Πολιτισμός

Ανακαλύφθηκαν ερείπια του ναού του Κασίου Διός στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου

Ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Mostafa Waziri δήλωσε ότι η αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή που εργάζεται στο Πελούσιο [Tel Al-Farma] στην αρχαιολογική περιοχή του Βόρειου Σινά κατάφερε να αποκαλύψει τα ερείπια του ναού του Κασίου Διός.

Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που διεξάγει η αποστολή στην περιοχή στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος του Σινά για το έτος 2021-2022. Ο ναός που ανακαλύφθηκε βρίσκεται περίπου 200 μέτρα δυτικά της Ακρόπολης του Πελούσιου και 100 μέτρα νότια της Εκκλησίας Μνήμης στην περιοχή, σύμφωνα με τον Waziri.

Επιπλέον, ο Waziri δήλωσε ότι η θέση του ναού που ανακαλύφθηκε προσδιορίστηκε με βάση την παρουσία των υπολειμμάτων μιας τεράστιας πύλης στην επιφάνεια της γης που κατέρρευσε στο παρελθόν λόγω ενός ισχυρού σεισμού που έπληξε την πόλη. Η πύλη αποτελούνταν από δύο ροζ γρανιτένιους κίονες, μήκους περίπου 8 μέτρων ο καθένας και πάχους ενός μέτρου. Αυτό συμβαίνει εκτός από την παρουσία ενός ανώτερου υπέρθυρου από γρανίτη που είχε τοποθετηθεί πάνω από την πύλη.

Μέρος της ανακάλυψης 

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τομέα αιγυπτιακών αρχαιοτήτων στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων Ayman Ashmawy δήλωσε ότι η αρχαιολογική αποστολή αποκάλυψε για πρώτη φορά τα ερείπια του ναού, ο οποίος ήταν χτισμένος από τούβλα από λάσπη πάνω σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα από μπάζα και σπασμένες πέτρες. Η οροφή του φέρει κίονες από ροζ γρανίτη και η είσοδος του ναού βρίσκεται προς τα ανατολικά. Μια ανερχόμενη σκάλα καλυμμένη με μάρμαρο οδηγούσε στον ναό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Ο Ashmawy σημείωσε ότι το 1910, ο Γάλλος αρχαιολόγος Jean Clédat είχε ανακαλύψει στο υπέρθυρο υστεροελληνικές επιγραφές που υποδείκνυαν την παρουσία του ναού του Κάσσιου Διός σε αυτή τη θέση, αλλά δεν μπόρεσε να τον βρει.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Κάτω Αιγύπτου Nadia Kheder δήλωσε ότι πολλοί τεράστιοι πέτρινοι όγκοι από ροζ γρανίτη ανακαλύφθηκαν πεσμένοι στους δρόμους γύρω από τη θέση του ναού. Σύμφωνα με την Khedr, ο χώρος πιθανόν να αξιοποιήθηκε αργότερα ως λατομείο και ορισμένα από τα τμήματά του μεταφέρθηκαν για να επαναχρησιμοποιηθούν στην κατασκευή εκκλησιών στο Tel Al-Farma, συμπεριλαμβανομένων των κορινθιακών κιονόκρανων του ναού του Κασίου Διός, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην εκκλησία Memorial που βρίσκεται βόρεια του ναού.

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων του Σινά Hisham Hussein επιβεβαίωσε ότι τα μπλοκ αυτά που ανακαλύφθηκαν μελετώνται, τεκμηριώνονται και φωτογραφίζονται τώρα με τη χρήση φωτομετρικής τεχνολογίας για να συναρμολογηθούν εκ νέου με τη χρήση σύγχρονων προγραμμάτων και τεχνικών, γεγονός που συμβάλλει στην επίτευξη του αρχιτεκτονικού σχεδίου που βρίσκεται πλησιέστερα στο ναό του Κασίου Διός.

 Ο Hussein πρόσθεσε ότι η αρχαιολογική έρευνα και οι περιορισμένες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή το 1910 από τον Γάλλο αρχαιολόγο Jean Clédat στο πλαίσιο του έργου της αρχαιολογικής έρευνας και των ανασκαφών της Διεθνούς Εταιρείας της Διώρυγας του Σουέζ δεν κατάφεραν να αποκαλύψουν τα ερείπια του ναού, αλλά αποκάλυψαν ένα πέτρινο μπλοκ από ροζ γρανίτη με ελλιπή επιγραφή στα αρχαία ελληνικά, το οποίο ανακαλύφθηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου 2022, εκτός από ένα άλλο πέτρινο μπλοκ από ροζ γρανίτη με βαθιά ελληνική επιγραφή, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά.

Μελετώντας τους δύο λίθους, διαπιστώθηκε ότι τα κείμενα αλληλοσυμπληρώνονται, καθώς οι επιγραφές δείχνουν ότι ο αυτοκράτορας Αδριανός διέταξε νέες προσθήκες στον ναό του Κασίου Διός στο Πηλούσιο και ότι ο τότε Προκαθήμενος της Αλεξάνδρειας, Τίτος Φλάβιος Τιτάνος, ήταν αυτός που έκανε αυτές τις προσθήκες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ