Έντονες διπλωματικές διεργασίες σε υψηλό επίπεδο στις Βρυξέλλες το επόμενο 48ωρο στη σκιά της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή με τον πρωθυπουργό να λαμβάνει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο έχει πλούσια ατζέντα καθώς σε αυτό θα συζητηθεί η κρίση στο Ισραήλ και οι συνέπειές της σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, το μεταναστευτικό, η συνεχιζόμενη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία και η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021-2027). Δεδομένου ότι οι γεωστρατηγικές ισορροπίες έχουν ανατραπεί και το οικονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει οι «27» ηγέτες καλούνται να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους στο πολιτικό και δημοσιονομικό πεδίο, καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ουδείς μπορεί να προβλέψει τις προεκτάσεις τους από μια ενδεχόμενη διάχυση της κρίσης.
Το μήνυμα της Ελλάδας
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις επαφές που είχε τόσο στη Σύνοδο Ειρήνης στο Κάιρο, δεδομένου ότι ήταν ένας από τους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν αλλά και το ταξίδι του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και την αντιπροσωπεία του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου και έντιμου συνομιλητή με όλες τις χώρες της περιοχής, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα υπογραμμίσει, ωστόσο, όπως έπραξε και στο Κάιρο, τη διάκριση ανάμεσα στη Χαμάς και τους Παλαιστινίους, την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα, θα μεταφέρει τον προβληματισμό του για τους κινδύνους περιφερειακής αστάθειας από μια πιθανή διάχυσης της κρίσης, υπογραμμίζοντας ότι καμία στρατιωτική επέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση, που είναι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Αναμένεται τέλος να επαναλάβει την διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της λύσης δύο κρατών, θέση και της Ε.Ε, όπως διατυπώθηκε στην κοινή δήλωση των 27 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 Οκτωβρίου.
Στο επίκεντρο η μεταναστευτική κρίση
Υπό την απειλή μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναδείξει την εσωτερική αλλά και εξωτερική διάσταση του φλέγοντος αυτού ζητήματος υπό την πίεση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Υπενθυμίζεται ότι στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Ακόμη, θα συζητηθεί η διάσταση της εσωτερικής ασφάλειας, η οποία δικαιώνει την αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική φύλαξης των συνόρων που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Αστερίσκοι στα δημοσιονομικά
Κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την θέση του υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού υπογραμμίζοντας ότι είναι αδύνατον στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. να προβλέπονται τόσοι πρόσθετοι πόροι για την Ουκρανία και να δίνονται πολύ λιγότεροι πόροι σε τομείς όπως το μεταναστευτικό και η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Το στίγμα έδωσε χθες το βράδυ μιλώντας στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας με αφορμή τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που πραγματοποιείται στην Αθήνα.
«Απαιτείται προστασία των δημοσίων επενδύσεων, βιώσιμη ανάπτυξη παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή και η εξασφάλιση χρηματοδότησης νέων αναγκών» είπε χαρακτηριστικά. Για αύριο Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (Eurosummit), η οποία πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει ενώπιον των ευρωπαίων εταίρων ότι η Ελλάδα είναι πλέον η θετική έκπληξη της ευρωζώνης τόσο ως προς τις αναπτυξιακές όσο και ως προς τις δημοσιονομικές επιδόσεις.