Κυβέρνηση

''Καίει'' ανασχηματισμό ο Μητσοτάκης – Τα δύο ορόσημα

Με διαρροές και δημοσιεύματα επιχειρεί το Μαξίμου να δοκιμάσει τα νερά σε κομματικό και κοινωνικό επίπεδο, για το ενδεχόμενο ακύρωσης του ανασχηματισμού, ο οποίος αποτελούσε -έως τώρα- διέξοδο για την ματαίωση των εκλογών σε μικροπολιτικό επίπεδο, ώστε να ικανοποιηθούν όσοι… κινδυνεύουν, σύμφωνα με τα όσα γράφει η ιστοσελίδα crisismonitor.gr. 

Με διαρροές μέσα από δημοσίευμα στην Καθημερινή το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί την ιδέα της πολιτικής σταθεροποίησης, “καίγοντας” και τα σενάρια για ανασχηματισμό μετά τις πρόωρες εκλογές, παρά τις εισηγήσεις -και του Αλέξη Παπαχελά- για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

«Δεν έχω πρόθεση να κάνω κανέναν ανασχηματισμό. Ξέρουμε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Ετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να σταθούμε δίπλα στους πολίτες. Ο κόσμος έχει ανάγκη από σταθερότητα. Κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας», είπε σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, ο κ. Μητσοτάκης στους συνεργάτες του. Ενώ αμέσως μετά πρόσθεσε:

 

«Βαδίζουμε στον τέταρτο χρόνο, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας και οι υπουργοί πρέπει να είναι αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους. Θα πάμε στις εκλογές με το ίδιο σχήμα».

Οι δηλώσεις, όπως είναι διαρθρωμένες παραπέμπουν σε non paper, το οποίο αναμένεται να αναπαραχθεί από όλα τα media από τη Δευτέρα.

Το σενάριο αυτό ενισχύεται και από την εμφάνιση και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο πλευρό του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, μετά τη φωτιά στην Πεντέλη.

Παίρνει το κόστος να μην αλλάξει

Βέβαια, η εκδήλωση πυρκαγιών απ άκρη, σ άκρη της χώρας, θα μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό άρδην, αλλά τουλάχιστον για την ώρα, στο Μαξίμου η κυρίαρχη τάση είναι.. η αποχή από αλλαγές.

Ο πρωθυπουργός, όμως, είχε διαμηνύσει από τον Μάιο ότι όσοι επιμείνουν να κινητοποιούνται εκλογικά θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης, δέσμευση που εφόσον δεν πραγματοποιήσει τον ανασχηματισμό δεν θα έχει τηρήσει, πλήττοντας την προσωπική του αξιοπιστία. Επίσης, χωρίς ανασχηματισμό, εγνωσμένες δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα θα παραταθούν, ενώ υπουργοί που έχουν τεθεί σε προεκλογικό mode θα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση με άγνωστες επιπτώσεις στην κυβερνητική συνοχή και σε μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα.

Η πολιτική λογική

Σύμφωνα με την ανάλυση της “Καθημερινής”, η επιλογή του πρωθυπουργού να «κάψει» τα σενάρια του ανασχηματισμού αποτελεί εν πολλοίς λογική συνέχεια της απόφασης να μην εκμεταλλευτεί το «ξέφωτο» του φθινοπώρου προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές σε ένα δεδομένα ευνοϊκό για τον ίδιο πολιτικό περιβάλλον. Με το ίδιο σκεπτικό, ο πρωθυπουργός αγνοεί και τα όποια πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη θα είχε το «ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας».

Ορόσημο η ΔΕΘ

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επιχειρεί να συγκεντρώσει την πολιτική δυναμική και το κοινωνικό ενδιαφέρον στη ΔΕΘ και όχι σε ενδιάμεσους σταθμούς, όπως θα ήταν ένας ανασχηματισμός.

Η παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είναι προφανές ότι θα αποτελέσει όχι μόνον την αφετηρία της νέας πολιτικής σεζόν, αλλά και την εκκίνηση μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Η Καθημερινή, μάλιστα, έχει ήδη το σχέδιο της ομιλίας του πρωθυπουργού, στο οποίο σκιαγραφούνται τρεις άξονες:

  • Πρώτον, θα παρουσιάσει έναν μακροπρόθεσμο οδικό χάρτη, με συγκεκριμένες όμως δεσμεύσεις για περαιτέρω μειώσεις σε φόρους και εισφορές.
  • Δεύτερον, θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ως ανάχωμα στον πληθωρισμό και στις ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας. Το μείγμα και ύψος των μέτρων θα αποφασιστεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ώστε να υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Πάντως, τα έως τώρα μηνύματα είναι θετικά λόγω της πορείας του τουρισμού αλλά και των δημοσίων εσόδων.
  • Τρίτον, θα εξαγγείλει στοχευμένα μέτρα στήριξης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, με αιχμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στη φετινή ΔΕΘ, τους νέους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης που αντιμετωπίζουν.

Εκλογές με επενδυτική βαθμίδα

Εν τέλει, στο σενάριο που επεξεργάζονται στο Μαξίμου, εκτιμούν οι εκλογές θα προκηρυχθούν άμα την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ώστε να ολοκληρωθεί η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας έχει τεθεί ως στόχος για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το διεθνές κλίμα οικονομικής αστάθειας είναι προφανές ότι δημιουργεί περιπλοκές.

Στο Μαξίμου, οι πληροφορίες από τους διεθνείς οίκους αναφέρουν ότι η πολιτική σταθερότητα, η καλή τουριστική περίοδος, η υψηλή απορροφητικότητα των πόρων του RRF και η αποφυγή νέας γενιάς κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με την αποφυγή επιπλοκών με τους δανειστές και τη βελτίωση των προοπτικών για ειρήνευση στην Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επενδυτική βαθμίδα εντός του ευκτέου διαστήματος και όχι αργότερα, ήτοι στο εξάμηνο που φαίνεται λογικό, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομλενων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...
Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...