Ο μεγάλος κύκλος επενδύσεων στα data centers, που φιλοδοξούν να δώσουν τεράστια ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ανοίγει και επισήμως από σήμερα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθούν παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα εγκαίνια εργασιών του πρώτου μεγάλου data center της Lamda Hellix.
Αυτό θα είναι και το πρώτο μιας σειράς νέων πρότζεκτ που δρομολογεί η εταιρεία μετά την εξαγορά της από την αμερικανική Digital Realty, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των data centers και των «ουδέτερων» υποδομών.
Την ίδια ώρα στην τελική ευθεία έχουν εισέλθει οι προετοιμασίες για την έναρξη εργασιών και στο αντίστοιχο μεγάλο πρότζεκτ που προετοιμάζει η Microsoft. Η αγορά γης που θα φιλοξενήσει τα τρία data centers που σχεδιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ήδη, ενώ ως το τέλος του μήνα αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.
Υπολογίζεται ότι μόνο οι επενδύσεις που δρομολογούν Microsoft και Digital Realty – Lamda Hellix θα αφήσουν ένα άμεσο οικονομικό αποτύπωμα άνω των 2 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση αλλά και οι εταιρείες, ενώ το ύψος των επενδύσεων για τη λειτουργία τους θα προσεγγίσουν τα 900 εκατ. ευρώ.
Και δεν είναι οι μόνοι, αφού και άλλοι παίκτες, μικρότεροι, προχωρούν σε επενδύσεις ποντάροντας στη στροφή της οικονομίας και συνολικά των υπηρεσιών προς το «υπολογιστικό νέφος».
Κι αυτό ίσως είναι σημαντικότερο κι από τις ίδιες τις επενδύσεις που θα τρέξουν οι εταιρείες του κλάδου σε ντουβάρια και μηχανολογικό εξοπλισμό, η αλλαγή της οικονομίας. Ισως γι‘ αυτό και οι υποδομές που θα δημιουργούνται παρομοιάζονται από τους ανθρώπους του κλάδου με μεγάλα διεθνή αεροδρόμια, των οποίων βέβαια η δραστηριότητα και το τελικό αποτέλεσμα κρίνεται από την κίνηση που έχουν.
Γι’ αυτό και το σημαντικότερο σε αυτή την τάση που πλέον παίρνει σάρκα και οστά είναι η δημιουργία υποδομών για το ψηφιακό μέλλον της χώρας. «Διεθνή αεροδρόμια», όπως τα χαρακτηρίζουν άνθρωποι του κλάδου, μέσω των οποίων η Ελλάδα θα διασυνδεθεί με τον ψηφιακό κόσμο.
Μάλιστα, Microsoft και Digital Realty δεν έχουν κρύψει ότι θέλουν να καταστήσουν την Ελλάδα περιφερειακό κόμβο διασύνδεσης με την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Πάνω σε αυτό το μεγάλο κύμα ενδιαφέροντος, εξάλλου, ήρθε και η κυβέρνηση να χτίσει μια σειρά από ευνοϊκές διατάξεις εντάσσοντας τις επενδύσεις σε data centers στο νέο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, εξασφαλίζοντας κατ’ επέκταση ταχεία αδειοδότηση και χρηματοδοτική ενίσχυση. Αυτού του είδους η πρόβλεψη μάλιστα εκτιμάται ότι θα προσελκύσει περισσότερα κεφάλαια σε κέντρα δεδομένων στην Ελλάδα, διευκολύνοντας και τα υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια.
Θέλει να καταστήσει την Ελλάδα… Μασσαλία
Με κάθε επισημότητα, λοιπόν, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του «Athens 3» σηματοδοτώντας και την έναρξη υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της Lamda Hellix και της Digital Realty στον χώρο των υποδομών για κέντρα δεδομένων. Τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια θα υποδεχτούν ο κ. Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Hellix, και ο Ντέιβιντ Ρούμπεργκ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Digital Realty, υπεύθυνος για τη στρατηγική και τις αναπτυσσόμενες αγορές.
Οι νέες επενδύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αγγίξουν το ποσό των 400 εκατ. ευρώ και το αποτύπωμά τους στην ελληνική οικονομία σε βάθος δεκαετίας θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. ευρώ.
Κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν οι κύριοι Μητσοτάκης, Κάκκος και Ρούμπεργκ, τον περασμένο Ιούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες του σχεδίου της πολυεθνικής. Τότε είχε τονιστεί πως η ανάπτυξη «ουδέτερων» υποδομών data centers επιτρέπει σε οργανισμούς και μεγάλες επιχειρήσεις να διατηρήσουν την αυτονομία τους όσον αφορά στην αξιοποίηση του cloud, λειτουργώντας όπως ένα μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο που εξυπηρετεί όλες τις αεροπορικές εταιρείες και τους τελικούς πελάτες καθιστώντας μια χώρα διεθνή κόμβο αερομεταφορών.
Επίσης, αυτού του τύπου οι υποδομές επιτρέπουν στους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υποδομών να προσφέρουν αδιάλειπτη διαθεσιμότητα, ασφάλεια, πολλαπλές ευκαιρίες διασύνδεσης και σημαντικές οικονομίες κλίμακας.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Digital Realty, οι επενδύσεις στις οποίες θα προβεί η Lamda Hellix θα βοηθήσουν στο να καταστεί διεθνής κόμβος δεδομένων και πόλος έλξης επενδύσεων η Ελλάδα, όπως ακριβώς συνέβη στη Μασσαλία, όπου η αμερικανική εταιρεία επένδυσε πάνω από 260 εκατ. ευρώ μέσα σε 6 μόλις χρόνια, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ψηφιακή πύλη εισόδου στην Δυτική Ευρώπη και την 9η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη παγκοσμίως προσελκύοντας άνω των 200 διεθνών τηλεπικοινωνιακών παρόχων.
Εκτιμάται ότι μέσω των συγκεκριμένων επενδύσεων θα ανοίξουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια τόσο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας, με τις δεύτερες ειδικά να είναι θέσεις ανώτατου επιπέδου και υψηλών αποδοχών συμβάλλοντας και στον επαναπατρισμό αξιόλογων στελεχών.
Σημειωτέον ότι η Lamda Hellix λειτουργεί ήδη στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί δύο data centers, το πρώτο με ονομασία Athens-1 από το 2003, και το Athens-2 το 2015. Με τη νέα επένδυση θα προχωρήσει στην κατασκευή του Athens-3 και του Athens-4.
Κοντά στη γραμμή εκκίνησης η επένδυση της Microsoft
Κοντά στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική, όπως επιβεβαίωσε εξάλλου και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ, στην τελευταία συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για μία επένδυση που κυβερνητικοί παράγοντες προσδιόριζαν στα 400-500 εκατ. ευρώ και με συνολικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία άνω του 1 δισ ευρώ.
Στην κατεύθυνση της υλοποίησης της επένδυσης έχει ήδη συσταθεί η θυγατρική εταιρεία Microsoft Operations 4733 με αντικείμενο τη δημιουργία data centers όπου έχει τεθεί επικεφαλής ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Hellas Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. Η εταιρεία έχει μετοχικό κεφάλαιο ύψους 140 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί πλήρως από τη Microsoft Ireland Operations Limited, που αποτελεί τη μοναδική μέτοχο και μητρική της. Ηδη, κατά τη σύσταση της εταιρείας, τον περασμένο Αύγουστο καταβλήθηκε το 1/4 της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής, δηλαδή 35 εκατ. ευρώ, με τη Microsoft Ireland Operations Ltd να καλύπτει σε τρεις ισόποσες δόσεις, ύψους 35 εκατ. ευρώ, το υπολειπόμενο ποσό του μετοχικού κεφαλαίου.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι αγορές γης, όπου θα γίνουν οι τρεις εγκαταστάσεις. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, η μία εξ αυτών βρίσκεται στα Σπάτα, όπου η Microsoft Hellas προχώρησε τον περασμένο Μάιο σε αγορά δύο εκτάσεων (η μία 14.998,5 τ.μ. και η άλλη 69.538 τ.μ.) από τη Lamda Development αντί 14 εκατ. ευρώ, με την Εφορία να υπολογίζει την τιμή στα 23,05 εκατ.
Επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνουν ως το τέλος του μήνα, ενώ πηγές δήλωναν ότι εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος λειτουργίας των data centers σε δύο χρόνια από τώρα, όταν δηλαδή η Microsoft θα γιορτάζει τα 30 χρόνια παρουσίας της στην Ελλάδα.
Κινητικότητα και από τους υπόλοιπους παίκτες
Σε τροχιά υλοποίησης βέβαια μπαίνουν και σχέδια άλλων εταιρειών για τη δημιουργία νέων data centers, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τη θέση της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη της μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων.
Σταθερό επενδυτή σε κέντρα δεδομένων στη χώρα μας αποτελεί η θυγατρική της Telecom Italia Sparkle, η οποία, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε τη λειτουργία του Metamorfosis II, που είναι το πρώτο «πράσινο» data center στην Ελλάδα, επιτρέποντας τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 28.000 τόνους ετησίως συγκριτικά με τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις.
«Δημιουργήσαμε έναν υποδειγματικό ανοιχτό κόμβο για να προσφέρουμε μια εξελιγμένη εμπειρία ακόμα και στους πιο απαιτητικούς πελάτες μας, διασφαλίζοντας επίσης την ισχυρή δέσμευσή μας για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα» δήλωνε στα εγκαίνια η κυρία Ελιζαμπέτα Ρομάνο, διευθύνουσα σύμβουλος της Sparkle.
«Με το νέο αυτό εγχείρημα, η Sparkle εμπλουτίζει τις υποδομές που προσφέρει σε εγχώριες και πολυεθνικές επιχειρήσεις, ενώ επιβεβαιώνει τη σημασία που δίνουμε στην ελληνική αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε εδώ και είκοσι χρόνια με διαρκώς ενισχυόμενη παρουσία».
Σημειωτέον πως η Sparkle διαχειρίζεται συνολικά τέσσερα data centers στην Ελλάδα, από τα οποία τρία βρίσκονται στην Αθήνα και ένα στα Χανιά.
Επίσης σε νέα επένδυση έχει προχωρήσει η Lancom Ltd στη Θεσσαλονίκη κατασκευάζοντας το κέντρο δεδομένων Balkan Gate I στην περιοχή του Καλοχωρίου στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία που ίδρυσε το 2009 ο κ. Γιώργος Νώλης διαθέτει ήδη δύο data centers, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το νέο κέντρο υποδομών προβλέπεται να καλύπτει εμβαδόν 10.000 τετραγωνικών και να μπορεί να διαχειριστεί με άνεση την κίνηση Ιντερνετ όλης της χώρας, αλλά και σημαντικού ποσοστού των Βαλκανίων.
Οι παραπάνω παίκτες δεν είναι οι μοναδικοί του κλάδου. Στην εγχώρια αγορά δραστηριοποιούνται και άλλοι όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η Synapsecom, η Space Hellas, η Interworks, η Cloudrock, η AWS.
Τελευταία και η Hellas Sat γνωστοποίησε πως κάνει τα παρθενικά της βήματα στον χώρο μετατρέποντας μέρος των εγκαταστάσεών της -περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα- σε Data Center. Επιπρόσθετα αναμένεται να προσθέσει ακόμα 1.200 τετραγωνικά μέτρα, στην ίδια ή σε νέα έκταση, μέσω επένδυσης ύψους 8 με 10 εκατ. ευρώ.