Προς παράταση η καραντίνα, καθώς η ανησυχία της κυβέρνηση για την εξάπλωση του κορωνοϊού ισχυροποιείται. Στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο ισχυροποίησης των μέτρων, ενώ όλα τα στοιχεία ως τώρα δείχνουν πως η πανδημίας απέχει πολύ από την εξασθένησή της.
«Δεν έχουμε αποφύγει ακόµη τον κίνδυνο, πρέπει πάση θυσία να µην ακολουθήσουµε το παράδειγµα της Ιταλίας». Η εν λόγω αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, την περασµένη Τρίτη, του πρώτου στην εποχή της Μεταπολίτευσης που έγινε µέσω τηλεδιάσκεψης, συµπυκνώνει τον πυρήνα των προτεραιοτήτων του Μεγάρου Μαξίµου. Μείζων στόχος δεν είναι άλλος από την όσο το δυνατόν µεγαλύτερη επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθόσον πλησιάζουµε προς το καλοκαίρι, όταν και θα ανέβει η θερµοκρασία, προκειµένου να κερδηθεί πολύτιµος χρόνος ώστε να θωρακιστεί έτι περαιτέρω το ΕΣΥ για να αντέξει.
Στο στρατηγείο, που έχει στηθεί εδώ και περίπου έναν µήνα στο Μέγαρο Μαξίµου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι στενοί του συνεργάτες, και µέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η επιτροπή λοιµωξιολόγων και εδώ και λίγες µέρες ο εγκατεστηµένος στο Λονδίνο εκπρόσωπος της χώρας για τον κορωνοϊό στους διεθνείς οργανισµούς, Ηλίας Μόσιαλος, αξιολογούν καθηµερινά τα δεδοµένα, όπως διαµορφώνονται ώρα µε την ώρα, και επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν την ταυτότητα του ιού, τη συµπεριφορά του έναντι συγκεκριµένων ηλικιακών οµάδων αλλά και συγκεκριµένων ιατρικών προφίλ, ώστε να... ισιώσουν τη θανατηφόρα καµπύλη του, αναφέρει το "Έθνος".
Μολονότι η χώρα µας φαίνεται να έλαβε εγκαίρως δραστικά µέτρα -στα µεγάλα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα η Ελλάδα συχνά αναφέρεται ως παράδειγµα προς µίµηση-, αυτό από µόνο του δεν εγγυάται πως η χώρα µας δεν θα βιώσει… σκηνές Ιταλίας και Ισπανίας, όπως επισηµαίνουν προς την κυβέρνηση οι αρµόδιοι ιατροί. Εξ ου και ο πρωθυπουργός στις συχνές πλέον εµφανίσεις του στα ΜΜΕ επαναλαµβάνει πως προέχει η αυστηρή τήρηση των περιορισµών που έχουν επιβληθεί, και δη αυτός του περιορισµού της κυκλοφορίας.
Απαντες συµφωνούν πως το επόµενο 10ήµερο χονδρικά αναµένεται καθοριστικό για την πορεία µετάδοσης του ιού. Και αυτό γιατί, µεταξύ άλλων, το τρέχον Σαββατοκύριακο αναµένεται να γίνει η συνολική αποτίµηση της αναστολής της λειτουργίας των εµπορικών καταστηµάτων και των χώρων εστίασης (µπαρ, καφέ, εστιατόρια), ενώ το προσεχές διάστηµα πρόκειται να υπάρξει µια πολύ ξεκάθαρη εικόνα για τα µέτρα περιορισµού της κυκλοφορίας. Επίσης, κρίσιµο µέγεθος για τους ειδικούς είναι και ο αριθµός των διασωληνωµένων. Βάσει, δε, των µοντέλων που επεξεργάζεται η οµάδα λοιµωξιολόγων, θα ήταν ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό σηµάδι για τον ρυθµό εξάπλωσης του ιού εάν έως χθες, Σάββατο, ο συνολικός αριθµός των νοσηλευοµένων σε ΜΕΘ δεν ξεπερνούσε τους 100, κάτι που, σύµφωνα µε την εικόνα το απόγευµα της Παρασκευής, ήταν κάτι παραπάνω από πιθανό.
Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει το σύνθηµα της απόλυτης επαγρύπνησης, απορρίπτοντας κάθε ένδειξη εφησυχασµού, καθώς στην κυβέρνηση δεν είναι διατεθειµένοι να απολέσουν το θετικό κεκτηµένο του προηγούµενου µήνα. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές και µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επεκτείνει για ακόµη τέσσερις εβδοµάδες, ήτοι έως τις πρώτες ηµέρες του Μαΐου, τους επιβληθέντες περιορισµούς στην κυκλοφορία, επιχειρώντας έτσι να διατηρήσει τον ρυθµό εξάπλωσης του ιού σε ανεκτά για το ΕΣΥ επίπεδα.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν πάντα στο τραπέζι και εναλλακτικά σενάρια αυστηροποίησης των υφιστάµενων περιορισµών, όπως η περαιτέρω αναστολή της παραγωγικής δραστηριότητας, η µείωση των δραστηριοτήτων ή η καθιέρωση συγκεκριµένου ωραρίου κατά το οποίο ορισµένες ηλικιακές οµάδες, ιδίως οι ηλικιωµένοι και ως εκ τούτου πιο ευάλωτοι, θα µπορούν να µετακινούνται για συγκεκριµένους λόγους, ωστόσο η ενεργοποίησή τους ή µη θα εξαρτηθεί από την αποτελεσµατικότητα των παρεµβάσεων που ήδη εφαρµόζονται.
Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι ακόµη ένας κρίσιµος πυλώνας στη µάχη κατά του κορονοϊού. Ηδη, το πρώτο κύµα προσλήψεων, που αφορά σε ιατρούς αλλά κυρίως σε νοσηλευτές, αγγίζει τον αριθµό των 3.200, ενώ οι «ετοιµοπόλεµες» κλίνες των ΜΕΘ υπερβαίνουν τις 800. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει αποδυθεί σε µια τιτάνια προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει αποστολές πολύτιµων αναλώσιµων και λοιπών προστατευτικών υλικών, καθώς παγκοσµίως µαίνεται ένας ακήρυχτος πόλεµος γύρω από τις προµήθειες των εν λόγω υλικών.
Την αποστολή 11 τόνων πολύτιµου υγειονοµικού υλικού από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα ακολουθεί τα επόµενα 24ωρα νέα αποστολή από την Κίνα µε σχεδόν 4 εκατοµµύρια µάσκες, γάντια και λοιπά αναλώσιµα. Κρίσιµη είναι και η βοήθεια από την ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς οι δωρεές σε αναπνευστήρες και µόνιτορ συµβάλλουν καθοριστικά ώστε να είναι πλήρως λειτουργικές οι ΜΕΘ.
Η κρίση
Και στο επίπεδο της οικονοµίας, πάντως, ο κορονοϊός υποχρεώνει την κυβέρνηση σε ανασχεδιασµό των προτεραιοτήτων της. Μολονότι όλες οι κυβερνήσεις πλέουν προσώρας σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς ουδείς µπορεί να προβλέψει µε σιγουριά τη διάρκεια αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, σε Μαξίµου και οικονοµικό επιτελείο εκτιµούν πως εάν η κρίση διαρκέσει µερικούς µήνες, τότε, παρά τις σοβαρές οικονοµικές συνέπειες, µια δυναµική επανεκκίνηση είναι καθ’ όλα εφικτή.
Ο στόχος, λοιπόν, των περίπου 10 δισ. ευρώ, που εξασφάλισε σε πρώτη φάση η κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζοµένων, είναι, σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, τριπλός: να κερδηθεί σύντοµα το χαµένο έδαφος, να διαπερνά τα µέτρα η αίσθηση της δικαιοσύνης και να µη χαθούν θέσεις εργασίας.
Ενόσω στις ΗΠΑ και στο Ηνωµένο Βασίλειο τα µαντάτα γύρω από την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας είναι αποκαρδιωτικά -η απώλεια θέσεων εργασίας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ανέρχεται σε 3 εκατοµµύρια και στη Μ. Βρετανία στις 200.000 µόνο στους κλάδους της εστίασης και της ψυχαγωγίας- στην Αθήνα το δίχτυ προστασίας, που εγκαίρως απλώθηκε, καλύπτει ήδη 600.000 επιχειρήσεις, 1,2 εκατ. µισθωτούς και 550.000 ελεύθερους επαγγελµατίες, αυτοαπασχολούµενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. Το Μέγαρο Μαξίµου τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση επαναξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ληφθούν και επιπρόσθετα µέτρα.