Νομική Αθηνών
Πολιτισμός

Δίκαιο του Διαστήματος: "Υπερδύναμη" η Νομική Αθηνών

Υπερδύναμη έχει γίνει διεθνώς η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δίκαιο του Διαστήματος. Και αυτό διότι επί μια δεκαετία κυριαρχεί, με τις συνεχείς υψηλότατες επιδόσεις της, στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης στο Δίκαιο του Διαστήματος “MANFRED LACHS”.

Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς διαδραματίστηκε εικονικά στo Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και αφορούσε σε ζητήματα δικαιοδοσίας και ελέγχου επί του πληρώματος διεθνών αποστολών στο διάστημα καθώς και σε νομικά ζητήματα σχετικά με την επίγνωση της κατάστασης και τοποθεσίας των αντικειμένων στο διάστημα (Space Situational Awareness, SSA). Η υπόθεση υπογράμμιζε επίσης τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν για τις διαστημικές αποστολές από τον πολλαπλασιασμό των «διαστημικών αποβλήτων» (space debris). Η υπόθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο: www.iislweb.org/lachs_moot/.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Νομική Σχολή Αθηνών μετρά πλέον εννέα συμμετοχές στον  διαγωνισμό, στον οποίο λαμβάνει μέρος συνεχώς από το 2011. Η μόνη χρονιά που δεν έλαβε μέρος ομάδα φοιτητών ήταν το 2018, επειδή είχε την … τιμητική του καθηγητής του ΕΚΠΑ. Συγκεκριμένα, ο ακαδημαϊκός υπεύθυνος της ομάδας, επίκουρος καθηγητής Γιώργος Κυριακόπουλος, ήταν ένας από τους δύο συγγραφείς της υπόθεσης εκείνης της χρονιάς και κατά συνέπεια, για λόγους δεοντολογίας, δεν μπορούσε να υπάρξει συμμετοχή της Σχολής). Κατά την περίοδο αυτή, το υψηλότατο επίπεδο των ομάδων της Νομικής Σχολής είχε ως αποτέλεσμα η Σχολή να καταλαμβάνει πλέον, με διαφορά, την πρώτη, διαχρονικά, θέση στην Ευρώπη, αφού έχει επιτύχει τα εξής, επί εννέα συμμετοχών:

  • Συμμετοχή στην ημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Γύρου, οκτώ φορές,
  • Συμμετοχή σε πέντε (5) τελικούς του Ευρωπαϊκού Γύρου,
  • Πρωταθλήτρια Ευρώπης, τέσσερις φορές, τις τρεις συνεχόμενες (2015, 2016, 2017)
  • Μια δεύτερη θέση (2011)
  • Δύο τρίτες θέσεις (2013, 2019,2020)

Παράλληλα, η Νομική Σχολή Αθηνών κατέχει, συγκριτικά για την ίδια περίοδο, την πρώτη θέση στον κόσμο, αφού, από το 2011:

  • Έχει λάβει μέρος τέσσερις φορές στον Παγκόσμιο Τελικό Γύρο,
  • Έχει ανακηρυχθεί μια φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια,
  • Έχει καταλάβει, δύο φορές, τη δεύτερη θέση στον Κόσμο.

Οι εν λόγω επιδόσεις, στο σύνολό τους, για το παραπάνω χρονικό διάστημα (2011-2020), τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουν επιτευχθεί από κανένα άλλο πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ, τη φετινή χρονιά, την ομάδα απετέλεσαν οι προπτυχιακές φοιτήτριες Αργυρή Θεοδώρα Λιαμέτη, Παναγιώτα Μπρούμα και Δήμητρα Αναγνωστοπούλου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Επίκουρου Καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Γ. Κυριακόπουλου, με τη συνεπικουρία, στην προετοιμασία της ομάδας, της προπτυχιακής -τότε – φοιτήτριας (και νυν ασκούμενης δικηγόρου και μεταπτυχιακής φοιτήτριας) κας Ηλιάνας Γρίβα, η οποία υπήρξε μέλος της ομάδας του 2017, τότε πρωταθλήτριας Ευρώπης για τρίτη κατά σειρά φορά.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ελληνίδες φοιτήτριες έλαβαν εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το εύρος και η ανθεκτικότητα των νομικών τους ισχυρισμών αλλά και η εις βάθος γνώση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του διαστήματος. Η υψηλή αυτή διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία συνεχίζει μια διαχρονική παρουσία στο υψηλότερο επίπεδο του εν λόγω διαγωνισμού εικονικής δίκης (ο οποίος αποτελεί εξαιρετικά επίπονη ακαδημαϊκή διαδικασία, με απαιτήσεις εξαντλητικής μελέτης και εμβάθυνσης τόσο στο δημόσιο διεθνές δίκαιο όσο και στο δίκαιο του διαστήματος) αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, τις εξαιρετικές δυνατότητες των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών (όλες οι παραπάνω διακρίσεις έχουν κατακτηθεί από διαφορετικές, κάθε χρόνο, ομάδες φοιτητών), το πάθος τους για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο» λέει το ίδρυμα.

Οι φοιτήτριες της ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών έτυχαν της ευγενικής αρωγής της Δικηγορικής Εταιρείας «Ποταμίτης-Βεκρής»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...