Κυβέρνηση

Μητσοτάκης: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ακόμη και χωρίς την ΕΕ -Πρόβλημα της ΕΕ η σύγκρουση με την Τουρκία

Στην τελευταία εκδήλωση του New Economy Forum, συζητήθηκαν διάφορα θέματα όπως ο εμβολιασμός κατά του κορονoϊού, η ελληνοτουρκική σύγκρουση και το μέλλον της ΕΕ

Συγκεκριμένα, το φόρουμ του NEF που πραγματοποιήθηκε αυτήν την Παρασκευή ανέλυσε την υπάρχουσα διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο και εξέφρασε την ανησυχία του για αυτήν και για τον τουρκικό επεκτατισμό.

Στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας Pablo Casado και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Antonio Lopez-Isturiz.

Η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο ήταν ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κ.Μητσοκάτης ευχαρίστησε τον Casado και τους Ευρωπαίους ηγέτες για την υποστήριξη που έχουν δείξει. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών είναι κάτι που επηρεάζει την ΕΕ στο σύνολό της. Ωστόσο, ελπίζει ότι η διαπραγμάτευση δείχνει καλή πίστη.

 

Σε αυτό το θέμα, ο Γενικός Γραμματέας του PPE, Antonio López Istúriz, δήλωσε τη στήριξη του PPE τόσο στην ελληνική όσο και στην κυπριακή κυβέρνηση και εξέφρασε την επιθυμία του να καθίσει η Τουρκία στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις.

Ο Casado ξεκίνησε ευχαριστώντας τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για την υποστήριξη του σχεδίου αποκατάστασης της ΕΕ. Εξήρε επίσης την προσωπικότητα του Κ.Μητσοτάκη και τη διοίκησή του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο του Σύριζα Αλέξη Τσίπρα. Τόνισε την ανανέωση που κατόρθωσε να κάνει το κόμμα της ΝΔ για να αντιμετωπίσει την εμφάνιση της ακροδεξιάς, πρώτα από τη Χρυσή Αυγή και μετά από την Ελληνική Λύση, η οποία υπενθύμισε ότι είναι μέλος της ίδιας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το VOX. "Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να γίνει εναλλακτική λύση και να κερδίσει με μετριοπάθεια και προτάσεις", είπε.

 

Σύμφωνα με τον Casado, «η οικονομία της αγοράς, η Ευρώπη και η ελευθερία» αποτελούν το «ενάρετο τρίγωνο» που κάνει τις χώρες να προχωρήσουν.

 

Από την άλλη πλευρά, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στην ισπανική κυβέρνηση λόγω της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων ανάκτησης, και για αυτό έδωσε ένα παράδειγμα ότι, ενώ στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβει ένα βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά που διαχειρίζεται τη διανομή χρημάτων, στην Ισπανία, κατά τη γνώμη του, αυτή δεν γίνεται σωστά.

"Η Ελλάδα έχει μετατραπεί από το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεισφορά με προτάσεις όπως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού", δήλωσε ο Casado, αναφερόμενος στο μέτρο που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το οποίο θα επέτρεπε στους εμβολιασμένους ανθρώπους να κάνουν ελεύθερη περιήγηση στα εδάφη της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θεωρεί ότι η κυβέρνησή του "έκανε καλή δουλειά" και είναι "μία από τις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας".

Το δυσμενές πλαίσιο, πιστεύει ο πρωθυπουργός, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και τη μείωση της ανισότητας . Ο πρωθυπουργός ήταν πεπεισμένος ότι η ανάκαμψη θα είναι γρήγορη, αλλά τόνισε τη σημασία της εργασίας σε υπερεθνικό επίπεδο.

Ελπίζει επίσης ότι η ΕΕ θα εγκρίνει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για καλύτερη τουριστική περίοδο από ό, τι πέρυσι. Ένας τομέας μεγάλης σημασίας για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Ο Γενικός Γραμματέας του PPE, López Istúriz, δήλωσε ότι η διαχείριση των κονδυλίων είναι «απόλυτη προτεραιότητα» και θεωρεί ότι η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να μοιραστεί πληροφορίες με τις αυτόνομες κυβερνήσεις και τους δημάρχους για συντονισμό.

Ο Επίτροπος Σχοινάς επικέντρωσε την παρέμβασή του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμού, στέλνοντας ένα καθησυχαστικό μήνυμα σχετικά με τη διανομή του εμβολίου, διασφαλίζοντας ότι το ποσοστό διανομής "πρόκειται να βελτιωθεί". Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε ο Μ. Σχοινάς, επί του παρόντος εμβολιάζονται 24 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Ένα άλλο ζήτημα που έχει αντιμετωπίσει είναι το ταμείο ανάκαμψης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει ως «μοναδική ευκαιρία» για έξοδο από την κρίση και χρηματοδότηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως η οικολογική μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Αν και έχει προειδοποιήσει ότι «δεν θα υπάρξουν επενδύσεις χωρίς μεταρρυθμίσεις».

Ο κ.Μητσοκάτης τάχθηκε υπέρ των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από το COVID-19, αλλά αυτό να συνεπάγεται μεταρρυθμίσεις που κατά τη γνώμη του θα βελτιώσουν την «ανταγωνιστικότητα των οικονομιών της ΕΕ»

 

 

Το γεωπολιτικό μέλλον της ΕΕ

 

Στο ερώτημα περί του μέλλοντος της Ευρώπης στο διεθνές προσκήνιο, τώρα που ο Μπάιντεν είναι πρόεδρος, η Κίνα γίνεται μια μεγάλη δύναμη, το Brexit έχει ολοκληρωθεί και υπήρξαν επεισόδια στη Ρωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ελπίζει ότι αυτή η συζήτηση θα έλθει σύντομα. Αν και θεωρεί ότι δεν είναι εύκολο να ληφθούν σημαντικές γεωπολιτικές αποφάσεις στην ΕΕ, καθώς υπάρχουν 27 χώρες που αποτελούν το κοινοτικό μπλοκ.

 

Σε σχέση με αυτό το ζήτημα, ο Istúriz έχει δηλώσει ότι πρέπει να γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε και να αναγνωρίσουμε λάθη όπως η ομοφωνία για τις εξωτερικές υποθέσεις που "υπονομεύει την παρουσία μας σε παγκόσμια γεγονότα”. Όσον αφορά την Ισπανία, πιστεύει ότι είναι "απαραίτητο για την κυβέρνηση να μοιραστεί με ολόκληρο το πολιτικό τόξο" τη συζήτηση "πώς θέλουμε να οικοδομήσουμε αυτό το ευρωπαϊκό μέλλον από την Ισπανία. Ο γενικός γραμματέας ζήτησε επίσης μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ των νότιων χωρών της ΕΕ.

 

Παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην συζήτηση

στο πλαίσιο του Nueva Economia Forum της Ισπανίας

 

Κατά την τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων:

 

“Κατά τους τελευταίους 18 μήνες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά κρίσεων. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία όπως κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και το οικονομικό κόστος της απόφασης ουσιαστικά να κλείσουμε την οικονομική δραστηριότητα. Πιστεύω ότι τα πήγαμε αρκετά καλά σε αυτό το επίπεδο. Είμαστε μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ταυτόχρονα όμως, φροντίσαμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε λόγω της πανδημίας, ως ένα εφαλτήριο για την υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα περιορίσουν την εισοδηματική ανισότητα”.

Για την οικονομία είπε: “Απευθυνθήκαμε στον βραβευμένο με Nobel Χριστόφορο Πισσαρίδη, από τον οποίο ζητήσαμε να συντάξει ένα master plan για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, το οποίο λειτούργησε ως ένα μη κομματικό σημείο αναφοράς, γιατί ποτέ δεν ήθελα να υπάρχει η εντύπωση ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται απλά από το πολιτικό μας κόμμα.

Και πιστεύω πως αυτή η έκθεση αποδείχθηκε πολύ βοηθητική, καθώς εξέτασε με τρόπο ειλικρινή τα αδύνατά σημεία μας και πρότεινε τολμηρές λύσεις. Επομένως, τώρα έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η εκταμίευση των οποίων θα αρχίσει το 2021. Και είμαι πολύ αισιόδοξος πως όταν αφήσουμε πίσω μας την πανδημία, κάτι που αναμένω ότι συμβεί κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της άνοιξης ή το καλοκαίρι του 2021, τότε η ανάκαμψη θα είναι ταχεία”.

“Για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία. Αναφέρομαι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο είναι μία σχετικά απλή ιδέα, να έχουμε δηλαδή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα ενιαίο πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, ώστε να μην υποβάλλονται στους επιπλέον περιορισμούς που υφίστανται σήμερα. Πιστεύω πως αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες μας, καθώς ελπίζουμε σε μια καλύτερη τουριστική περίοδο σε σχέση με πέρυσι. Και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά ακόμα κι αν δεν συμβεί αυτό, τα κράτη-μέλη θα κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς θέλουν να δώσουν στους πολίτες τους την δυνατότητα να έχουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα είναι σε θέση να επιδεικνύουν σε άλλες χώρες, διευκολύνοντας έτσι τα ταξίδια τους” ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

 

Σχετικά με το γεωπολιτικό κομμάτι ο κ. Μητσοτάκης είπε:

 

Μπορούμε επίσης να συζητήσουμε το πώς θα συνεργαστούμε σε γεωπολιτικό επίπεδο. Σας ευχαριστώ πολύ για την στήριξή σας στις διαφορές μας με την Τουρκία. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στην ευρωπαϊκή στήριξη για την επίλυση των ζητημάτων με τη γείτονα. Εχω καταστήσει απολύτως σαφές στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι οι διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας ότι πρόκειται για διαφορές που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Αυτό κατέστη απολύτως σαφές και από το Συμβούλιο. Αλλά θα ήθελα να επισημάνω ιδιαίτερα τη στήριξη που λάβαμε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και όλα τα μέλη του, γιατί εξέφρασαν ρητά τη στήριξή τους στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα.

Ελπίζω πραγματικά πως θα αφήσουμε πίσω μας την ένταση του 2020. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Τους καλέσαμε για τον δεύτερο γύρο. Δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα, αλλά ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με καλή πίστη τη βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύω πως αν πιστεύει κανείς στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και αν έχει θεμελιώδη πίστη και σεβασμό στην έννοια των σχέσεων καλής γειτονίας, τότε δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί”.

 

Στη δεύτερη παρέμβασή του, αναφερόμενος στην κοινοτική στρατηγική για την απόκτηση εμβολίων και στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

“Πιστεύω πως η Πρόεδρος της Επιτροπής γενναία αποδέχτηκε πως όντως σημειώθηκαν κάποιες καθυστερήσεις. Και πιστεύω ότι έχουν γίνει τα κατάλληλα βήματα για να διασφαλίσουμε πως θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες επιπλοκές προέκυψαν και θα ότι έχουμε πρόσβαση σε νέα εμβόλια το ταχύτερο δυνατό. Στην Ελλάδα έχουμε χορηγήσει την πρώτη δόση σε άνω του 6% του πληθυσμού μας. Θα μπορούσαμε με ευκολία να επιταχύνουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού, αλλά δεν έχουμε στη διάθεσή μας τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων για να το κάνουμε. Ωστόσο, αναμένουμε να λάβουμε περισσότερα εμβόλια τον Μάρτιο και ακόμα περισσότερα τον Απρίλιο και τον Μάιο”

“Θέλουμε ο κόσμος να είναι σε θέση να ταξιδεύει με ασφάλεια. Επομένως το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημίας στις χώρες μας. Θέλουμε όταν ο κόσμος έρχεται στην Ελλάδα, στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία να νιώθει ασφαλής πως δεν εισέρχεται σε μια κόκκινη ζώνη. Πιστεύω πως αυτό θα συμβεί την άνοιξη ή σίγουρα το καλοκαίρι, καθώς θα προχωράμε στον εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού. Και καθώς θα πλησιάζει το καλοκαίρι, γνωρίζουμε πως υπάρχει και ένα ξεκάθαρο στοιχείο εποχικότητας σε αυτό τον ιό. Επομένως το δεύτερο ερώτημα είναι το πώς θα διευκολύνουμε τα ταξίδια. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι πολύ, πολύ σημαντικά. Αλλά έχει σημασία το πώς θα τεθούν τα σωστά πρωτόκολλα, ώστε να διασφαλίσουμε πως ο κόσμος θα ταξιδεύει όντως με ασφάλεια. Έχουμε πολύ αυστηρά πρωτόκολλα στην τουριστική μας βιομηχανία, ως προς το ποιες δραστηριότητες προσφέρονται και ποιες δραστηριότητες ίσως να μην είναι διαθέσιμες αυτό το καλοκαίρι. Ως προς το πώς θα προστατεύσουμε τους επαγγελματίες του τουρισμού και το πώς θα γίνουν επιπλέον τεστ, εκτός από τα τεστ που θα γίνουν πριν οι ταξιδιώτες επιβιβαστούν στο αεροπλάνο.

Πέρσι, αξιοποιώντας τις υπηρεσίες κάποιων από τους σημαντικότερούς μας επιστήμονες θέσαμε σε εφαρμογή έναν εξελιγμένο αλγόριθμο που μας επέτρεψε να κάνουμε πιο αξιόπιστα τεστ όχι για όλους αλλά για ένα σημαντικό δείγμα ανθρώπων που ήρθαν στην Ελλάδα. Αυτό μας επέτρεψε να έχουμε μια σαφή εικόνα για το πού υπήρχαν προβλήματα. Πέρσι, δεν είχαμε πρόσβαση στα rapid test και βέβαια δεν είχαμε τα εμβόλια. Παρόλα αυτά καταφέραμε να ανοίξουμε και μάλιστα με αρκετή ασφάλεια. Δεν είδαμε ουσιαστική αύξηση των κρουσμάτων που να μπορεί να συνδεθεί με τον τουρισμό. Επομένως, πιστεύω πως θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτά τα διδάγματα και να τα εφαρμόσουμε φέτος.

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για τις οικονομίες μας, κυρίως τις οικονομίες των νότιων χωρών. Για το λόγο αυτό θεωρώ πως είναι απολύτως απαραίτητη μια προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έλαβα χθες την απάντηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημά μου να συζητήσουμε το ενδεχόμενο ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού. Θεωρώ πως είναι θετικό δείγμα το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε πως θα πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε πως θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το «πρώτο στάδιο», απλώς για ιατρικούς σκοπούς, και στη συνέχεια πιστεύω πως θα πρέπει να συζητήσουμε σε πολιτικό επίπεδο – όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες σε επίπεδο υποδομής – αν μπορούμε να επεκτείνουμε τη λειτουργία του για να διευκολύνουμε και τα ταξίδια”

Κατέληξε δε λέγοντας: “Αν κάποιος έχει εμβολιαστεί και έχουμε απόδειξη για τον εμβολιασμό, τότε θα μπορεί να εισέλθει στη χώρα χωρίς να υποβληθεί σε σημαντικούς περιορισμούς, χωρίς να υποβληθεί σε καραντίνα. Θα μπορεί να απολαύσει τις διακοπές του στην Ελλάδα και στην συνέχεια να επιστρέψει με ασφάλεια στη χώρα καταγωγής του”.

 

Προς το τέλος της συζήτησης, ερωτηθείς για το συνέδριο για το μέλλον της Ένωσης, τις προκλήσεις και τις νέες ισορροπίες που δημιουργούνται στο γεωπολιτικό περιβάλλον, o Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

“Προσβλέπω σε αυτή τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Και νομίζω ότι το συνέδριο παρέχει το κατάλληλο βήμα για συζητήσεις, οι οποίες πιστεύω ότι έχουν καθυστερήσει πολύ. Θέσατε μια σειρά από σημαντικά γεωπολιτικά ερωτήματα σχετικά με τη θέση της Ευρώπης σε ένα μεταβαλλόμενο παγκόσμιο τοπίο. Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά, λαμβάνοντας υπόψη μας την προθυμία της Επιτροπής -χρησιμοποιώντας τα λόγια της Ursula von der Leyen – να είναι η Κομισιόν μια γεωπολιτική Επιτροπή. Να μην είναι απλά μια οικονομική δύναμη, αλλά και μια δύναμη που εκφράζει τη ισχύ της με γεωπολιτικούς όρους.

Η νέα διακυβέρνηση Biden μας δίνει την ευκαιρία να ξαναδούμε τη σχέση μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συμφωνήσουμε με τις ΗΠΑ σε όλα τα πεδία, αλλά σίγουρα χαιρετίζω ορισμένες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως έχουν διατυπωθεί. Πρώτα η πίστη και η δέσμευση στους πολυμερείς οργανισμούς. Και δεύτερον η επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στη συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, εφόσον είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή χωρίς να έχουμε τη συνεργασία όλων των χωρών µε τις µεγαλύτερες εκποµπές”.

 

Τόνισε τέλος πως η σχέση μας με την Τουρκία δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

lcs dendias
Οπλικά συστήματα 0

Λάβρος ο Δένδιας κατά ΗΠΑ: «Ήθελαν να μας δώσουν προβληματικά τα σκάφη LCS-Τους είπα χίλιες φορές όχι, δεν με ενδιαφέρει που είναι τσάμπα»

Ο Δένδιας ανακοίνωσε και επίσημη την απόρριψη της πρότασης Μπλίνκεν για δωρεάν παραχώρηση της κλάσης πλοίων παράκτιας...
ukrania polemos
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο ποταμός Sukhi Yaly του Κουράχοβο έγινε ο «υγρός τάφος» της 79ης ουκρανικής ταξιαρχίας! Την ξεκλήρισαν οι Ρώσοι και προέλαυσαν 300 μέτρα

Ο ποταμός Sukhi Yaly είναι καίριας σημασίας για την κατεύθυνση του Κουράχοβο και οι Ρώσοι καταλαμβάνουν περισσότερος...