Κυβέρνηση

Έτσι τιμωρεί ο Ερντογάν τους πολιτικούς του αντιπάλους

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, είχε υποβάλει στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, μια νέα σύνοψη των διαδικασιών που επιδίωκε την άρση της νομοθετικής ασυλίας των δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κεμαλιστικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η Κοινή Επιτροπή Συντάγματος και Δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου, θα εξέταζε την περίληψη των διαδικασιών που εκπόνησαν οι εισαγγελείς.

Μεταξύ των βουλευτών του CHP που βρέθηκαν στο στόχαστρο, εκτός από τον Κιλιτσντάρογλου, είναι οι Ογούζ Κάαν Σαλιτζί, Μουχαρέμ Ερκέκ, Γιουνούς Εμρέ, Φετί Ατσικέλ, Φαΐκ Οζτράκ και Αχμέτ Τουντζάι Οζκάν.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, επιδίωκε επίσης να άρει την ασυλία δύο βουλευτών του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP): Αϊσέ Ατζάρ Μπασαράν και Κεμάλ Μπουλμπούλ.  

Το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, κεκλεισμένων των θυρών, το επίμαχο νομοσχέδιο για τροποποίηση του συντάγματος, με την οποία επιτρέπεται η άρση της ασυλίας βουλευτών, γεγονός που απειλεί να οδηγήσει εκτός Βουλής τους περισσότερους εκλεγμένους αντιπροσώπους του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.

Η σχετική απόφαση, ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία (376 βουλευτές σε σύνολο 550 έδωσαν θετική ψήφο) και προκαλεί ήδη, έντονες αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Στις 20 Μαΐου 2016, η τουρκική εθνοσυνέλευση ψήφισε υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της, θεωρώντας πως η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, ανοίγεται ο δρόμος στο κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αλλά και στον πρόεδρο Ερντογάν, να ολοκληρώσουν το σχέδιό τους για συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια του προέδρου, απειλώντας παράλληλα τα δικαιώματα των μειονοτήτων, όπως οι Κούρδοι, στην Τουρκία.

Τί θέση παίρνει η Επιτροπή, στην ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου της μεγάλης τουρκικής εθνοσυνέλευσης, και τί διαβήματα προτίθεται να κάνει με σκοπό τη στήριξη και την προστασία της δημοκρατίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων των τούρκων πολιτών γενικότερα και της κουρδικής μειονότητας ειδικότερα;

Με δήλωσή του, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, σημείωσε ότι «η εντεινόμενη πόλωση της εσωτερικής πολιτικής διαμάχης στην Τουρκία, αποτελεί πηγή ανησυχίας για το Βερολίνο».

Ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ, γνωστοποίησε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, θα θέσει το ζήτημα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη διμερή συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στο περιθώριο διεθνούς συνόδου για ανθρωπιστικά θέματα στην Κωνσταντινούπολη.

Η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου, μετέτρεψε το τουρκικό Κοινοβούλιο σε πυγμαχικό ρινγκ πρόσφατα, όταν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και του φιλοκουρδικού ΗDP, αντάλλαξαν ύβρεις και γροθιές.

Τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα και στη χθεσινή συνεδρίαση, από την οποία αποχώρησε ομάδα βουλευτών του κεμαλικού κόμματος CHP, που ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προηγουμένως, οι εν λόγω βουλευτές είχαν ζητήσει να μην προεδρεύσει στην κρίσιμη συνεδρίαση ο πρόεδρος του σώματος Ισμαήλ Καχραμάν, ο οποίος πρόσφατα προκάλεσε σάλο, καθώς τάχθηκε υπέρ ενός ισλαμικού συντάγματος.

Το ΑΚΡ χρειαζόταν τουλάχιστον 367 ψήφους (πλειοψηφία δύο τρίτων) κατά την τελική επικύρωση του νομοσχεδίου, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.

Σε περίπτωση μικρότερης πλειοψηφίας, ο Ταγίπ Ερντογάν –ο οποίος χαρακτήρισε χθες «ιστορικό» το επίμαχο νομοσχέδιο,είχε δεσμευτεί να παραπέμψει το θέμα σε δημοψήφισμα.

Ο ηγέτης του HDP (τρίτου κόμματος στην τουρκική Βουλή) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, εκτίμησε ότι 50 από τους 59 βουλευτές του κόμματός του, κινδυνεύουν να παραπεμφθούν σε δίκη με την κατηγορία της «υποστήριξης της τρομοκρατίας» και να εκπέσουν του αξιώματός τους.

 Η εξέλιξη έχει προκαλέσεις αντιδράσεις, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό, με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαρακτηρίζουν την άρση της ασυλίας, ως ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα της ΕΕ, ζητώντας από την Εθνοσυνέλευση να εξασφαλιστεί ότι η ασυλία θα διατηρηθεί για όλα τα μέλη της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ