση του «Paris Match», γιατί αποφάσισε να βγάλει στο σφυρί τα ρούχα με τα οποία εμφανιζόταν στη σκηνή, υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Αυτά τα φορέματα αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μου και τόσα πολλά συναισθήματα. Τα αγάπησα τόσο πολύ και νομίζω ότι το ίδιο τα λάτρεψε και το κοινό. Μέχρι τώρα, τα έχω κρατήσει ως κάτι πολύτιμο για μένα. Αλλά όταν ξεκίνησε η πανδημία της νόσου Covid και δεν μπορούσα πια να τραγουδήσω στη σκηνή, είπα στον εαυτό μου ότι δεν ήθελα να είναι διάσπαρτα... Έτσι έπρεπε να τα φροντίσω μόνη μου, πριν να είναι πολύ αργά. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα τα πουλούσα για καλό σκοπό, οπότε ρώτησα την κυρία Μακρόν, για την οποία τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια, αν θα την ενδιέφερε να το κάνω για το ίδρυμα «Fondation des Hôpitaux».
«Οι αναμνήσεις μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Μας βοηθούν να προχωρήσουμε μπροστά. Ξέρετε, μεγάλωσα εν καιρώ πολέμου. Μετά από αυτό, πέρασα μια περίοδο όπου οι άνθρωποι αγαπούσαν ο ένας τον άλλον και δεν ήθελαν πραγματικά να κάνουν κακό. Αλλά τώρα επιστρέψαμε στον πόλεμο. Είναι σίγουρα η πορεία της ιστορίας: δεν μπορείς να ζεις εν ειρήνη. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να πείσουμε αυτούς που κάνουν το κακό ότι το καλό είναι καλύτερο. Ίσως είμαι πολύ αισιόδοξη. Τα τραγούδια πάντα με βοηθούσαν να παραμείνω έτσι», όπως υποστηρίζει.
Το απαράμιλλο στυλ της «Μούσχουρη»
«Εκτός από τα χαρακτηριστικά γυαλιά σας, πώς θα ορίζατε το «στυλ σας;», την ρωτάει ο Γάλλος δημοσιογράφος Pierrick Geais.
«Δεν ξέρω αν έχω στυλ... Έχω μάθει να ντύνομαι όπως μου αρέσει, πολύ απλά. Όποιο κι αν είναι το ντύσιμο, πάντα ήθελα να είμαι ο εαυτός μου κατά βάθος. Ξέρετε, το όνειρό μου δεν ήταν ποτέ να γίνω σταρ, μόνο να τραγουδάω καλά», είναι η η απάντησή της.
Για την Μούσχουρη, τα ρούχα με τα οποία είχε εμφανιστεί στη σκηνή, δεν είχαν καμία σχέση με τα τραγούδια της. «Δεν μπορώ να υποδυθώ το ρόλο κάποιου άλλου. Γι' αυτό δεν ασχολήθηκα ποτέ με το θέατρο ή τον κινηματογράφο». Το 2008, είπε «αντίο» στο τραγούδι και τελικά άλλαξε γνώμη. Η συνταξιοδότηση δεν της ταιριάζει, όπως παραδέχεται.
«Πίστευα ότι είχα γεράσει πολύ και ότι η φωνή μου δεν ήταν πια η ίδια όπως παλιά. Στη συνέχεια, όταν σταμάτησα, συνειδητοποίησα ότι αυτή η κατάσταση δεν μου ταίριαζε, ότι δεν με έκανε ευτυχισμένη. Αλλά μετά την πανδημία της νόσου Covid, δεν έχω ξαναβγεί στη σκηνή... Νόσησα δύο φορές σοβαρά από κορωνοϊό», επισημαίνει.
Η ίδια πάντως εκφράζει την επιθυμία να δώσει ακόμη μερικές παραστάσεις: μια μεγάλη συναυλία στην Αγγλία, μια στη Γερμανία, μια στο Παρίσι, και μια στην Αθήνα, την πατρίδα της. Από την άλλη πλευρά, όπως λέει, δεν νομίζει ότι θα ξανακάνει περιοδεία καθώς μετά την περιπέτειά της με τη νόσο Covid, αισθάνεται λίγο κουρασμένη...