«Στόχος μας είναι να βάλουμε την τηλεδιάσκεψη στη ζωή μας όσον αφορά στην αλληλεπίδραση του πολίτη με το Δημόσιο. Το έχουμε κάνει στην ΑΑΔΕ, θα το κάνουμε και στον ΟΑΕΔ» τόνισε σε ομιλία του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Ο Κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι «πιστεύουμε στην εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων» και τόνισε τη συνεργασία με τα υπόλοιπα υπουργεία «για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο ώστε να υπάρχει διευκόλυνση, ευελιξία και ταχύτητα σε ό,τι αφορά στην επαφή του πολίτη, του επιχειρηματία με το Δημόσιο».
Ο υπουργός έκανε λόγο για καταλυτικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση που έχουν γίνει, όπως η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, το gov.gr, όπου βρίσκονται περισσότερες από 720 υπηρεσίες με τους οποίους αλληλεπιδρά ο πολίτης και δεν απαιτούν φυσική παρουσία.
«Στόχος είναι να ψηφιοποιήσουμε ακόμη περισσότερες υπηρεσίες και να φτάσουμε τις 1.000 σε λίγους μήνες. Πάνω από 2 εκατομμύρια νέα έγγραφα έχουν εκδοθεί από τις νέες μόνο υπηρεσίες του gov.gr που έχουν προστεθεί το τελευταίο 8μηνο» επεσήμανε ο Κ. Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι «στοχεύουμε να βελτιώσουμε τις ψηφιακές δεξιότητες όλων των πολιτών αλλά πρέπει πάντα να υπάρχει ένα κανάλι που να επιτρέπει σε εκείνους που δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες να μπορούν να εξυπηρετούνται από το Δημόσιο».
Αναφερόμενος στον ρόλο των ΚΕΠ, είπε ότι «έχουν στρατηγικό χαρακτήρα κι αυτό που επιθυμούμε είναι να ολοκληρώσουν το ιδρυτικό τους όραμα, δηλαδή να είναι το μόνο σημείο επαφής με το κράτος».
Επίσης συμπλήρωσε ότι μέσω της εφαρμογής KEPlive ο πολίτης μπορεί να κλείσει ψηφιακά ραντεβού με τον αρμόδιο υπάλληλο.
Ο υπουργός τόνισε ότι «εντός της εβδομάδας δημοσιοποιούμε την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού που περιγράφει περισσότερα από 400 έργα, μικρά και μεγάλα, τα οποία θα συντελεστούν την επόμενη τετραετία». Σημείωσε επίσης τη μεγάλη σημασία της χρηματοδοτικής δυνατότητας που θα δοθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης παράλληλα με τη νέα προγραμματική περίοδο του νέου ΕΣΠΑ και με τον κρατικό προϋπολογισμό και «ταυτόχρονα με τη διάθεσή μας να προχωρήσουμε σε περισσότερες συμπράξεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα».
Κλείνοντας ο Κ. Πιερρρακάκης μίλησε για την Εθνική Ψηφιακή Ακαδημία στο gov.gr, ενώ όσον αφορά τις ψηφιακές υποδομές στις τηλεπικοινωνίες σχετικά με την ανάπτυξη δικτύων 5G, επεσήμανε ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση σε δίκτυα 5ης γενιάς από το νέο έτος στα μεγάλα αστικά κέντρα κι από κει και πέρα υπάρχει προγραμματισμός «το 60% της χώρας να έχει καλυφθεί [...] μέσα σε μια τριετία και το 94% της χώρας σε μια 6ετία. Ταυτόχρονα μέσα από τα έσοδα της δημοπρασίας δημιουργούμε ένα fund, το ταμείο “ΦΑΙΣΤΟΣ” που θα χρηματοδοτεί start up επιχειρήσεις και όχι μόνο, οι οποίες θα αξιοποιούν αυτές τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες των δικτύων 5ης γενιάς. Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μέσω των νέων τεχνολογικών εργαλείων».