Οι χθεσινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή, στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων χωρίς περιορισμούς, έδωσαν το στίγμα και της σημερινής του εισήγησης. "Βρισκόμαστε αυτή την στιγμή σε πόλεμο, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς."
Με την κυβέρνηση να βρίσκεται εδώ και μέρες σε παρατεταμένο «κόκκινο συναγερμό» λόγω των αλλεπάλληλων πύρινων μετώπων ανά τη χώρα, σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί το δεύτερο υπουργικό συμβούλιο της νέας τετραετίας (στις 11 το πρωί) και το τελευταίο της τρέχουσας πολιτικής σεζόν, καθώς, αν δεν ανατραπεί ο σχεδιασμός, η Βουλή την Παρασκευή κλείνει και μετά από λίγες μέρες τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και οι υπουργοί θα αποσυρθούν για ολιγοήμερη ανάπαυση μετά από μια μακρά προεκλογική περίοδο.
Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε. Θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ως κατακτήσεις την κουλτούρα των εκκενώσεων με βασικό εργαλείο το 112, τη βελτιστοποίηση του συντονισμού του κρατικού μηχανισμού, ώστε να υλοποιούνται δύσκολα σχέδια όπως η εκκένωση νησιωτικών περιοχών, αλλά και τα περισσότερα εναέρια μέσα που επιτρέπουν την παρέμβαση του κράτους σε περισσότερα του ενός σημεία.
Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, αναμένεται να κινηθεί σε παρόμοιο τόνο, υπογραμμίζοντας ότι τα δύσκολα μόλις έχουν ξεκινήσει όσον αφορά την αντιπυρική περίοδο και ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη επένδυση στην πολιτική προστασία της χώρας που προσλαμβάνει νέα χαρακτηριστικά, με δεδομένη την αμεσότητα της κλιματικής κρίσης. Εξ ου και εμβόλιμα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο για τα όσα έγιναν αυτές τις μέρες, αλλά και για τα όσα σχεδιάζονται το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός, πάντως, χθες προανήγγειλε την περαιτέρω αυστηροποίηση των προστίμων για εμπρησμό από αμέλεια ή πρόθεση.
Εξαιρετικά κρίσιμη είναι και η παράμετρος της κρατικής αρωγής, βεβαίως, με την οποία είναι επιφορτισμένος ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, κάτι που φάνηκε ανάγλυφα και στην περίπτωση της πυρκαγιάς της Ρόδου, πέρα από τα κλασικά ζητούμενα της καταγραφής ζημιών και των όσο πιο άμεσων αποζημιώσεων. Στην ατζέντα, μάλιστα, περιλαμβάνεται και η τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.
Τα φαβορί για τον Άρειο Πάγο
Ένα καίριο ζήτημα που θα συζητήσει το υπουργικό συμβούλιο, πάντως, είναι και η πλήρωση των κενών που έχουν προκύψει στις θέσεις του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά τη συνταξιοδότηση της Μαρίας Γεωργίου και του Ισιδώρου Ντογιάκου.
Μετά τη διαδικασία που έλαβε χώρα πριν από λίγες μέρες στη Βουλή, δύο είναι τα φαβορί που προκύπτουν για τις δύο καίριες θέσεις στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Για τη θέση της προέδρου, ακούγεται δυνατά το όνομα της μαχητικής δικαστικού Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία είχε διενεργήσει μαζί με τη Μαρία Λεπενιώτη που είναι επίσης υποψήφια για τη θέση την κύρια ανάκριση για τη Χρυσή Αυγή, ενώ ήταν πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Για τη θέση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ακλόνητο φαβορί μοιάζει η πολύπειρη εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, η οποία πρότεινε την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ ήταν στην έδρα και στη δίκη του Ακή Τσοχατζόπουλου.
Μένει, τέλος, να φανεί και ποια μηνύματα θα επιλέξει να στείλει ο κ. Μητσοτάκης όταν κλείσουν οι κάμερες, καθώς, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, θέλει να συνεχιστεί το σαφάρι ελέγχου για πρακτικές αισχροκέρδειας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπως αυτές που αποκάλυψαν στο σκέλος της εμπορίας ηλεκτρικών ειδών και των υπηρεσιών online delivery τις προηγούμενες μέρες τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας, επιμερίζοντας τα σχετικά πρόστιμα.