Πολιτισμός

Ελληνικός Κινηματογράφος: Σπάνιες φωτογραφίες των ηθοποιών στα νιάτα τους

Τους γνωρίσαμε μέσα από τους ρόλους τους στις αγαπημένες μας ελληνικές ταινίες. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φωτογραφίζονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Σταυρίδης

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1929 στο μουσικό θέατρο. Τη δεκαετία του 1940 άρχισε να συγκροτεί δικούς του θιάσους και να συνεργάζεται με συναδέλφους του, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου, οι αδελφές Καλουτά, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, η Σοφία Βέμπο, ο Κώστα Χατζηχρήστο κ.ά.

Ορέστης Μακρής

Ο Ορέστης Μακρής εκτός από Έλληνας ηθοποιός ήταν και τενόρος της οπερέτας. Γεννήθηκε στη Χαλκίδα και πέθανε στην Αθήνα. Ως ηθοποιός διέπρεψε σε απόδοση λαϊκών τύπων, όπως ο «μεθύστακας», που αποτέλεσε σταθμό στο ελληνικό θέατρο.

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος

Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε στο Διακοφτό Αχαΐας στις 12 Ιουλίου 1912. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συνολικά έπαιξε σε 136 ταινίες. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ολομόναχος και πέθανε στις 13 Απριλίου 1984. Βρέθηκε στο σπίτι του, λίγες μέρες αργότερα.

Ρένα Βλαχοπούλου

Η Ρένα Βλαχοπούλου γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Ο πατέρας της, Γιάννης Βλαχόπουλος, ανήκε στην αριστοκρατία του νησιού, ενώ η μητέρα της, Καλλιόπη, ήταν κόρη κάποιας υπηρέτριας που εργαζόταν στο σπίτι των Βλαχόπουλων.

Οι γονείς της αγαπήθηκαν και παρά τις αντιδράσεις της οικογένειας του νέου, η οποία τον αποκλήρωσε, παντρεύτηκαν κι έκαναν εννιά παιδιά. Τα έβγαζαν πέρα με δυσκολία. Η Ρένα ήταν το πέμπτο παιδί. Τον χειμώνα του 1940 η Ρένα Βλαχοπούλου έχασε και τους δύο γονείς της, κατά το βομβαρδισμό της Κέρκυρας από τους Ιταλούς.

 

 Θανάσης Βέγγος

Θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς κωμικούς του ελληνικού κινηματογράφου. Μέχρι και το τέλος της ζωής του συνέχιζε να εμφανίζεται σε ταινίες, στην τηλεόραση και το θέατρο. Απεβίωσε πλήρης ημερών στον «Ερυθρό Σταυρό» λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου στις 3 Μαΐου 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84.

Βασίλης Αυλωνίτης

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1929 στην ταινία του Αχιλλέα Μαδρά, «Μαρία Πενταγιώτισσα», ενώ ακολούθησαν δεκάδες άλλες έως το 1970, όπως «η αριστοκράτισσα κι ο αλήτης», όπου εμφανίστηκε στον τελευταίο του ρόλο. Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωσή αυτής της ταινίας πέθανε από καρδιακή προσβολή. Συνολικά εμφανίστηκε σε μικρότερους ρόλους σε 75 ταινίες.

 Σαπφώ Νοταρά

Η Σαπφώ Νοταρά ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Και ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει την ατάκα «μπουρλότο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ