Κυβέρνηση

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Ποια ονόματα ακούγονται για είσοδο στην κυβέρνηση, ποιοι για έξοδο, αλλά και για μετακίνηση. Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα με το βλέμμα σε πρόωρες κάλπες.

Θέμα ημερών, ίσως και ωρών, είναι ο πρώτος μεγάλος ανασχηματισμός της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, καθώς υπάρχει πλέον μεγάλη κοινωνική πίεση, αλλά και με το βλέμμα του πρωθυπουργού να είναι στραμμένο στην απόφαση για πρόωρες κάλπες ή όχι στις αρχές του καλοκαιριού ή του φθινοπώρου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρατηρείται έντονη κινητικότητα, ενώ στόχος είναι στις 11 Ιουνίου που προγραμματίζεται να ανοίξουν τα σχολεία να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εκκρεμότητες με το κυβερνητικό σχήμα. Στο πλαίσιο αυτό ο ανασχηματισμός θα πραγματοποιηθεί το αργότερο αμέσως μετά τα Φώτα, χωρίς να αποκλείεται για τη διεξαγωγή του ακόμα και η Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου.

Παρότι οι διαρροές που γίνονται ως προς τις προθέσεις του πρωθυπουργού ποικίλουν, με τις βασικές πηγές του δημοσιογράφου να επιχειρούν να επηρεάσουν υπέρ των εκλεκτών τους τις αποφάσεις του πρωθυπουργού, το ρεπορτάζ συγκλίνει προς τις εξής κατευθύνσεις:

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Παρότι οι διαρροές διχάζονται, με κάποιες εξ αυτών να επιμένουν πως θα υπάρξει αλλαγή ηγεσίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας δείχνει να κερδίζει την παρτίδα, ενώ να παραμένει φαίνεται και ο υφυπουργός φορολογικής πολιτικής Απόστολος Βεζυρόπουλος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: Αμετακίνητος δείχνει να παραμένει ο Νίκος Δένδιας, που έχει κερδίσει και την εμπιστοσύνη της αντιπολίτευσης, παρά τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν μαζί του. Τυχόν μετακίνησή του υπό την αιτιολογία της δυσαρέσκειας του Βερολίνου με το πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών, μάλλον θα αποτελεί πρόσημα και θα αποτελεί απομάκρυνσή του για μια αποφασιστικότερη στροφή σε ένα γενικότερο διάλογο με την Τουρκία. Σε περίπτωση μετακίνησης του Νίκου Δένδια, πάντως, όπως προ διμήνου έχει σημειώσει το iEidiseis, φαβορί να τον αντικαταστήσει είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο να προορίζεται για το Μαξίμου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ: Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, με το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ μπροστά του, εμφανίζεται αμετακίνητος, ενώ θα δυσκολευτούν όσοι επιδιώκουν να θέσουν εκτός κυβέρνησης τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή, λόγω των απόψεών του, καθώς μεταξύ άλλων ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Είναι πολύ πιθανόν ο Άδωνις Γεωργιάδης να μετακινηθεί, αν και είναι κάποιοι στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου να επιδιώκουν την έξοδό του από την κυβέρνηση. Πολύ δύσκολα θα ασπαστεί μια τέτοια εισήγηση ο πρωθυπουργός, ακόμα και σε περίπτωση που ασπαζόταν τις εισηγήσεις αυτές και λόγω του πολιτικού βάρους του Άδωνι, αλλά και επειδή δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει ότι είναι αναποτελεσματικός (τουλάχιστον με τον μέσο όρο της κυβέρνησης) στο υπουργείο του.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Το τελευταίο διάστημα η Νίκη Κεραμέως κερδίζει πόντους για την παραμονή της, ενώ μάλλον κερδίζει το στοίχημα για την παραμονή της στην κυβέρνηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Πολύ δύσκολο για τον Γιάννη Βρούτση να σώσει την παρτίδα, αν και ο υπογράφων υποστηρίζει ότι θα δώσει τη μάχη του και θα εξαντλήσει τις όποιες πιθανότητες διαθέτει. Σε περίπτωση που απομακρυνθεί από την κυβέρνηση προορίζεται για κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, με τον Κωστή Χατζηδάκη να είναι ένας από τους πιθανότερους αντικαταστάτες του, λόγω και των «μεταρρυθμιστικών αντιλήψεων» που διαθέτει-όπως καταλαβαίνετε, το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα είναι για το Μέγαρο Μαξίμου το ζητούμενο.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: Αμετακίνητος ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: Αμετακίνητος ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και το επιτελείο του.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Αμετακίνητη η Λίνα Μενδώνη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ: Αμετακίνητος ο Κώστας Καραμανλής.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: Αμετακίνητος ο Νότης Μηταράκης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Πολύ πιθανή η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια, ίσως και στο υπουργείο Τουρισμού. Το iEidiseis αποκάλυψε πρώτο ότι συζητείται το όνομα του Ηλία Μόσιαλου, αν και μέχρι πρότινος ο εκπρόσωπος της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς Υγείας απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο νυν υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης προορίζεται για αναπληρωτής υπουργός.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ: Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο Χάρης Θεοχάρης θα «πληρώσει τη νύφη» των κακών επιδόσεων του τουρισμού, παρότι ο πρωθυπουργός θριαμβολογούσε για αυτές!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Μόνο έκπληξη και απορίες προκαλούν οι διαρροές περί αντικατάστασης του Τάκη Θεοδωρικάκου, παρότι αποτελεί το ΜΟΝΑΔΙΚΟ υπουργό με θετικό ισοζύγιο θετικών γνωμών στην κυβέρνηση. Σε περίπτωση, πάντως, που κάτι τέτοιο συμβεί, ο Μάκης Βορίδης είναι ένα από τα πρώτα φαβορί, ενώ πολύ πιθανή είναι και η αναβάθμιση του υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ: Παραμένει ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ ενδέχεται να ορισθεί και υφυπουργός.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Ο Κώστας Τσιάρας δεν μένει εκτός κυβέρνησης, ενώ είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει με τον ανασχηματισμό στη θέση του.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ: Θεωρείται δεδομένη η αντικατάσταση του Θοδωρή Καράογλου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Είναι πολύ πιθανή η αναβάθμιση του Μάκη Βορίδη, χωρίς να ακούγεται όνομα του αντικαταστάτη του.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ο Στέλλιος Πέτσας προορίζεται για παραγωγικό υπουργείο, με πιθανότερο αντικαταστάτη του αυτή τη στιγμή τον Χρήστο Ταραντίλη, με ισχυρές πιθανότητες και για τον Δημήτρη Ταιόδρα, ενώ υποστηρικτές έχει και η Αριστοτεία Πελώνη.

Όπως έγραψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας»:

Η ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ «ΓΑΛΑΖΙΩΝ» ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ:

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του επικείμενου ανασχηματισμού είναι, όπως πρώτο έγραψε το iEidiseis, η «σφαγή» των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών και η χρησιμοποίηση βουλευτών, ιδίως από την επαρχία –και δη από τη Βόρειο Ελλάδα, όπου το Μαξίμου –για πολλαπλούς λόγους- μετρά τις μεγαλύτερες απώλειες.

Μεταξύ εκείνων που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν είναι ο Θοδωρής Ρουσόπουλος (παίζει για υπουργός Τουρισμού, Παιδείας και Εργασίας, αλλά και για αναπληρωτής υπουργός σε κάποιους τομείς, ο Κώστας Κατσαφάδος, η Σοφία Βούλτεψη, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Χρήστος Κέλλας, ο Γιώργος Στύλιος, ο Γιάννης Μπούγας, η Άννα Ευθυμίου, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Βασίλης Οικονόμου, ο Γιάννης Οικονόμου και ο Χρήστος Ταραντίλης.

Ακούγονται, επίσης, έντονα τα ονόματα των βουλευτών- καθηγητών Άγγελου ΣυρίγουΔημήτρη Καιρίδη και Τάσου Χατζηβασιλείου.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ (;) ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΟΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ:

Οι πληροφορίες επιμένουν πως σε αυτή τη φάση δεν θα έχουμε συνέχεια του ανοίγματος του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσω του ανασχηματισμού στην κεντροαριστερά, αλλά κανείς δεν πρέπει να αποκλείσει την χρησιμοποίηση στο νέο σχήμα ενός ή δυο εξωκοινοβουλευτικών προσώπων!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ