Ένα αρχαίο χρυσό δαχτυλίδι με χαραγμένη τη μορφή του "Καλού Ποιμένα" είναι ένα από τα μοναδικά ευρήματα ανάμεσα στα συντρίμμια δύο αρχαίων πλοίων που ανακαλύφθηκαν στις ακτές του Ισραήλ.
Το οκταγωνικό δαχτυλίδι είναι διακοσμημένο με έναν πράσινο πολύτιμο λίθο, πάνω στον οποίο είναι σκαλισμένη η μορφή ενός νεαρού βοσκού ντυμένου με χιτώνα και κρατώντας στους ώμους του ένα κριάρι ή ένα πρόβατο, ανέφεραν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Ο "Καλός Ποιμένας" είναι μια από τις πρώτες απεικονίσεις του Ιησού Χριστού. Αυτό δείχνει ότι ο ιδιοκτήτης του δαχτυλιδιού ήταν χριστιανός, δήλωσε η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA).
Τα ναυάγια βρίσκονται κοντά στην ακτή της Καισαρείας. Έχουν εξεταστεί από τη Μονάδα Ναυτικής Αρχαιολογίας της ΙΑΑ.
Η Καισάρεια έχει μεγάλη σημασία για την ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού. Εκεί ο Απόστολος Πέτρος βάφτισε τον Κορνήλιο τον Σωτνικό.
"Είναι η πρώτη φορά που ένας μη Εβραίος γίνεται δεκτός στη χριστιανική κοινότητα. Από εδώ η χριστιανική θρησκεία άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο", παρατήρησε ο Jacob Sharvit, επικεφαλής της μονάδας.
Το παλαιότερο από τα δύο πλοία βυθίστηκε πριν από περίπου 1700 χρόνια, ενώ το άλλο πλοίο βυθίστηκε πριν από 600 χρόνια.
Ένας θησαυρός με νομίσματα από τη ρωμαϊκή περίοδο
Τα υπολείμματα των σκαφών και του φορτίου βρέθηκαν σε βάθος μόλις τεσσάρων μέτρων και δίπλα σε μια μεγάλη σπασμένη σιδερένια άγκυρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα πλοία βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια καταιγίδας.
"Οι καπετάνιοι μπορεί να τα είχαν αγκυροβολήσει στα ανοιχτά, έχοντας αντιμετωπίσει δυσκολίες ή φοβούμενοι καταιγίδες. Οι ναυτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ελλιμενισμός σε ρηχά και ανοιχτά νερά εκτός λιμένα είναι επικίνδυνος και γεμάτος κινδύνους καταστροφής", δήλωσε η μονάδα.
Άλλα ευρήματα περιλαμβάνουν εκατοντάδες ασημένια και χάλκινα ρωμαϊκά νομίσματα, ένα ρωμαϊκό χάλκινο ειδώλιο αετού, χάλκινες καμπάνες για την αποτροπή των κακών πνευμάτων και κομμάτια πήλινων σκευών.
Το λιμάνι της Καισαρείας όπου ανακαλύφθηκαν τα ναυάγια
Ανάμεσα στα συντρίμμια βρέθηκε επίσης ένα όμορφο κόκκινο κόσμημα για δαχτυλίδι με σκαλιστή απεικόνιση λύρας, η οποία στην εβραϊκή παράδοση ονομάζεται "άρπα του Δαβίδ". Είναι γνωστό ότι ο άγιος βασιλιάς, προφήτης και ψαλμωδός Δαβίδ έπαιζε άρπα για τον Σαούλ, ο οποίος κατά καιρούς προσβαλλόταν από πνεύμα λαχτάρας και απελπισίας.
"Η ακτογραμμή του Ισραήλ είναι γεμάτη με τοποθεσίες και αντικείμενα που αποτελούν κρίσιμα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι εξαιρετικά ευάλωτα, γι' αυτό η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων διεξάγει υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες για την ανεύρεση και διάσωση τυχόν αρχαιοτήτων. Απευθύνουμε έκκληση στους δύτες: αν ανακαλύψετε ένα αρχαίο υποβρύχιο εύρημα, καταγράψτε τη θέση του, αφήστε το στη θάλασσα και ενημερώστε μας αμέσως. Μερικές φορές ακόμη και ένα μικρό εύρημα οδηγεί σε μια μεγάλη ανακάλυψη", δήλωσε ο Eli Escozido, διευθυντής της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.