Κυβέρνηση
Ενημερώθηκε στις:

Σύνοδος Κορυφής: Ενεργειακή ακρίβεια, εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και επισιτιστική επάρκεια

Κοινό και πιο δυναμικό βηματισμό στα ακανθώδη ζητήματα της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας και του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - ώστε να ξεκλειδώσει και το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - θα αναζητήσουν σήμερα και αύριο στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αν και το κλίμα που επικρατεί μέχρι στιγμής για τα δύο αυτά ζητήματα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και μια συμφωνία δεν είναι καθόλου εγγυημένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επαναλάβει την πρότασή του για την επιβολή ενός είδους πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση της τιμής του από εκείνη του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τον εξορθολογισμό της αγοράς και τη μείωση της τελικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που φθάνει στον καταναλωτή. Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει αναλυτικότερα τους ομολόγους του για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου στήριξης με αυξημένες επιδοτήσεις στο ρεύμα για Μάιο - Ιούνιο, την αναδρομική επιστροφή ποσού έως 600 ευρώ και την έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με το μηχανισμό που θα ενεργοποιηθεί από 1ης Ιουλίου για να μειωθούν οι αυξήσεις στο ρεύμα κατά 70-90%.

Θα συνεχίσει, ωστόσο, να διεκδικεί με την ίδια θέρμη μια ενιαία και αποτελεσματική ευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που ταλανίζει όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο του λαϊκισμού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι «η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες». Η κυβέρνηση πάντως μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας χαμηλά τον πήχη για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων ως προς αυτό το σκέλος, θεωρώντας πολύ πιθανό να μετατεθούν για την επόμενη Σύνοδο του Ιουνίου.

Στην Αθήνα θεωρούν ότι οι τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια και το RepowerEU, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων καθώς και από τα αδιάθετα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά όπως σημειώνεται δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών, που οι λογαριασμοί ενέργειας τινάζουν τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό και μετατρέπονται σε εφιάλτη.

Γκρίζο τοπίο το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο - Διαβουλεύσεις μέχρι το παρά ένα

«Αγκάθι» στην παρούσα Σύνοδο αποτελεί το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές δεν κατάφεραν να βρουν χθες πεδίο συνεννόησης και θα συνεχίσουν τη συζήτηση σήμερα το πρωί, με την ελπίδα να βγει λευκός καπνός έως τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) οπότε και θα συνεδριάσουν οι ηγέτες στους οποίους θα μετατεθεί η «καυτή πατάτα» . Η συμβιβαστική πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι με στόχο να κάμψει τις αντιδράσεις της Ουγγαρίας, είναι από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο να εξαιρεθεί για ένα διάστημα η διάθεσή του μέσω θαλάσσιων αγωγών όπως ο Druzhba που τροφοδοτεί Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία. Να περιοριστεί κοινώς η απαγόρευση μόνο στη διάθεση με δεξαμενόπλοια. Η πρόταση αυτή ικανοποιεί εν μέρει την Ουγγαρία, που έχει δηλώσει ότι απαιτούνται περίπου 5 χρόνια και πολλά δισεκατομμύρια για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών και την απεξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά ζητά περαιτέρω εγγυήσεις. Την ίδια ώρα οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. αναμένουν τα ψιλά γράμματα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

 

Ενδεικτική του κλίματος πάντως που επικρατεί με την καθυστέρηση επίτευξης συμφωνίας είναι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Υποθέσεων της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ότι «η ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στις κυρώσεις της Μόσχας αρχίζει να καταρρέει». Η αντίθεση της Ουγγαρίας στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο υπό το επιχείρημα ότι η οικονομία της θα καταρρεύσει, καθυστερεί μία σειρά άλλων πτυχών του 6ου πακέτου κυρώσεων στη Μόσχα, όπως η αποπομπή της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, Sberbank από το σύστημα SWIFT, την απαγόρευση ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την Ε.Ε και την προσθήκη περισσότερων φυσικών προσώπων στη λίστα των ατόμων των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί και δεν μπορούν να εισέλθουν στην Ε.Ε.

Η τουρκική προκλητικότητα ενώπιον των 27 της Ε.Ε. από τον Μητσοτάκη

Για την ελληνική κυβέρνηση το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι και μία ευκαιρία ώστε ο pρωθυπουργός να εκθέσει στους ευρωπαίους ομολόγους του την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και στο πεδίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει τους κινδύνους αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή όπου το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα ήδη φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο. «Η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου, όμως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή», αναμένεται να τονίσει ο Πρωθυπουργός, επιμένοντας στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, ενώ θα ξεκαθαρίσει για άλλη μία φορά ότι ο διάλογος με το παράλογο και το ανιστόρητο είναι αδιέξοδος.

Στη μακρά αλυσίδα του αναθεωρητισμού της Άγκυρας εξάλλου έχουν προστεθεί και οι κρίκοι της εξόδου του ερευνητικού Τσεσμέ στο Αιγαίο με νέα παράνομη Navtex που δεσμεύει περιοχή μεταξύ Σκύρου - Άη Στράτη - Λέσβου, αλλά και η χθεσινή νέα προσωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ταγίπ Ερντογάν σε συνδυασμό με τις ωμές απειλές: «Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας» και τις νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις με αναφορές στον Μωάμεθ τον Πορθητή που όπως είπε το 1453 δεν είχε «αλώσει» μόνο την Κωνσταντινούπολη, αλλά είχαν προηγηθεί -μεταξύ άλλων- η Πελοπόννησος και η Αθήνα.

 

Νέο μήνυμα Ζελένσκι στους 27 της Ε.Ε.

Νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάντως είναι η κατάσταση στην Ουκρανία, με κορωνίδα την περαιτέρω οικονομική στήριξή της και την ανοικοδόμηση της χώρας. Έχει προγραμματιστεί εξάλλου να απευθύνει ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Πρόεδρος της δοκιμαζόμενης χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταφέροντας στους ευρωπαίους ηγέτες τις τελευταίες εξελίξεις μετά και τη χθεσινή του επίσκεψη στο Χάρκοβο, ενώ την εικόνα που αποκόμισαν για το μέλλον του πολέμου από τη διάρκειας 80 λεπτών συνομιλία τους με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν το Σάββατο θα παρουσιάσουν στους ομολόγους τους ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Καγκελάριος της Γερμανίας.

Επισιτιστική επάρκεια - Ευρωπαϊκή άμυνα

Παράλληλα, οι 27 της Ε.Ε. θα συζητήσουν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εξαιτίας της επιθετικότητας της Ρωσίας και των εκατομμυρίων τόνων σιταριού που παραμένει αδιάθετο, ώστε να βρουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα χρησιμοποιώντας τις υποδομές της ΕΕ. Ελπίδες σε αυτό το πεδίο γέννησε και η διαβεβαίωση του Βλάντιμιρ Πούτιν σε Μακρόν και Σολτς ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά δια θαλάσσης. Επί τάπητος στη Σύνοδο θα τεθεί και ο στόχος της ισχυρής, συντονισμένης ευρωπαϊκής άμυνας, που αναδείχτηκε ως επιβεβλημένη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ