Το Φεστιβάλ διοργανώνει ένα συναρπαστικό FAM Trip (familiarization trip) για location managers και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν κρυμμένες ομορφιές της βόρειας Εύβοιας που θα μπορούσαν να «πρωταγωνιστήσουν» σε μελλοντικές ταινίες.
Η τριήμερη αυτή δράση του Φεστιβάλ διοργανώνεται μετά την επιτυχία της υποψήφιας για τρία Όσκαρ και βραβευμένης με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών ταινίας Το Τρίγωνο της Θλίψης του Ρούμπεν Έστλουντ, η οποία κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Τοποθεσίας 2022 για την παραλία Χιλιαδού στην Εύβοια, όπου γυρίστηκε μεγάλο μέρος της.
Η δράση θα ολοκληρωθεί με ένα masterclass για location managers από την Δανάη Σπαθάρα, line producer εκ μέρους της Heretic, εταιρείας συμπαραγωγής της ταινίας Το τρίγωνο της θλίψης. Το masterclass με τίτλο «Κινηματογραφώντας στην Εύβοια - Case study: Τo τρίγωνο της θλίψης» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου, στις 11:00 στην Αίθουσα Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη», στην Αιδηψό. Η παραγωγός Δανάη Σπαθάρα (Heretic) μάς ξεναγεί στη διαδικασία του εντοπισμού και της επιλογής των τοποθεσιών. Ρίχνοντας φως στις αθέατες όψεις της παραγωγής και στις προκλήσεις που προέκυψαν τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και των περιορισμών, η ομιλήτρια θα μοιραστεί με το κοινό πρακτικές πληροφορίες και άγνωστες ιστορίες από την προσωπική της εμπειρία. To masterclass θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς μετάφραση.
Το FAM Trip και το masterclass πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Hellenic Film Commission. Επίσης, για το FAM Trip ευχαριστούμε την crew united για την πολύτιμη βοήθεια.
Το Evia Film Project είναι ο τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Στόχος του είναι η ανάδειξη της Βόρειας Εύβοιας, μιας περιοχής που έχει πληγεί βαθιά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, σε παγκόσμιο κέντρο για το green cinema.
Το Evia Film Project πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και τον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας. Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με τους παραγωγικούς φορείς που εδρεύουν στην Εύβοια και το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ψαχνά.