Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Συνάντηση Μητσοτάκη - πρίγκιπα Μπιν Σαλμάν: Mega deal για επενδύσεις, στρατιωτική συνεργασία και μεταφορά δεδομένων

Έντονο οικονομικό, επενδυτικό, διπλωματικό και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον ενέχει η σημερινή επίσημη επίσκεψη του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής ΑραβίαςΜοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα και η συνάντησή του (στις 19.00) στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, όπου αναμένεται να επισφραγιστεί ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας με την υπογραφή πλήθους διμερών συμφωνιών σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπαράζ διμερών συμφωνιών

Το διάδοχο του θρόνου συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία, καθώς πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, αλλά και συμφωνίες με τους Έλληνες υπουργούς στον τομέα της ενέργειας που μαστίζει ολόκληρη την Ευρώπη μετά τα εκβιαστικά παιχνίδια της Ρωσίας και ενώ η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη με δυνατότητες να διαδραματίσει ρόλο γέφυρας με τη Μέση Ανατολή, καθώς και στους τομείς των επενδύσεων, της επιστήμης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού.

 

Στρατιωτική συνεργασία & συμφωνία για σύσταση Συμβουλίου Συνεργασίας

Παράλληλα, μετά τη συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μίας συστοιχίας Patriot στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ισχυρών συμμαχιών με χώρες του Κόλπου, ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων των δύο χωρών θα εδραιωθεί περαιτέρω με τη σημερινή υπογραφή συμφωνίας για σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας που είχε συμφωνηθεί στο ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ριάντ και θα θεσμοθετήσει πιο αναλυτικά τη διμερή συνεργασία ανά τομείς.

Πέφτουν οι υπογραφές των μετόχων για το project «East to Med data Corridor»

Ιδιαίτερης οικονομικής και γεωστρατηγικής βαρύτητας, χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, τη «βούλα» που θα βάλουν οι μέτοχοι των 4 επιχειρήσεων που ηγούνται του έργου υπό τον τίτλο «East to Med data Corridor» (EMC), της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του το φθινόπωρο. Το εν λόγω project, την υλοποίηση του οποίου είχε προτείνει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ριάντ το 2021, εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας ως κόμβου για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επενδύσεις δισεκατομμυρίων

Η επίσκεψη του Μαχμούντ Μπιν Σαλμάν στη χώρα μας θα σημαδοτοτήσει παράλληλα στην πράξη και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι στην κυβερνητική αντιπροσωπεία συμμετέχει ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund (PIF), που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ τον πρίγκιπα συνοδεύει επίσης αντιπροσωπεία 30 επιχειρηματιών που εκπροσωπούν περί τις 59 επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν επαφές και να συνεργαστούν με ελληνικές επιχειρήσεις. Στους στόχους του κυβερνητικού επιτελείου από αυτή την επίσκεψη άλλωστε συγκαταλέγονται η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, η συνεργασία σε νέους τομείς, αλλά και η ισχυρότερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία.

Η Ελλάδα άλλωστε έχει κάθε λόγο να επιθυμεί την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων, με δεδομένο ότι η Σαουδική Αραβία θεωρείται ο «γίγαντας» της παγκόσμιας οικονομίας. Οι βάσεις μάλιστα έχουν ήδη μπει μέσω του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και την πρόσφατη έλευση μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ελληνο-Σαουδαραβικού επιχειρηματικού Φόρουμ και της συνεδρίασης της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, της οποίας ηγήθηκε ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al Faleh.

 

Ηχηρή αναγνώριση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σημασία που αποδίδει η Σαουδική Αραβία στις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας αλλά και στο ρόλο της ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...