Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Πλεύρης: Αισθάνθηκα ντροπή προς τους γονείς των θυμάτων, όταν πήγα στα νοσοκομεία της Λάρισας

Συγκλονισμένος δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης περιγράφοντας τις στιγμές που βρέθηκε στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας όπου είχαν μεταφερθεί τα θύματα από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Μάλιστα, ο υπουργός κλήθηκε να αντιμετωπίσει και την κριτική δικηγόρου γονέων, για τη διαχείριση των σορών.

Ο υπουργός Υγείας, κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι αισθάνθηκε ντροπή απέναντι στους γονείς των θυμάτων, όταν τους επισκέφθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας.

«Προφανώς, δεν κάναμε όσα έπρεπε για να έχει αποτραπεί», εξήγησε μιλώντας σε εκπομπή του Star, ενώ κάνοντας αναφορά στις πρώτες ώρες και τη διαχείριση της κρίσης στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, τα οποία τέθηκαν σε έκτακτη εφημερία για να περιθάλψουν τους δεκάδες τραυματίες, επεσήμανε πως βρέθηκε ο ίδιος σε κάτι που έμοιαζε με «εμπόλεμη ζώνη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η περίθαλψη των τραυματιών

Όσον αφορά την περίθαλψη των 100 τραυματιών ανέφερε:

«Στις 3.30 – 4.00 που έφτασα στο Νοσοκομείο, ήταν ώρα που πλέον δεν έβγαιναν ζωντανοί από το τρένο. Μετά στο Πανεπιστημιακό πήραμε την απόφαση με την ιατροδικαστή να πηγαίνουν σε ένα σημείο οι σοροί, και είχαμε τη λίστα των ασθενών και τη δείχναμε στους συγγενείς κι αν δεν έβλεπαν το όνομα του δικού τους στη λίστα των ασθενών, τους οδηγούσαμε στο αμφιθέατρο όπου εκεί οι ψυχολόγοι του εξηγούσαν ότι πλέον όσοι έρχονται από το τρένο δεν είναι πλέον τραυματίες, αλλά νεκροί».

Οι σοροί των νεκρών, όπως επεσήμανε ο υπουργός, δεν ήταν αναγνωρίσιμες. «Ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές να αντικρίζεις γονείς να ψάχνουν τα παιδιά τους με την ελπίδα να είναι ζωντανά. Ένα άλλο δύσκολο κομμάτι ήταν να εξηγείς στους ανθρώπους ότι οι σοροί δεν αναγνωρίζονται και πρέπει να γίνει DNA».

Οι γονείς δεν ξέρουν τι έθαψαν

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Αντώνης Ξυλουργίδης, δικηγόρος των γονιών ενός εκ των θυμάτων στην τραγωδία στα Τέμπη. Ο δικηγόρος ανέφερε πως οι γονείς έχουν εντελώς διαφορετική εικόνα, καθώς μετέβησαν στον ΟΣΕ Θεσσαλονίκης αναζητώντας νέα για τα παιδία τους και εκεί ήταν μια φύλακας που δεν είχε τι να τους πει.

«Το συλλογικό σοκ είναι μεγάλο και δυστυχώς επειδή ο κ. Πλεύρης ως θεσμός -γιατί είναι υπουργός σ’ αυτή την κυβέρνηση- τον άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή να περιγράφει τα όσα είδε, αλλά δυστυχώς δεν είναι ο ρόλος του παρατηρητή-δημοσιογράφου. Είναι ο ρόλος ενός υπουργού. Η διάσταση που μου έδωσαν οι γονείς ήταν τελείως διαφορετική. Μετέβησαν στον ΟΣΕ της Θεσσαλονίκης περιμένοντας το παιδί τους. Εκεί ήταν μια φύλακας που δεν είχε τι να τους πει. Έμαθαν την Παρασκευή ότι το παιδί τους ταυτοποιήθηκε. Έξω από το νοσοκομείο της Λάρισας τους προσέγγισαν φοιτητές ψυχολογίας, να τους πουν τι; Η εικόνα του γυμνού κράτους σε όλο της το μεγαλείο ήταν παρούσα. Μου ζήτησαν οι γονείς αυτά να τα πω δημόσια και ότι δεν ένιωθαν ότι μέσα σ’ αυτό το τρένο ήταν τα παιδιά τους», ανέφερε ο κ. Ξυλουργίδης.

Στη συνέχεια, ο ίδιος μετέφερε τον πόνο των γονιών που έθαψαν -όπως είπε- ένα παιδί χωρίς να δουν... τι έθαψαν, καθώς τα φέρετρα τους παραδόθηκαν καρφωμένα.

«Δεν τους δόθηκε το δικαίωμα να δουν τι έθαψαν. Δεν είναι να πούμε μεταθανάτια ορισμένα λόγια εν είδει μνημοσύνου. Εδώ υπάρχει ένας θυμός, μεγάλος θυμός και έχουμε δει σε ανάλογα περιστατικά. Δεν είναι το τι θα τους δώσει μετά, δεν είναι αντιμετώπιση ζυγαριάς. Θα πάρουν μια σύνταξη και τι έγινε; Τα παιδιά δεν γυρίζουν πίσω. Το θέμα είναι ότι σ’ αυτή τη χώρα πρέπει να δούμε να γίνεται μια μεγάλη καταστροφή, για να σώσουμε μετά την κατάσταση. Το ίδιο έγινε με την υπόθεση Γρηγορόπουλου, το ίδιο έγινε με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, το ίδιο έγινε στο Μάτι, το ίδιο φρικτή τραγωδία κι δω, έχουμε μια εκατόμβη νεκρών. Και τώρα τι; Αυτό το κράτος που είναι αντίπαλο στον πολίτη, θα αλλάξει;», τόνισε ο δικηγόρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ